Fritt ur tanken, söndagen efter en midsommarhelg

sjö


Den brunrandiga skjortan klibbar sig mot huden, värmen ligger tryckande över Swedenborgsgatan. Jag bär midsommarpackningen i bägge händer. Kommer hem, tar en sval dusch, kastar mig på sängen och blundar. Vi har firat i dagarna tre. Tio vuxna och sex barn, hallen full av Birkenstocks, kylen full av rester. Gräsmattan torr och vissen under fotsulorna, sjön mörk och mild, näckrosor intill strandkanten. Runt omkring oss kohagar kohagar kohagar. I snart två veckor har jag gått från sängen till anteckningsblocket direkt när jag vaknat. Greppat pennan och sedan skrivit tre A4-sidor rakt upp och ned i något slags sömndrucket rus. Morgonsidorna i det grå häftet har en lätt terapeutisk verkan, det är åtminstone vad jag vill tro, vad jag hoppas. Jag träffade L på vinbaren i onsdags, det hade också en lätt terapeutisk verkan, för jag berättade om mitt sammanbrott som jag alltid brukar få under midsommarhelgen då jag går undan en stund för att gråta lite över vilken misslyckad person jag är och sedan rycker upp mig, vänder tillbaka och skrubbar sex kilo färskpotatis och kanske var det för att jag sagt det till henne, men så hände det inte i år och det var väl något slags framsteg. Jag skrubbade potatisen direkt, fick jord under naglarna och det var allt. Jag gjorde inte ens som jag planerat att låta mig göra, lät telefonen ligga nedvänd på bordet, stilla i fickan, hörde inte av mig/dig, var där och då, en vuxen som säger akta kniven jag tar disken får jag se när du kastar gillar du jordgubbar är det kallt? Tillbaka i sängen med den tryckande värmen utanför, kroppen utsträckt en raksträcka sträckkörd hem, duschhandduken i en hög på golvet. I hallen står alla väskorna och påsarna, den oöppnade vinflaskan och paketet med knäckebröd som blev över. Om en stund ska jag kliva över dem och ut genom dörren för M frågade om jag ville ta ett kvällsdopp och vad annat finns det ens att svara när sommaren envisas med att gro i mig, du vet sommaren som aldrig säger nej. I onsdags var det årets längsta dag och det är så märkligt hur allting vänder innan det knappt hunnit börja och vem vet om det är samma sak med livet, att det jag tänker är starten egentligen är mitten och jag vet knappt vad det betyder, men kanske är min tillvaro nu en vändpunkt, ett skifte och en resa på väg mot något nytt. Men först: ett dopp.

Delta i diskussionen

15 kommentarer

  1. Uppskattar dina texter mycket. Hoppas att du får göra något i längre form snart. Tror det skulle bli väldigt bra. (Och hoppas att mina kollegor på vuxenförlagen gör sitt jobb och har koll på dig.)

  2. Åh, livets alla små vändpunkter och övergångar – jag tror att många kan tjusas över och romantisera kring dem, inklusive mig själv. Det är en kittlande känsla att ana en förändring i ens liv, utan att riktigt veta vad den kan bestå av. På sätt och vis förändras väl livet hela tiden, lite grann åt gången. Men de där mer genomgripande förändringarna, kanske ett nytt perspektiv på tillvaron eller ett första steg på en ny bana – de händer inte ofta. Sommaren, och möjligtvis också våren, är en lysande årstid för tankar som dessa. Allting känns mer öppet nu, försiktigt lockande.

  3. Du är sannerligen menad till att vandra genom livet med en penna i handen! Skriv skriv skriv, tills du inte längre orkar något annat!

  4. Tycker så mycket om att läsa om sårbarhet och tankar på att inte duga eftersom det är så mellanmänskligt och det får mig att veta att de tankarna är jag inte ensam om att ha ibland. Du skriver så väldigt fint.

  5. Åh wow vilken text! Älskar tempot, den rycker med en och får en att försvinna in i din midsommarhelg för en stund. Verkligen wow!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *