Februarinymfen som äter toast på språng

Känner ni? Det är februari och sol. Förvisso blåser det halv orkan, men jag åt årets första semla till frukost och lämnade vinterbootsen hemma. Än är det inte vår men i luften ryms i alla fall något som liknar hopp. I min telefon ligger bilder på nyfödda bebisar, en reseplanering som börjar ta form, biljetter till Sara Stridsberg på Dramaten och Timulak/Portner på Operan. De blandas med vibrerande sms och långa telefonsamtal, ett ”förlåt om jag tuggar i luren, jag måste bara hinna äta min macka men fortsätt berätta du” och så ut genom porten med toasten i handen, parera hålet i fickan där allt faller genom och lägger sig i fodret, jag har lagat det förut men kommer inte orka en gång till, snart ska kappan ändå vikas ihop och förpassas till förrådet.

Jag samlar på saker som ska få februaris tjugonio dagar att flyta förbi. Fyller kalendern med kul och skriver listor på sådant jag ser fram emot att göra.

februari


Jag vill köpa knallgula mimosablommor och sedan inte kunna låta bli att lukta på dem hela tiden därför att doften är så distinkt och magnetisk. Helst också komma på ett sätt att torka dem så att jag kan ha små soliga bollar i min vas längre än en vecka.

Jag vill äta fler semlor. Kanske baka egna till och med? Stå i mitt gulmålade kök och röra i grytor, hacka, skiva, steka. Laga sallader med bakad fänkål och citrus. Varma bönor i buljong med kål och parmesan. Paj med lök och ost eller rejäla mackor med salta pålägg och krispiga grönsaker. Göra en stor form med lasagne och baka plåtar med pizzabullar till vännerna som precis fått barn.

I bakgrunden vill jag låta radion surra. Ibland är det så skönt att inte behöva tänka utan bara slå på P1 och vaggas in i diskussionerna. Eller inse att åldern tagit ut sin rätt och att jag numera blivit en sådan som älskar P2. Tvåtimmarsavnitt av Kalejdoskop, Text och musik med Eric Schüldt som sänker pulsen eller bara Lokko i P2 med nya låtar att upptäcka. I second hand-affärerna och på Tradera letar jag efter en liten fysisk radio som kan få en plats där hemma. Streamade spellistor i all ära men det finns något genuint i att bara trycka på en faktisk knapp och låta någon annan styra.

Jag vill läsa, läsa, läsa. Just nu läser jag Solvej Balles Om uträkning av omfång 2. Jag läste den första i serien i julas och tyckte den var bra men lite repetitiv och enformig. Den andra däremot, den känns otrolig så här halvvägs in och jag är så glad att jag plockade upp den. I bokhögen ligger också När bror dör av Emilia Aalto, Bli utan av Ellen Strömberg samt Vänta, blinka av Gunnhild Øyehaug. Jag köpte och gav bort Hyper av Agri Ismail i present men blev sugen på att läsa den själv. Har också ställt mig i lånekö på enkel cellulosa av Åsa Maria Kraft samt Kallt nog för snö av Jessica Au.

februari

Mellan boksidorna vill jag dricka te. Jag köpte en tekanna efter att jag var i Newcastle över nyår och insåg det trevliga i att ha en stor kanna att konstant fylla på sin kopp ifrån. Efter lite sökande hittade jag en underbar på Tradera som talade direkt till mig med sin danska 80-talsestetik. Den knallblå knoppen är verkligen pricken över i.

På tal om estetik så hade jag och min vän Nina en intressant diskussion om vikten av att värna det estetiska och plocka in det så ofta man kan, i sitt hem och i sin vardag. Hon ordinerade mig att se dokumentärserien om Karin och Carl Larsson på svt, så det ska jag göra och sedan ska jag brodera på alla mina tygföremål och fortsätta att måla allt som kan få ny färg i min lägenhet. Just nu står en burk med rosa färg i en kasse i hallen och väntar på att öppnas.

Jag håller tummarna för att barmarken stannar – vita vintrar i all ära men nu är jag klar. Jag vill börja springa utomhus, kanske redan till helgen. Frisk luft i lungorna och sol i ögonen, tack! Så länge termometern visar ett par plusgrader vill jag också bära ullkappa, sneakers och keps. Ett potentiellt kamelbrunt fynd i ull och mohair är på väg hem till mig från Sellpy och jag håller tummarna för att den passar. Kappan hade visst en trasig ficka men som ni kanske räknat ut vid det här laget så gör det mig inget.

Från en dag till en annan började mitt hår att kännas som en katastrof och jag räknade på fingrarna och insåg att det var åtta månader sedan jag senast klippte mig, så jag bokade en tid om två veckor. Min plan är att tunna ur och klippa upp det, låta det gå strax över axlarna och komplettera med en halvlång gardinlugg. Till min nya ~look~ vill jag också addera två droppar brun utan sol i min hudkräm. Vem kommer jag att bli? En fräsch nymf som äter toast på språng och semlor till frukost? Ja, förmodligen.

Delta i diskussionen

23 kommentarer

 1. Drömmigt att ha så mkt hår att man vill tunna ut det ❤️ har också precis börjat addera brun-utan-sol-droppar, känner mig som en ny snyggare version av mig själv! Vad lite färg kan göra såhär i januari.

 2. Du har lyckats fånga det exakt där pirret som jag kände när jag gick hemifrån i eftermiddags. Halsduken fick ligga kvar på hatthyllan och solen sken i ansiktet. Jag har köpt biobiljetter till en film med två av mina favoritskådisar och i mars ska jag äntligen få resa bort över en helg. Vilken skillnad det gör att ha saker att se fram emot <3 och ljuset!

 3. Läste Vänta, Blinka för typ 10 år sen och tänker på den ofta fortfarande. Hoppas du gillar!! Blev sugen på att läsa om den nu

  1. Åh vad kul! Har läst ett par böcker av Øyehaug innan och gillade dem, så håller tummarna för att även denna ska vara bra.

 4. Ett inlägg som gör mig glad! I Skåne är det grått och ruskigt men jag ska köpa årets första semlor på väg hem från jobb så det kan inte bli annat än en bra dag.

  Du kommer bli så fin i den nya frisyren, gardinlugg! <3

 5. Du är så otroligt duktig på att fota och har sånt fint öga för vackra detaljer! 😍 älskar bilderna till texterna! Du skriver också fantastiskt men så kul med det estetiska tillägget

 6. Åt kikärtor i buljong med kål och parmesan samtidigt som jag läste inlägget. Fruktansvärt gott!

 7. Åh vilket ljust och fint inlägg! Än har jag inte känt någon pepp i år, men efter att ha läst detta blev jag så glad och varm inombords då jag insåg att det faktiskt kommer bli ljusare och lättare framöver. Stort Tack för den insikten 🙏

 8. Jävlar vad du fick mig på bra humör av det här inlägget. Tack!

 9. JA JA JA, till detta inlägg. Jag ska komponera ett eget. Jag är så ledsen. Skäl: oklart. Men jag kan ju göra något, något med flit, för att fylla februari med något trevligare… jag kan plocka in det estetiska i mitt hem? Kanske? Och dricka buljong i papperskopp med tvåhandsfattning så länge våren inte skyndar sig tillräckligt snabbt för min smak.

  1. Rekommenderar varmt att göra ett eget inlägg, ibland behöver man hjälpa sig själv lite på traven. Hoppas att din februari blir bättre snart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *