Vår i Stockholm

Ingen har väl missat att vårsolen skiner och körsbärsträden blommar i Kungsträdgården? Likväl var jag tvungen att gå dit efter jobbet för att föreviga dem.

Så mycket människor samlade under träden, var och varannan person med en kamera eller en vän i handen.

Det borde ju verkligen finnas fler rosa träd här i världen. Jag hade lätt kunnat tänka mig en pastellrosa skog!

Efter att ha strosat en stund kunde jag inte låta bli att följa solen som var på väg nedåt vid vattnet.
Älskar att bo i Stockholm nu när det ser ut så här och få uppleva våren steg för steg.

Det var helt magiskt ljus och fortfarande varmt fastän klockan närmade sig halv nio.
Jag köpte en glass till kvällsfika. Mjukglass med tuttifruttiströssel, slår aldrig fel!
Hittade den här reklampelaren för Abba-museet med inbyggt piano på Birger Jarlsgatan. Stor tumme upp för alla reklamer med spelbara pianon (som den här också).

Och sen gick jag en liten sväng på Strandvägen och kikade ut mot Gröna Lund innan jag åkte hem.

Sushi

Idag blev jag sugen på att laga sushi till middag. Jag har ju ätit det massor av gånger men faktiskt aldrig lagat det själv, så idag bestämde jag mig för att testa!
Lite knixigt var det att få bitarna snygga men jag tycker det blev helt okej! Många små bitar, vilket förvisso är bra för då kan man ju äta dem i en tugga som det är tänkt, det tycker jag är svårt ibland när man äter restaurangsushi.
Jag gjorde två sorter, en med lax och gurka och en med avokado och kräftstjärtar. Bra söndagsmiddag och några matlådor till den kommande veckan!

Den stora sommarlistan

Mina planer för sommaren
Jag har semester nästan hela juli. Då ska jag åka till skärgården i några dagar med familj och vänner som vi gjort årligen sedan 70-talet ungefär. Och sen ska jag åka till Hongkong i åtta dagar med bästa Stina. Det kommer bli galet bra! Förhoppningsvis kan jag och Filip åka iväg på någon liten resa också om vi kan matcha våra lediga dagar (många golftävlingar under sommaren ju). I juni och augusti kommer jag jobba men jag tänker hänga ute varenda solig kväll och göra roliga saker på helgerna. Mest i Stockholm men en del i Norrköping också är planen. I början av juni ska jag på bröllop dessutom och sen lutar det åt Way Out West i augusti. Många bra planer och en del ofärdiga!


Bästa sommarstället

Måste nog säga Skeppsgården, den stora gården i Misterhults skärgård dit vi åker varje sommar. Det blir liksom ingen riktig sommar om jag inte varit där.

Favoritblomman
Vitsippor, men de blommar ju redan nu på våren. Så under sommaren är det nog blåklint.

Här badar jag helst
I havet (om det inte är för kallt). Älskar salta hav, vågor och sandstränder. Annars är ju poolen hos mina föräldrar rätt okej också.

Bästa sommarplågan genom tiderna
Den första jag minns (och sjöng) var nog När vi gräver guld i USA men om den är bäst har jag nog svårt att säga…

 

Det här lyssnar jag på i sommar
Ted Gärdestad, alltid, men inte bara de uttjatade hitsen. Så många Sommar i P1 som möjligt. Tomas Andersson Wij. Blandskivor som spelas i en bil med nedvevade rutor när man åker på roadtrips.

Det här tittar jag på i sommar
Helst inget för då betyder det ju att det är dåligt väder och att man sitter inne. Men kanske lite på fotbolls-EM och ner i någon bok.

 

Favoritdoft
Solmogna jordgubbar, hud som luktar sol och saltvatten, sommaregn mot varm asfalt, nyklippt gräs…

Den ultimata sommardagen
Vaknar upp hemma hos mamma och pappa och man kan liksom känna att det kommer bli en varm och fin sommardag bara av att titta på rullgardinen. Jag går upp och äter frukost ute på altanen. Sitter kvar där och solar, tar ett dopp eller två, läser en bok och lyssnar på sommarpratarna. Pappa föreslår att vi ska äta glasslunch på Smultronstället i Söderköping, ingen säger emot. Vi kör dit och jag får åka i den nedcabbade gamla sportbilen med vinden fladdrandes i håret. På eftermiddagen möter jag upp Filip som spelat och vunnit en golftävling. Vi träffar ett gäng fina vänner och grillar tillsammans. Sedan hamnar vi ute på någon bar. Det är fortfarande så varmt att man kan vara barbent och sommarkvällen känns oändlig.

 
Lista lånad från HanaPee

Andra maj

När jag kliver av tunnelbanan i Ropsten är det fem minuter tills min buss ska gå över Lidingöbron och hem till mig. Men det är en ljum torsdagskväll i början av maj och solen sänker sig sakta över havet så jag bestämmer mig för att gå istället.
 
Vattnet är sådär djupblått och glittrar på ytan. Det blåser lite men vinden är varken isande eller ens sval. Längs vägen möter jag cyklister och löpare. På väg hem eller på väg bort, det vet jag inte riktigt.
 
Jag tänker på våren. Hur glad jag är att den äntligen är här. Hur det känns som att jag kan andas på riktigt igen. Jo, det känns faktiskt så. Jag tänker på vitsippebackarna som blommar utanför mitt fönster. På båtarna som ligger i Kyrkviken. På körsbärsblommorna som snart slår ut i Kungsträdgården.
 
Jag tänker på Filip. På hur jag ofta önskar att han kunde vara här och dela allt jag ser, tänker och känner. Men också på hur glad jag är att han verkligen gör det han vill och brinner för. Jag är på riktigt innerligt glad för det. För jag vet att livet inte är till för att levas fastlåst på samma plats i oupphörlig trygghet. För då sitter man där plötsligt en dag och äter sin spaghetti carbonara utan att ha något att säga.
 
Det är lätt att tänka att den värsta känslan är den att behöva vara ifrån varandra. Att alltid behöva sakna, längta och vara långt bort. Men det finns en känsla som är ännu värre. Att vara ifrån varandra och inte sakna. Och så länge jag inte känner den känslan blir alla andra känslor lite mer överkomliga, de gör lite mindre ont och allt känns lite, lite bättre.
 
Och om två veckor åker jag och hälsar på igen. Tillsammans med några vänner jag tycker väldigt mycket om. Snart kommer vi sitta där under den italienska solen och skratta. Dricka vin, spela gitarr och sjunga fint och fult och för fullt (i dubbel bemärkelse). Och nästa gång jag far hem från Rom så vet jag att du följer efter. Vi ska ha den allra bästa sommaren och jag ska visa dig alla mina nya ställen. Det blir bra.
 
Allt detta och lite till tänker jag på när jag går över bron hemåt. En ljum torsdagskväll i början av maj.

Creamy Avocado Pasta

Här om dagen hittade jag ett recept på Pinterest som hette Creamy Avocado Pasta vilket jag tyckte lät supergott. Så nu ikväll bestämde jag mig för att prova det och eftersom det verkligen blev gott tänkte jag visa er hur man gör!
 
Det här behöver du till fyra portioner: 10-12 mindre tomater (jag tog romantica-tomater för det är en av mina favoritsorter), en citron, två klyftor vitlök, två mogna avokados, vällagrad ost med mycket smak, ca 400 gram pasta, olivolja, salt och svartpeppar.
 
Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Skölj sedan tomaterna, dela dem på mitten och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Ringla olivolja över och låt dem stå i ugnen i ungefär en timme. Under tiden kan du göra något annat, som att deklarera, ringa en kompis, se ett avsnitt av en tv-serie, läsa bloggar eller öva in en dans. Det är valfritt!
 
När tomaterna stått i ugnen i 45 minuter kan du sluta upp med din valfria aktivitet och börja koka pastan i rikligt med vatten. I originalreceptet använde de tagliatelle men jag tycker oftast den blir lite för klumpig och klibbig så jag provade en (för mig) ny sort som heter Bavette. Det blev mycket bra!
 
När pastan är igång och kokar gör du avokadosåsen. Börja med att dela och gröp ur två avokados. Finns det något bättre än perfekt mogna avokados förresten? Det är som en liten lyckovinst varje gång man får tag på dem!
 
Lägg avokadon i en skål och tillsätt två matskedar olivolja, två matskedar citron, två pressade klyftor vitlök och lite salt efter behag. Mixa allting tills det blir en trevlig röra.
 
Såhär ser det ut när det är klart, som en guacamole kan man säga. Stå emot att äta upp allt innan pastan är klar, det är svårt men det går! Ungefär nu borde tomaterna också vara klara så plocka ut dem ur ugnen.
 
Avsluta med att häll av pastavattnet och blanda pastan med avokadosåsen ordentligt. Lägg i tomaterna, riv över ost och krydda med salt och svartpeppar. Klart att servera!

She & Him – Volume 3

Det är ju något visst med She & Him, eller rättare sagt Zooey Deschanel och M. Ward. Inte nog med att de bägge två har förmågan att vara både charmiga och begåvade, tillsammans skapar de riktigt bra musik också. Om några dagar släpper de sitt tredje album med den givna titeln Volume 3, men vi som inte riktigt orkar vänta kan redan nu tjuvlyssna på hela skivan här. Något säger mig att detta kommer bli ett utmärkt soundtrack till vårens alla cykelutflykter och picknicks, för det är något med She & Hims genomtänkta popmelodier som jag är svag för. Kanske är de att de sällan innehåller fler än fyra ackord och därför råkar vara väldigt ukulelekompatibla eller för att de på albumet blandar både nya låtar och covers men ändå behåller samma känsla rakt igenom. Nåväl, vårigt, poppigt och dansigt är hur jag skulle beskriva det hela – helt utmärkt med andra ord!
 
Update! Nu finns den på Spotify också, närmare bestämt här!

Söndagsburgare

Igår var en bra söndag. Först åkte jag till Skärholmen och hälsade på Julia och Anna. Där fick jag blåbärspaj med vaniljsås och tre koppar kaffe, tackar tackar. Sedan begav jag mig till IKEA Kungens Kurva som var huvudsakliga målet med utflykten söderut. Där kryssade jag smidigt mellan barnfamiljer och nyförälskade par och kom efter en timme ut från varuhuset med ett soffbord och lite andra bra att ha-saker. Med soffbordet under armen åkte jag hela vägen hem till Lidingö igen och smällde upp det på en halv kvart. Men först skivade jag några potatisar och skjutsade in dem i ugnen, för det var nämligen hög tid för söndagsmiddag.
 
Sisådär fyrtio minuter senare kunde jag sitta vid mitt nya soffbord och äta middag. Sprillans nya bestick hade jag också till på köpet, så kan det gå när man är svag för allt som är ljusturkost.
Eftersom det var söndag drack jag Coca-Cola. Jag köper nästan aldrig läsk men när jag väl gör det då väljer jag den med allra finast flaskor. Dessutom är mängden i dessa alldeles lagom, inget supersize här inte.
Potatisen som ugnsrostats fick sällskap av en halloumiburgare med sallad, körsbärstomat, avokado och dressing.
Och colan dracks med prickigt present-sugrör så klart. Det var ju ändå en söndag av det bättre slaget. Resten av soffbordet ska ni få se någon dag framöver, håll ut!

Team Coffee

Förra helgen hade jag lite tid över en kväll och var på pysselhumör så jag bestämde mig för att göra en lagtröja. Jag har liksom alltid velat heja på ett lag, tillhöra någon fanclub och kunna bära t-shirt med lagnamnet och sånt, men jag har aldrig känt att jag hittat rätt. Men så plötsligt slog det mig vilket lag som var mitt – kaffelaget! Jag hejar på kaffe framför te tusen gånger om, jag dricker det flera gånger varje dag och kärleken är minst sagt långvarig. Så jag satte mig och designade en Team Coffeetröja helt enkelt. Skrev ut bokstäver på t-shirtpapper, måttade ut, strök fast, vek upp ärmarna och fäste dem med några stygn. Sedan var det klart. Nu återstår bara att bära den och heja ordentligt!

Födelsedagspresenter

Hej! Jag tänkte att jag skulle visa upp några saker som jag fick i present när jag fyllde år. Det känns för övrigt som om det här har varit det längsta födelsedagsfirandet någonsin, jag började i påskas när jag var hemma hos min familj och slutade förra veckan. Men det är bara bra, det är ju kul att fylla år och fira födelsedagar!
Fatet Kastehelmi från Iittala i äppelgrönt fick jag av mina föräldrar. Kastehelmi betyder daggdroppe och det förstår man ju när man ser mönstret.
Den lilla vasen med tulpaner kommer från House Doctor. Perfekt med minivaser så man kan göra små arrangemang. Glaskupan är från Åhléns och väckarklockan ett gammalt källarfynd.
Från House Doctor kommer också den här vasen som jag fick av Karin, Julia och Anna.
Och av dem fick jag också dessa fina Babushka-djur som Ingela P Arrhenius har designat. Visst blir man glad av dem? De är ju så söta!

Frukostglass

Min bästa frukost just nu är detta, som man med lite god vilja kan kalla för frukostglass. Det smakar liksom som glass eller sorbet fast det är lite nyttigare än vanlig glass och därför mer okej att äta till frukost. Dessutom tar det ungefär 30 sekunder att göra vilket är lagom lång tid när man är lite stressad på morgonen. Man mixar helt enkelt en banan med en stor näve frysta bär, gärna hallon, tills det blir ett gott och kallt fluff. Sen slevar man i sig glatt och tar en macka till så står man sig till lunch. Extremt enkelt och ett snäpp roligare än smoothies om ni frågar mig!