Vad haru haft på tallriken?

Tid har passerat. Mat har ätits. Här är några olika rätter som jag har haft på min tallrik på sistone.
 
falafel
Först ut: falafel i vitkålsblad med gurka, rädisa, tomat, rödlök, dill och granatäpple. Plus en fetaoströra att doppa allt i.
 
falafel
En laddning falafel i frysen är nog mitt bästa vardagsknep. Det och pås-gnocchi.
 
tortellini i basilikabuljong
På tal om färdig pasta så är detta ostfylld tortellini i basilikabuljong med riven parmesan och hackade nötter. Allt enligt Sandras recept.
 
isbergssallad med aubergine
En dag blev jag less på de trötta påsarna med gröna blad som finns i grönsaksdisken och kände att det var dags att slå ett slag för den gamla trotjänaren: isbergssallad.
 
isbergssallad med aubergine
Inspirerad av Ottolenghis isbergssallad med aubergineröra knåpade jag ihop denna tallrik beståendes av: isbergssallad, rädisor, auberginekräm (aka baba ganush), ugnsrostade morötter med sumak, fetaost, brödkrutonger, hackade mandlar och gräslök. Mjukt och knaprigt på samma gång.
 
rostad potatis, sparris, pocherat ägg, hollandaise
Halvfult på bild men helgott i mun var detta. Utbankad och ugnsrostad potatis, smörstekt sparris, pocherat ägg, tunt skivad gurka och rädisa, tångrom, dill och en stor klick hollandaise.
 
cacio e pepe
Ibland tänker jag att jag inte har någon mat hemma. Sen kommer jag ihåg att cacio e pepe finns och vips har jag skjutit upp mathandlingen en dag till. Det här blev dock en lite lyxigare variant med hemgjorda små pastakorvar cecamariti, enligt recept från En matglad tjej.
 
plock
En trevlig insikt är att god mat inte alltid behöver vara en rätt utan ibland gör man bara lite olika saker och lägger på tallrikar och äter. Som här med castelvetrano-oliver och smörstekt sparris under ett fluffigt täcke av parmesan.
 
rostad potatis, gräddfil, chili
Bankad och ugnsrostad potatis badad i chili- och vitlökssmör, toppad med gräddfil, gräslök och persilja. Djupt inspirerad av Wigers mat.
 
manchego
Lätt bränd manchego med honung och hackade mandlar á la Racamaca. Jag hade nog bränt den mer om jag inte i ett misslyckat försök att fylla på min gasbrännare lyckades skapa en mikrokort men gigantisk låga som fick mig att undra om jag hade några ögonbryn kvar. Då kände jag att det fick vara sluteldat för dagen.
 
rotselleri, sparris, varmrökt lax, forellrom
Tyge & Sessils Instagram såg jag en förrätt som lät väldigt god, men eftersom jag inte orkar laga trerätters till mig själv en vanlig tisdag gjorde jag den som en huvudrätt istället.
 
rotselleri, sparris, varmrökt lax, forellrom
Låt mig presentera: ugnsbakad rotselleri med varmrökt lax, hyvlad färsk sparris, forellrom och brynt smör. En liten matfest som livade upp dagen rejält!

Delta i diskussionen

8 kommentarer

  1. det här inlägget gör mig så lycklig. och detta: "Halvfult på bild men helgott i mun" stämmer om så himla mycket mat. det ska man inte glömma!

  2. Klockan är 09.16 och här sitter jag nu och är supersugen på ungsrostad potatis, lax, falafel och baba ganush. Vilket inlägg Julia, allt ser (och låter) så gott ut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *