Morotskaka med kanderade syrenblommor

Morotskaka med kanderade syrenblommor

Det är mors dag idag och jag saknar min mamma. Snart har det gått ett halvår sedan vi sist sågs och aldrig förr har jag varit utan henne så länge. Hade vi kunnat träffas idag skulle jag bjudit henne på min morotskaka och så hade hon fått den längsta av kramar. ♥ Hoppas, hoppas, hoppas att vi kan ses om inte allt för länge. Tills dess tänkte jag bjuda er på receptet. Baka den och ät tillsammans någon ni tycker om, ifall ni kan.
 

Morotskaka med kanderade syrenblommor

 

Du behöver:

Morotskaka
3 ägg
2,5 dl socker
½ dl råsocker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1,5 tsk kanel
1,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
400 g morötter
1,5 dl rapsolja
lite smör till formen
 
Frosting
75 g smör
150 g färskost
rivet skal från en lime
3 dl florsocker
 
Kanderade syrenblommor
syrenblommor
1 äggvita
½ dl florsocker
 
Morotskaka med kanderade syrenblommor
 

Gör så här:

Vill du dekorera din kaka med kanderade syrenblommor är det bra att göra dem först. Börja med att plocka av blommorna från syrenkvisten. Doppa dem i uppvispad äggvita och sedan i florsocker (ja, det är oerhört pilligt). Lägg dem utspritt på ett bakplåtspapper och låt torka över natten.
 
Nu till morotskakan. Börja med att vispa ägg, socker och råsocker riktigt fluffigt. Blanda sedan mjöl, bakpulver och vaniljsocker tillsammans med alla kryddor i en egen skål. Riv morötterna på ett rivjärn. Rör ihop äggsmeten med mjölblandningen, de rivna morötterna och rapsoljan. Blanda allt för hand till en jämn smet. Smörj en form och värm ugnen till 180 grader. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Känn med en sticka i mitten, smeten ska vara fast men kakan får inte blir torr. Låt svalna innan du brer på frostingen.
 
Ta fram smöret och färskosten i tid så de hinner bli rumstempererade. Vispa smör, färskost och florsocker med skalet från en halv lime. Bred ut frostingen på kakan och riv över resten av skalet från limen. Dekorera med syrenblommorna.
 
Morotskaka med kanderade syrenblommor

Ett problem och fem outfits

Hörrni, jag har ett problem. Förut brukade jag ta snabba, opretentiösa outfitbilder i min hallspegel och sedan lägga upp dem här med jämna mellanrum. Det blev liksom en okrävande dokumentation med fokus på kläder och inte så mycket på mig eller själva bilden. Men sedan flyttade jag i november och först var det bara mörkt och tråkigt att klä sig, så jag tog inga bilder, men nu är det ju ljust och lite varmare och kul igen. Problemet är bara att spegeln hänger i min hall som i den här lägenheten också är mitt kök. Och förutom att det är en spis i bakgrunden hela tiden (samt en och annan odiskad kaffekopp) så saknar också rummet fönster. Resultat: bilderna blir fula. Obs, jag bor inte i en grotta. Jag älskar min lägenhet. MEN jag har ingen bra plats att ta mina outfitbilder (insert paus för hahaha, äkta bloggproblem).
 
Ett tag trodde jag att jag hittat en lösning genom att montera upp min iPhone på köksbordet och ta några snabba bildserier med självutlösaren. Nästan proffsigare än spegelbilder ju?! Förutom det lilla minuset att det tar tio minuter att springa fram och tillbaka och hitta en rimlig ”pose”, plus att det är jättesvårt att få till en vettig min och var gör man ens av händerna när man inte håller i sin telefon? Dessutom blir bilderna av någon anledning sjukt lågupplösta, så även om man lyckas se helt okej vettig ut så är bildkvalitén i det sämre laget. Inte en hållbar plan helt enkelt.
 
Så nu är frågan: Ska jag bara strunta i bilderna? (kanske det mest rimliga, men ärligt talat tycker jag det är lite kul för egen del också att kunna gå tillbaka och inspireras av saker i min garderob) Ska jag bygga en spegelvägg à la 90-tal? (inte så sugen och har inte riktigt platsen) Ska jag ringa in en fotograf från ELLE för en liten session här hemma varje morgon? (skoja) Eller har ni någon annan genialisk idé? Hjääälp.
 
Som bonus för att ni tagit er ända hit får ni nu fem outfits jag bar förra veckan. Inklusive låg bildkvalitet, konstiga miner och problem med var händerna ska ta vägen. Enjoy!
 
måndag
Jahopp. Jag började veckan i mitt signumplagg: den prickiga kostymen. Kavajen är köpt second hand och byxorna på Monki. Till den adderade jag en grön t-shirt från H&M och gamla innetofflor från Zara.
 
tisdag
På tisdagen blev det visst rockelev på estetlinjen. Paisleymönstrad skjorta och skärp köpt second hand. Jeans från Monki och låga Converse från ja… där man köper Converse.
 
onsdag
Håll i hatten! På onsdagen bar jag en annan kär garderobsfavorit: nämligen mitt helrosa set i fuskmocka från Zara. Till det ett gäng sportiga accessoarer i form av en grön campinghatt från Monki och en mini-kånken från Acne x Fjällräven. Den beiga trenchcoaten är ett vårfynd från Röda korset.
 
torsdag
Här blev det äkta morsa på stan-look med solglasögonen på huvudet. Men egentligen var jag på picknick som ni kanske kan se på korgen i min hand. Båda väskorna och skjortan är köpta second hand, de vita jeansen och solglasögonen är från & Other Stories och mina sneakers adidas Gazelle.
 
fredag
Jag cyklade till loppis i det här och kände mig lite dansk. Sedan såg jag min spegelbild i ett skyltfönster och kände mig mer som en champinjon i min cykelhjälm, men men. Klänningen och tröjan är två gamla godbitar från H&M, väskan som rymmer allt kommer från Monki och skorna är Nike React Sertu, det finaste mina fötter äger just nu.
 
Det var allt! Nu väntar jag tacksamt på er hjälp och spegelpepp. :)))

Vad haru haft på tallriken?

Tid har passerat. Mat har ätits. Här är några olika rätter som jag har haft på min tallrik på sistone.
 
falafel
Först ut: falafel i vitkålsblad med gurka, rädisa, tomat, rödlök, dill och granatäpple. Plus en fetaoströra att doppa allt i.
 
falafel
En laddning falafel i frysen är nog mitt bästa vardagsknep. Det och pås-gnocchi.
 
tortellini i basilikabuljong
På tal om färdig pasta så är detta ostfylld tortellini i basilikabuljong med riven parmesan och hackade nötter. Allt enligt Sandras recept.
 
isbergssallad med aubergine
En dag blev jag less på de trötta påsarna med gröna blad som finns i grönsaksdisken och kände att det var dags att slå ett slag för den gamla trotjänaren: isbergssallad.
 
isbergssallad med aubergine
Inspirerad av Ottolenghis isbergssallad med aubergineröra knåpade jag ihop denna tallrik beståendes av: isbergssallad, rädisor, auberginekräm (aka baba ganush), ugnsrostade morötter med sumak, fetaost, brödkrutonger, hackade mandlar och gräslök. Mjukt och knaprigt på samma gång.
 
rostad potatis, sparris, pocherat ägg, hollandaise
Halvfult på bild men helgott i mun var detta. Utbankad och ugnsrostad potatis, smörstekt sparris, pocherat ägg, tunt skivad gurka och rädisa, tångrom, dill och en stor klick hollandaise.
 
cacio e pepe
Ibland tänker jag att jag inte har någon mat hemma. Sen kommer jag ihåg att cacio e pepe finns och vips har jag skjutit upp mathandlingen en dag till. Det här blev dock en lite lyxigare variant med hemgjorda små pastakorvar cecamariti, enligt recept från En matglad tjej.
 
plock
En trevlig insikt är att god mat inte alltid behöver vara en rätt utan ibland gör man bara lite olika saker och lägger på tallrikar och äter. Som här med castelvetrano-oliver och smörstekt sparris under ett fluffigt täcke av parmesan.
 
rostad potatis, gräddfil, chili
Bankad och ugnsrostad potatis badad i chili- och vitlökssmör, toppad med gräddfil, gräslök och persilja. Djupt inspirerad av Wigers mat.
 
manchego
Lätt bränd manchego med honung och hackade mandlar á la Racamaca. Jag hade nog bränt den mer om jag inte i ett misslyckat försök att fylla på min gasbrännare lyckades skapa en mikrokort men gigantisk låga som fick mig att undra om jag hade några ögonbryn kvar. Då kände jag att det fick vara sluteldat för dagen.
 
rotselleri, sparris, varmrökt lax, forellrom
Tyge & Sessils Instagram såg jag en förrätt som lät väldigt god, men eftersom jag inte orkar laga trerätters till mig själv en vanlig tisdag gjorde jag den som en huvudrätt istället.
 
rotselleri, sparris, varmrökt lax, forellrom
Låt mig presentera: ugnsbakad rotselleri med varmrökt lax, hyvlad färsk sparris, forellrom och brynt smör. En liten matfest som livade upp dagen rejält!

Livet som pågår. Och jag som står still.

träd
 
Jag och min mamma brukar avsluta våra telefonsamtal med ”nu är det en dag närmare tills vi ses”. Vi ägnar oss åt en imaginär nedräkning utan tydligt slutdatum, där varje dag för oss lite närmare varandra, lite mindre isär. Det blir en trygghet att klamra sig fast vid, något att vila tankarna på i all hopplöshet.
 
Samtidigt kan jag inte låta bli att stressas över att livet bara pågår. Att varje dag som vi med lättnad stryker för att komma närmare en lösning, närmare varann, också är en dag av ett år av ett liv som är mitt. Ett liv som sker utan att jag riktigt märker det. Och med det följer känslan av att jag inte har råd att låta tiden gå till spillo. Det är ju nu allt ska hända. Det här skulle ju vara mitt år som nyss fyllda 30, ett år av att ta steg framåt.
 
Men det enda jag gör är att arbeta extra mycket till en minskad lön för att få behålla mitt jobb. Däremellan umgås jag då och då i små grupper med människor jag känner väl. Det är allt. Det är livet nu och ingen förändring kan hända här. Inga plötsliga förälskelser, inga karriärsteg, inga livsomvälvande möten, inga definierande ögonblick. Det är bara tid som går och jag som står still.
 
Jag kommer på mig själv med att vara osäker på om det varit påsk eller inte. Hände den verkligen? Jo, just det. Jag tittar i kalendern och inser att halva maj plötsligt gått. Maj som är min bästa månad, fylld med spontana utekvällar, långhelger på landet och utflykter i stan. Den är snart ett minne blott. Passerade obemärkt samtidigt som jag såg regnstormarna dra förbi utanför fönstret.
 
Och kanske är det söndagens leda och den ensamma tomheten som hör till. Kanske är det tittandet i kalendern och vissheten om att tiden går. Kanske är det den biologiska klockan som börjat ticka allt högre i takt med att alla omkring mig tycks bilda familjer. Just idag känns i alla fall den där stressen extra påtaglig och livet som ett enda moment 22 där jag vill att tiden ska gå snabbare än någonsin samtidigt som jag har panik för att den går för fort. Och i brist på annat så skriver jag. För just nu är det det enda som för mig framåt, som gör avtryck i en märkligt slät tid. Skriva och hålla ut, skriva och hålla ut, skriva och hålla ut. Amen.

Min underliga relation till tv-serier

normal people
 
En av mina vanligaste repliker är nog ”Nej, jag har inte sett den, men jag vet vad det är”. Något jag tvingas leverera i princip varje gång någon pratar om en tv-serie och frågar om jag känner till den. För så är fallet, jag har sett väldigt få serier men har hört och läst så mycket om dem från andra att jag anser mig ha någon slags grundläggande koll ändå. Jag kan nynna introt till Game of Thrones även om jag bara sett ett avsnitt och jag vet att en av huvudpersonerna i Tiger King heter Carol Baskin.
 
Jag tror att det finns två huvudsakliga anledningar till att jag inte kollar på serier. 1. Jag känner inte att jag har tid. 2. Jag tycker inte det är särskilt kul. Nu när jag jobbar hemma tillbringar jag redan minst åtta timmar av min dag framför datorn i jobbsyfte. Därefter lägger jag ofta en eller ett par timmar på att läsa andras bloggar, skriva på min egen och att scrolla i sociala medier. Att då behöva plocka fram datorn för ännu en skärm-relaterad aktivitet känns inte så lockande och därmed har serierna inte fått någon naturlig plats i mitt liv, något jag själv är helt okej med.
 
Men så händer det att jag får för mig att kolla på en serie ändå. Alla gör ju det och även om jag kan hänga med i folks konversationer så smått, känns det onekligen som jag missar något. Så efter att tjugo personer oberoende av varandra sagt eller skrivit att en serie är jättebra har mina förväntningar trissats upp och jag slår mig ned för att titta. Och sen infaller samma besvikelse nästan varje gång.
 
För jag tycker sällan att något lever upp till de där höga förväntningarna. Serien kanske är jättebra – jämfört med andra serier. Men jag som inte har en naturlig rutin och en avsatt tid för att kolla på serier mäter den mot allt jag hade kunnat göra istället. Och då blir det svårare. Är serien bättre än en riktigt bra bok som jag längtat efter att få läsa? Bättre än att baka en morotskaka och äta den med kaffe? Bättre än en långpromenad i kvällssol med en intressant podcast? Eller bättre än att ta fram symaskinen och göra en ny klänning? Ibland ja, oftast nej. Och nu jämför jag den bara med saker som går att göra i karantäntider. Desto svårare blir det sen. Är serien bättre än att träffa en kompis och ta ett glas vin i en bar? En lång och utdragen hemmamiddag? I min värld blir svaret övervägande ofta nej.
 
Jag började se Normal People för en och en halv vecka sedan och såg klart den igår. Och visst fanns det scener som var fina och starka. Men när jag efter två avsnitt ville ge upp för jag tyckte det kändes som Twilight-romantik för en äldre målgrupp och någon sa att ”efter avsnitt fem kommer du vara fast” så blev jag lite trött. Ska jag behöva se en hel långfilm innan det blir bra? Där började mitt tålamod tryta. Ändå såg jag klart, men utan samma wow-känsla som alla andra tycks ha haft.
 
Ibland tänker jag att det är jag som är känslomässigt sval inombords. Som inte kan känna lika starkt för det där som alla andra älskar rakt av. Men så är det ju faktiskt inte med böckerna eller låtarna, det är bara serierna. Kanske handlar det om att tv-serier som format inte är något för mig. Det ryms helt enkelt inte i min vardag och min rutin (och det ska vi nog vara lite, lite glada för eftersom jag hellre lägger tid på bloggen till exempel).
 
Men kanske handlar det också om att vi lever i ett samhälle där det tipsas hjärtligt till höger och vänster. Där den sammanlagda hype som uppstår när alla älskar samma sak faktiskt skapar orimliga förväntningar, i alla fall hos mig. Där jag helst av allt hade velat läsa en välskriven, avvägd, kvalitativ recension istället för tjugo stycken snabba ”jag älskar den, det är det bästa jag sett”. Och kanske är det därför en av mina bästa serier var Veronica Mars som jag slog på av en slump på svt2 en kväll när jag var 15. Utan att ha en aning om vad det var och vad den handlade om, men jag fastnade. Där och då. Och på samma sätt önskar jag att jag kunde få fastna för något igen, utan orimliga förväntningar och känslan av att ödsla tid.

Helgens loppisfynd

loppisfynd
I lördags besökte jag min favoritloppis. Jag har inte varit där sedan i mars eftersom jag undvikit all kollektivtrafik så gott det går, men nu har jag servat min cykel och kunde trampa hela vägen dit och hem. En perfekt utflykt för att väcka benen och stilla fyndhungern. Med mig fick jag en fin liten hög med saker till priset av en utelunch.
 
loppisfynd
Först ut är två pigga skjortor. Den ena i knalligt orange och den andra i mossgrönt med en massa brodyrer. Båda förmodligen med ett antal år på nacken av lapparna att döma, men i gott skick och bra material. Jag tänker att den orangea blir fin i sommar när man fått lite färg, med slarvigt upprullade ärmar och matchad med shorts, stora örhängen och låga converse. Den gröna känns lite scoutig nästan och passar bra med utsvängda jeans, brunt läderskärp och vänta nu… fick jag just ett träskosug? Jo, det fick jag.
 
loppisfynd
Näst på tur är lite saker till köket. Dels ett stort citrongult fat med fruktdekor. Det tänker jag får blir ett perfekt uppläggningsfat när jag lagar pasta al limone. Jag skulle egentligen åkt till Italien i sommar och hade hyrt ett stort hus i Toscana tillsammans med en massa vänner, men det ser ju onekligen ut som en omöjlig ekvation. 💔 Så istället får det bli rödvinsmiddagar med Eros Ramazzotti på terassen här hemma. Pastan lassar jag upp med min nya metallslev. Jag har letat efter bra alternativ för att kunna fasa ut mina fullt fungerande men inte så roliga plastredskap och då känns det extra bra att köpa något second hand. Intill sleven ligger en köttbullsrullartång som jag tänkte testa med Anammas formbara färs inom kort. Hoppas den gör jobbet!
 
loppisfynd
Mitt sista fynd är boken Ett hem av Carl Larsson, ursprungligen från 1899 men min version är tryckt 1969. Den innehåller 24 målningar och en längre text där han berättar hur livet ser ut i deras hem. Den räknas som en av Sveriges allra första inredningsböcker och känns som ett kul tillskott i bokhyllan att bläddra i. Perfekt med lite inspiration i dessa tider när man är sugen på att vända upp och ner på sitt hem efter att ha tillbringat i princip all tid där…

Längtan till landet

fårhagen
 
Valborg. Första maj. Vintern raaaaaasat ut bland våra fjällar. Längtan till landet. Plötsligt förstår jag. Jag längtar till landet mer än någonsin. Vill till gräsmattan, skogsdungen, gravfälten, fårhagen allt det som är min barndom. Jag är mitt äldsta jag men känner mig mer som ett barn än på länge. Tvingas ofrivilligt in i vetskapen om att det är vi som är vuxna nu, det är vår tur att ta över ansvaret, att handskas med alla måsten, med livets gilla gång. Och samtidigt: saknaden efter en kväll i soffan framför Let’s Dance mellan de som är tryggheten definierat. Storheten i det lilla. Min litenhet i allt det stora. Jag sjunger, jag skrålar. Stjärnan där jag kommer från lyser alltid blå. Min hemstad kryper sig närmare när jag gång på gång trycker på play. Jag vill ha den intill mig, knuten runt halsen, buren i bröstet. Allt som har hänt känns när jag ser dig. För då var då och nu är nu och jag tänker på vad jag lämnat bakom mig. Det är något med hur gatorna och husen känns, hur de tillhör någon jag var, de är mitt liv i imperfektform. Och Stockholm kanske är meningslöst när inget av det som hör storstaden till är tillåtet längre. Allt jag älskar är bortom rekommendationer. Men så cyklar jag hem, sent en natt med kolsyra i benen. Över Årstaviken via Skanstullsbron och luften är mild, häggen doftar och neonljusen möter mig på Ringvägen. Ett os av kebab, en ambulans på väg till Södersjukhuset och när jag trampar genom korsningen tänker jag att utan allt detta finns ingen längtan till landet. Det krävs att jag alltid har en fot på varje sida. Det är mitt sätt att leva, mitt sätt att va. Mitt liv, min stad.

Udon-carbonara på mitt vis

udon carbonara
 
För någon månad sedan firade vi min kompis Emelies födelsedag genom att köpa med oss en trerätters take away-meny från Wood Stockholm. De har alltid ett tema på sin mat som de byter med jämna mellanrum och just nu har de passande nog också temat take away. En av rätterna var något som de kallade för udon-carbonara, vilket var otroligt gott. Jag såg att Sandra delade ett recept på det utifrån en rätt hon ätit i Tokyo, men eftersom den jag åt var ganska annorlunda tänkte jag också bjuda på min version – alltså min tolkning på Wood Stockholms recept. Ganska fritt påhittat och med lite enklare ingredienser än vad de hade, men ändå väldigt gott och enkelt.
 
udon carbonara
 

Till en portion behöver du:

1 portion udon-nudlar (ju tjockare desto godare tycker jag)
2 nävar svamp, exempelvis champinjoner
1 klyfta vitlök
1 salladslök
1 bit chili
1 äggula
smör
 
en skvätt från utvalda flaskor som står i kylskåpsdörren och skramlar, jag använder:
sesamolja
maggisås
ostronsås
svart vinäger
 
till sist om du vill:
1 näve babygrönkål
 
udon carbonara
Börja med att bryta svampen i bitar och stek den i en torr och varm panna. Meningen är att all vätska ska försvinna. Har du som jag en ganska långsam spis kan du också börja koka upp vatten till nudlarna nu.
 
udon carbonara
När svampen tappat sitt vatten och börjat få färg, tillsätt en klick smör, en finhackad vitlöksklyfta och lite chili. Stek i några minuter på medelvärme, men se till så du inte bränner det. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
 
udon carbonara
Släng i grönkålen om du vill och dutta sedan i dina såser. Jag tar mest ostronsås, följt av sesamolja, maggisås och lite svart vinäger. Smaka av och känn dig fram tills du får en klibbig, god sås. Vänd ner nudlarna i pannan när de är klara och blanda runt allt.
 
udon carbonara
Servera allt i en djup tallrik med hackad salladslök på toppen och en äggula som du rör runt. Skynda dig helst att fota din måltid innan den flyter ut och koagulerar, hehe. Smaklig måltid!