Morotskaka med kanderade syrenblommor

Morotskaka med kanderade syrenblommor

Det är mors dag idag och jag saknar min mamma. Snart har det gått ett halvår sedan vi sist sågs och aldrig förr har jag varit utan henne så länge. Hade vi kunnat träffas idag skulle jag bjudit henne på min morotskaka och så hade hon fått den längsta av kramar. ♥ Hoppas, hoppas, hoppas att vi kan ses om inte allt för länge. Tills dess tänkte jag bjuda er på receptet. Baka den och ät tillsammans någon ni tycker om, ifall ni kan.
 

Morotskaka med kanderade syrenblommor

 

Du behöver:

Morotskaka
3 ägg
2,5 dl socker
½ dl råsocker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1,5 tsk kanel
1,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
400 g morötter
1,5 dl rapsolja
lite smör till formen
 
Frosting
75 g smör
150 g färskost
rivet skal från en lime
3 dl florsocker
 
Kanderade syrenblommor
syrenblommor
1 äggvita
½ dl florsocker
 
Morotskaka med kanderade syrenblommor
 

Gör så här:

Vill du dekorera din kaka med kanderade syrenblommor är det bra att göra dem först. Börja med att plocka av blommorna från syrenkvisten. Doppa dem i uppvispad äggvita och sedan i florsocker (ja, det är oerhört pilligt). Lägg dem utspritt på ett bakplåtspapper och låt torka över natten.
 
Nu till morotskakan. Börja med att vispa ägg, socker och råsocker riktigt fluffigt. Blanda sedan mjöl, bakpulver och vaniljsocker tillsammans med alla kryddor i en egen skål. Riv morötterna på ett rivjärn. Rör ihop äggsmeten med mjölblandningen, de rivna morötterna och rapsoljan. Blanda allt för hand till en jämn smet. Smörj en form och värm ugnen till 180 grader. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Känn med en sticka i mitten, smeten ska vara fast men kakan får inte blir torr. Låt svalna innan du brer på frostingen.
 
Ta fram smöret och färskosten i tid så de hinner bli rumstempererade. Vispa smör, färskost och florsocker med skalet från en halv lime. Bred ut frostingen på kakan och riv över resten av skalet från limen. Dekorera med syrenblommorna.
 
Morotskaka med kanderade syrenblommor

Delta i diskussionen

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *