Vin och socker, bräckt vatten och luftballonger

Mina suckar letar sig ut genom det öppna fönstret, seglar genom parken, svävar över Södermalm, jag är säker på att om ni lyssnar riktigt noga så kommer ni att höra dem eka mellan gatorna. Det är bara jobb och ingen semester-suckarna. Den stilla nedräkningen i huvudet, det långa att göra-listan som tycks gå i omvänd ordning och istället för att krympa enbart växa. Jag mässar tyst för mig själv ”det är inte semester att vara ledig med småbarn, det är inte semester att vara ledig med småbarn” när jag ser mina vänner med två månader av ledighet dela bilder på stunder i solen. Snart jag med, bara lite till av jättemycket först och däremellan fylla varje kväll varje helg till bredden av vin och socker, bräckt vatten och luftballonger. Andas, sucka, sänk axlarna okej.

glass glass glass

En junidag fick jag för mig att jag hade en livskris. Min kompis Klara skrev ”kom jag vet ett bra ställe för glass som vi måste testa”. Katastrofhantering 1.0. Vi köpte mjukglass i smakerna jordgubb och vanilj och konstaterade att det kanske bara var En Vanlig Liten Kris™.

vin

Sedan gick vi till Ambar och drack orange vin. Pratade om livsplaner och boenden och att gå i kloster. Gatan var stilla och varm, chipsen salta på tungan. Någon hade tappat sin hatt, en liten ljus av strå som låg på bänken intill oss. När glasen var tomma kom hattägaren förbi och blev glad.

cykel nektar

Vi bestämde att vi vill ha ~mer puls~ så vi gick till Rörstrandsgatan och satte oss på Nektar. Tittade på killar men den enda som stack ut var en med tonade solglasögon och stor mustasch. Någon dag senare skymtade han förbi i tidningen, det visade sig att han var aspirerande Hollywood-skådis. Såklart. Jag åt en nässelpaj med ägg som jag skulle vilja kopiera men att plocka nässlor känns som en utmaning. En vacker dag med handskar kanske.

cykel

När pulsen på gatan lagt sig tog vi våra cyklar och promenerade hemåt. Skildes åt vid Västerbron och det var fortfarande ljust när jag och Lilla blå rullade Ringvägen hem.

grilla

Dagen efter låg värmen fortfarande kvar som ett lock över staden. Jag hade stannat uppe sent på torsdagskvällen för att baka en kaka och skyndade sedan hem på fredagen för att ordna resten. Bar ner tallrikar och glas till innegården. Katten tittade tveksamt på mig. ”Hur svårt kan det vara att få till en bra glöd?” muttrade jag tillbaka.

grilla

Sedan kom Anna, Karin och Julia och jag ställde mig vid grillen. Använde en liten salladstång som grillverktyg och låtsades ha koll på vad jag gjorde.

grilla

En stund senare serverade jag grillad färsk vitkål, marinerad mozzarella med örter, grillad nektarin och lök med tomater och basilika samt grillad färskpotatis, citron och sparris med hollandaisesås, stenbitsrom och dill. Blev mycket nöjd med min första riktiga grillmiddag.

luftballong kaka

Ovanför oss svävade luftballonger och när skymningen föll gick vi upp till lägenheten och åt mandelkaka med körsbär och vispgrädde och plötsligt var kvällen förbi. Om det bara fanns oändligt med tid för stunder som dessa, men det enda som fanns kvar var ett litet berg av disk och en halv påse grillkol.

luftballong luftballong

En tisdagskväll mötte jag Linn nere vid bryggan vid Årstaviken. Den var full av blöta kroppar, trötta ryggsäckar och handdukshögar. Ett barn hoppade i och gick upp tjugo gånger på raken, han räknade högt och blev mer exalterad för varje runda, rösten ljus i sommarkvällen. Vi simmade runt länge. Pratade om sommaren som låg framför oss. Linn berättade en fin grej som hänt henne, jag visade min arm med knottror, men det var inte vattnet som var kallt, det var en rysning.

luftballong sommarkväll

Bytte badkläderna mot vaniljgula shorts och mörkblå collegetröja. De mjukaste plaggen att försvinna i, snälla mot huden. Doft av solkräm och myggmedel. Den blöta tofsen droppandes i nacken, fuktiga hårtestar att tvinna. Komma hem och hänga upp handduken på tork.

ros glass

Sedan har vardagen blandats med rosor och strössel, sagor och socker som krasar mellan tänderna. Alltid på gränsen till vämjeligt, så himla fint, men ändå okej. Det gäller att vara varsam.

sommarkväll sommarkväll

Och solens sista strålar som letar sig in i köket, får det brandgula golvet att glöda, får mig att stryka ännu en dag ur almanackan, men när är vi framme hur länge ska vi köra är det långt kvar?

Delta i diskussionen

13 kommentarer

 1. ’If only there was an infinite amount of time for moments like these’

  Story of my life, the moments I would love to bottle up and keep.
  Love the angry cat, LOVE the veggie bbq, would love to try something like that in the future. Would love to go swimming in the wild the way you can

 2. Tycker allt i detta inlägg ser så ljuvligt ut och avundas det! Även om jag vet hur lätt det är att längta efter det andra, det man inte har. Jag kan längta så efter ett liv där man kan jobba och ha mer eller mindre spontana planer efter jobbet! Att kunna jobba om sommaren och känna den där lite pirriga konstiga känslan som blir när det är sommar och lite undantagstillstånd, samtidigt som kvällar med semesterkänsla väntar. Älskade att få fantisera om en sådan tillvaro via ditt inlägg! Underbara bilder och text.

 3. Vilken underbart målande bild om suckarna som rörde sig genom Stockholm. Men varför ska man alltid längta efter det där andra? Jag blir så avundsjuk när kvinnor får vara själva och leva sitt liv och läsa och träffa vänner, men jag förstår ju samtidigt att vissa säkert är avundsjuka på mitt med barn och lång ledighet. Det är så svårt att leva i nuet, och vara nöjd.

 4. Nyfiken på att höra mer om din Italien-vistelse, retrospektivt; var den allt du hade förväntat dig, vad tar du med dig därifrån etc.!

  1. Glassen finns hos Francis & Francis på Sankt Eriksgatan 118!

 5. Melankolin i det här inlägget (rytmen orden bilderna) snirklar sig allra längst in.

  Tack! Och jag vet också allt om det där. Men jag tror att vi faktiskt aldrig kommer fram, vad skulle då vara meningen med något alls?

 6. Wow vilket vackert inlägg. Bilderna, orden och stämningen. Tänk att kunna ta kvällsdopp, låter magiskt.

 7. Får gåshud av blotta inlägget, du är fantastisk med ord Julia ❤️ allt känns.

 8. Aaah du skriver så bra, vill bara läsa mer och mer och mer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *