Rosa fönster, vårens tvekan och allt som kom emellan

snödroppar

Hej hej, hemskt mycket hej. Jag har tänkt att jag ska skriva det här inlägget i ungefär en veckas tid men det är som att det hela tiden har kommit saker emellan. Exempel på sådana grejer kan vara: en prenumeration på DN som inte bara väcker mig 02:30 genom att dunsa in på mitt hallgolv utan också får mig att på ett Pappa Åbergskt vis vilja lägga mig raklång på soffan med både kultur-, sport- och nyhetsdelen i knät när jag kommer hem från jobbet. Det kan också vara en bokad karaoketid kl 19:15, inte för att det var den enda tid som fanns utan för att det finns något väldigt kul i att intensivt och dedikerat mötas tre personer i ett litet rum direkt efter arbetsdagens slut och sedan skråla med stor inlevelse i nästan två timmar. Och så allt det vanliga då: tvätten, disken, maten, sömnen, städet, springet, jobbet, hunden, katten, glassen, okej stryk de tre sista.

hemma hemma

Jag håller fortfarande på och gör om hemma och har nu kommit till segmentet kring textilier där jag ska byta matta (ni ser kanske inte spåren av en halvliter kryddstark orangeröd nudelsoppa som landade på den men ni ser i alla fall den där tunna, repade kanten som fransar upp sig lite mer för varje dag). Sedan är jag i valet och kvalet kring ifall jag ska hänga upp gardiner vid sängen som en liten avskärmande tygvägg. Det kan bli fint men det kan också bli en väldig massa tyg som bara hänger (ni bara: ja det är så gardiner fungerar). Och som vanligt är frågan vilken matta, vilka gardiner, vilka soffkuddar? Hur kan kläder vara så enkelt och inredning så svårt? Hjälp.

agnes agnes

Vad som är enkelt dock: hoppa på tåget till Uppsala, promenera trettio minuter från stationen, komma hem till min systerdotter och leka. Läsa boken med rim, äta plättar till middag, köra med bilarna, ta på pyjamasen med korvar, vinka i fönstret och åka hem igen.

måla måla

Lite mer halvkrångligt är att måla fönster, de har så många fler delar än man först tänker, men det blir också lite otippat och kul. Det svåra är bara att bestämma när man ska sluta, räknas elementet som fönster, nej väl? Kan jag undvika att måla element så vill jag nog göra det.

måla

Jag gillar i alla fall hur det rosa förstärker solnedgången och gör den mjukare, varmare och mer livfull. I takt med att sommaren anländer tänker jag att det kommer bli ännu mer effektfullt.

måla måla

Nu matchar i alla fall både dörrar och fönster i färgen old rose och jag tänker att jag ska ställa undan kassarna med målargrejer för ett tag.

filminspelning filminspelning

I slutet av förra veckan var jag på reklamfilmsinspelning. Det var långa dagar omgivna av en massa människor, sladdar, tejprullar, kameror, monitorer och fika.

filminspelning filminspelning

På grund av platsbrist satt jag och mitt team en hel dag i en avstängd bastu med utsikt över havet och tittade på en skärm och godkände regi via en walkie-talkie. Vinden ven utanför och regnet smattrade mot rutorna men med tillräckligt stora lampor kan man fejka ett varmt dagsljusinsläpp. Kanske är budgetvarianten av att ställa en sådan lampa utanför sitt fönster mellan oktober och mars att måla insidan av det rosa.

ballonger

Den sista scenen för dagen var ett kalas så när vi skulle åka tillbaka mot stan fyllde vi hela bilen med heliumballonger. Jag som skulle gå på fest plockade med mig ett stort knippe och gav till födelsedagsbarnet. ”Grattis! Och förlåt om jag luktar furu, jag har suttit i en kall bastu hela dagen”, sa jag. Sedan åt vi tårta och drack bubbel och när vi gick hem blåste det sådana starka kastvindar att vi fick hålla hårt i halsdukarna.

stockholm stockholm

Dagen därpå var en vårig illusion. Soligt och ljuvt men ack så kallt. Känner ni till fenomenet med star-urar förresten? Enligt gotländsk sed ska det från starens ankomst i januari, februari någon gång, ske sju star-urar innan våren är här på riktigt. Det vill säga sju lågtrycksperioder med högtrycksperioder emellan. Sedan jag fick lära mig det har det blivit lite enklare att acceptera de plötsliga snöfallen som kan uppstå i mars. Varje sådant tar oss nämligen närmare den riktiga våren. Nu tror jag att vi precis klarat den fjärde star-uren i Stockholm, så bara tre kvar. Håll ut!

sadia sadia

I söndags kväll fick jag slå mig ner i Sadias vardagsrum och äta middag. Det borde man alltid göra på söndagar. Jag tänker på Sardellen och hennes stående pasta med tomatsås-middagar som hon brukar bjuda in till. Ett så genialiskt koncept i all sin enkelhet, ändå känns det som att söndagskvällar är en mycket bortglömd tid för inbjudningar i min värld. I alla fall så sågs vi där hemma hos Sadia för att boka resan till vår vandring i sommar. Den blir i Pyrenéerna, så nu ska vi bara lyckas tåga oss ner till Frankrike.

café

Just det, en sista sak som också kom emellan tiden och det här inlägget var att jag gick till café efter jobbet med avsikten att skriva det här men så började jag läsa en bok istället och det var så trevligt att sitta där och vända blad efter blad med en kanna te så nästa dag gjorde jag samma sak igen och ja, nu är det ju ett rent under att det här inlägget blev av för vet ni hur mycket te det finns att dricka och hur många böcker som måste läsas? Åh. Men jag hoppas att vi hörs snart igen.

Delta i diskussionen

16 kommentarer

  1. Tack för dina inlägg! Kul att läsa oavsett med vilken frekvens de dyker upp!

  2. Åh vad mysigt det ser ut hemma hos dig!! Old rose från rusta? I så fall har jag samma i mitt sovrum! Starkt inspirerad att måla fönster sådär som du gjorde, kanske måste bli så i nya sovrummet i huset när vi flyttar!

  3. Står sängen sidan om soffan? Kan så mycket rekommenderar gardiner. Har själv satt en garderob på kortsidan och en bokhylla på långsidan av sängen, asså dvs. bredvid varandra och sen två duschdraperistång från möblerna till väggarna med gardiner på. Mycket mysigt och utan att borra.

    1. Ja, den står till vänster om de låga bokhyllorna som man ser. Låter som en mycket fiffig lösning, men tror att jag i mitt fall kommer att behöva fästa något i taket.

  4. Hej Julia! Vart är din lilla bokhylla ifrån (den som stor närmst soffan)?
    Tack för en bra blogg!

  5. Kanske någon typ av bamburullgardin för mindre tygig känsla som rumsavdelare?

  6. Alltid en fröjd att läsa (och se) dina inlägg!

    Röstar alla gånger för någon form av avskärmning vid sängen. Man känner sig trygg och sover bättre när man är lite omsluten. Hänger man gardiner/draperi liksom stramt (kanske med en tyngd längst ner) blir det halvt som en vägg. Alternativt något som för tankarna till rispapper (?) eller om man vill ha in träelement något i bast. Du hittar något bra, men jag tror du skulle trivas med det ♥️

  7. F ö: när jag i två lägenheter använt textilier som avskärning har jag skruvat två vanliga krokar i taket, hängt ett band från dem och sedan en gardinstång i banden. Typ. Eller om du väljer en hissgardin så har ju den krokar i sig. Väldigt enkel smidig lösning!

  8. Ett kanske galet förslag – men ett alternativ är ju att låta gardinen sluta där din bokhylla har vid. På så vis får du avskärmning men slipper massa tyg på golvet.

  9. ”..vet ni hur mycket te det finns att dricka och hur många böcker som måste läsas?” <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *