En vecka i en villa i Toscana

Hej, låt oss åka bakåt i tiden och på semester till Italien. Men innan vi gör det så kommer en liten disclaimer, för jag har velat och tvekat och tänkt att om jag ska skriva något om den här resan så vill jag i alla fall göra en liten förklaring först.

Jag tycker absolut att man kan ifrågasätta att åka utomlands under en pandemi, även om det inte finns några restriktioner som förbjuder det i nuläget. Ska jag vara helt ärlig hade jag nog inte heller bokat en ny utlandsresa för sommaren 2021 om jag visste hur läget såg ut, då hade jag lagt pengarna på en fin resa i Sverige istället. Men den här resan och dess boende bokades i början av 2020, när Corona var ett abstrakt virus i Kina och vi var lyckligt ovetandes om hur de kommande åren skulle bli. När pandemin sedan slog till och vi insåg att vi inte skulle kunna åka förra sommaren valde vi att flytta fram bokningen ett år för att slippa förlora pengar och krångla med försäkringsbolag och för att vi var övertygade om att sommaren 2021 skulle Corona vara ett minne blott. Om vi bara vetat… Så nu när juli närmade sig hade vi alltså hela resan bokad och betald. Vi hade hunnit få minst en dos vaccin var och Italien hade lägre smittspridning än både Norge, Danmark och Sverige för stunden. Alltså valde vi att åka. Vi gjorde alla nödvändiga tester både innan resan och efter att vi kommit hem, bar munskydd utanför hemmet och följde såklart alla lokala restriktioner. Slut på disclaimer, tror jag. Jag känner bara att det var viktigt att lyfta detta innan jag postar 24 bilder och berättar hur härligt allt var, för ja, livet är ju mer komplext än så. Nåväl, nu börjar vi.

toscana

Huset vi hyrde heter Villa Gourmet och ligger i Toscana, ungefär en halvtimme från Pisa och med Lucca som närmsta lite större stad.

toscana toscana

Att hitta ett hus som checkade hela vår kravlista var inte det lättaste, men jag är så glad att vi hamnade här. Vi var totalt 10 personer som åkte och på den gemensamma önskelistan stod det: Gärna Toscana, hyfsat nära havet (max 45 minuter med bil), ordentliga sängar & sovrum till alla, air condition, pool, bra möjlighet att laga mat + säkert en massa saker till som jag glömt nu.

toscana toscana

Huset låg längs en liten grusväg som sträckte sig förbi vinodlingar och åkrar, ner till stora solrosfält. Under tiden vi var på semester så fyllde min mamma år och hon älskar solrosor, så på morgonen promenerade jag hit och ställde mig framför alla blommor och facetimeade henne.

toscana toscana toscana

Intill huset fanns det också en trädgård med olika örter och ett stort grönsaksland där vi blev informerade att vi fick plocka precis vad vi ville av allt som var moget. Dröm! Man känner sig aldrig så rik som när man kan gå ut och hämta en solmogen tomat att ha på frukostmackan eller späda zucchinis och auberginer att lägga på grillen.

toscana

En liten bit nedanför huset låg saltvattenpoolen där vi tillbringade den mesta av tiden när vi var hemma. Intill den fanns också ett hus med extra badrum och dusch, ett stort utekök och en fin matplats.

toscana toscana

Varje kväll samlades vi för drink och middag nere vid poolen. Det är verkligen min bästa semesterstund: när man duschat av sig saltvattnet, dragit på sig en klänning, fått en fördrink i handen och glider ner till det dukade långbordet för middag.

toscana toscana

Innan resan hade vi delat upp oss två och två i matlag med ansvar för varsin kväll. En perfekt grej när man är många och så mysigt, dels att få överraska de andra med sin meny och att få bli överraskad resten av kvällarna. Här är det förberedelser på gång uppe i köket som för övrigt hade den största spis jag lagat mat på.

toscana

Anna och Majsan på väg ner för middag.

toscana

Jag med fördrink och paljettkjol, redo för min och Annas matlagningskväll.

toscana

Vår meny var: burrata med fikon, rostade hasselnötter och rosmarinhonung till förrätt. Sedan grillade vi grönsaker från landet och hela fiskar med citron, örter och vitlök, till det hade vi chimichurri och en stor sallad. Som efterrätt bakade tarte i två versioner, en med björnbär och en med aprikoser och serverade med glass.

toscana

En kväll hade vi omedvetet välmatchande middagsgäster.

toscana toscana

Älskar att äta gott, dricka gott och må gott med en massa vänner samlade runt samma bord.

toscana toscana

En kväll eldade Julia och Erik igång vedugnen som fanns i uteköket och lagade pizza åt oss. Det blev mycket, mycket gott.

toscana toscana

Den sista kvällen fick vi en otrolig middag signerad Fabricio som jobbar som kock och som man kunde boka om man önskade. Vi fick en extremt god cacio e pepe, perfekt grillad tonfisk och en hallonbakelse samt hans hemgjorda limoncello till efterrätt. Även om vi var väldigt nöjda med våra egna middagar under veckan så var det här något alldeles extra.

toscana

Men ja, även gårdagens rester hade ju smakat toppen med den här utsikten…

Jag är så glad att vi kom iväg på vår resa och fick tillbringa en vecka tillsammans på den här platsen. Det kändes verkligen drömmigt. I ett inlägg framöver tänkte jag berätta om några utflykter vi gjorde under dagarna, så gör er redo för lite mer Toscana framöver.

Delta i diskussionen

18 kommentarer

 1. Jag förstår att det hade varit jobbigt för er att förlora pengar på något som inte blev av, men jag blev väldigt besviken när du la upp på instagram att du var i Italien. Nu, om någonsin, är väl ändå ett år då man faktiskt inte åker utomlands?

  1. Sen handlar det ju lite om hur man lever där man befinner sig, hur många man umgås med och
   inte bara vart man vistas. Det är ju lite dummare att åka bortom Sveriges sjukvård om man är äldre och i riskgruppen för svår sjukdom så att man belastar sjukvården dit man reser och krånglar till det om man måste fraktas tillbaka till Sverige om man är kritiskt sjuk. Det är väl främst i kollektivtrafiken på plan/tåg som man träffar många människor tätt, men det är ganska trångt på tåg/spårvagnar här i Sverige också. Även på restauranger och köpcenter är massa folk obehindrat utan att bry sig nämnvärt om en pandemi, man kan där träffa på många fler människor än om man skulle åka utomlands. Varför skulle det vara bättre bara för att det är i Sverige?

   Jag skulle åkt på samma resa som dig, Julia, ni verkar haft jättehärligt!

   1. Fast problemet med att resa mellan länder är ju att vi riskerar att sprida runt olika mutationer. Det har ju redan skett igen nu i sommar (http://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/08/ny-deltavariant-upptackt-i-uppsala/)
    Sen ska en ju såklart heller inte trängas på köpcentrum och restauranger inom landet heller. Dessutom, att vi faktiskt måste sluta nöjesflyga om vi ens ska ha en chans att hålla oss under 2 graders uppvärmning är ju en tuff verklighet, men helt klart en som vi måste lära oss acceptera, hur jäkla trist och overkligt det än känns.

   2. Tänk om alla tänkte som dig Sara, hur illa hade det sett ut då? Bara man inte gör si och så, så funkar det minsann att resa? När man uttryckligen och väldigt tydligt inte ska resa bortom där man bor för att det sprider smittan. Jag tänker inte anklaga Julia för något här! Men det är heller inte rätt att försvara henne.

    1. Fast det där är ju gamla restriktioner? Det har inte funnits avrådan från icke-nödvändiga resor till Italien på ett bra tag. Om du läser på folkhälsomyndighetens sida om att resa utomlands står det att man bör ”iaktta särskild försiktighet samt hålla dig informerad”. Av första stycket att döma är det precis det Julia gjort.

     1. Vad man får göra och vad man bör göra är inte samma sak. Jag syftade inte på några restriktioner.

  2. I, det är tråkigt att höra att du blev väldigt besviken. Jag förstår om alla inte hade gjort eller resonerat likadant som jag.

 2. Ja tyvärr, utlandsresor med både pandemi och klimatkris ger ju liksom en sur eftersmak a la Marie Antoinette. Skitjobbigt är det, jag har alltid älskat att resa och har haft en riktigt sorgeperiod när jag insett att jag inte kommer att kunna resa lika mycket som jag vant mig vid. Det är nog olika för olika människor, men för mig har resandet alltid spelat en väldigt stor roll, så jag har unnat mig att få vara ledsen över det en stund. Men sen är det är bara att komma över, check your privilege och börja upptäcka Sverige och drömma om post pandemi tågresor istället. Det är så framtiden ser ut och det finns de som har det betydligt värre än oss.

  1. Ja, jag håller med om att det finns de som har det värre än oss och att vi behöver tänka om hur vi reser. Jag ser fram emot att planera resor på ett nytt sätt framöver och förhoppningsvis få berätta om det då.

   1. ”Inte nu men sen.”

    Du hade många bra bortförklaringar men tyvärr inte några som biter på coronaviruset. Tappade definitivt respekten.

    1. Vaccin är väl förvisso tänkt att bita hyfsat väl på Corona-viruset. Att dessutom följa alla rekommendationer, både svenska och italienska, är väl också det man kan begära. Som Julia också gör så måste man ju såklart tänka igenom den här typen av beslut noga, och se vilka risker som finns och resonera kring dem när man fattar beslut. Men blir också skevt att sätta en egen standard för vad som är okej som ej är förankrat i Folkhälsomyndighetens eller italienska myndigheters beslut, och sedan besviket berätta för andra hur respektlöst det är att inte följa dessa, som man själv ställt upp. Kan jag tycka.

 3. det ser helt underbart ut Julia! så märkligt det varit. alla saker de här senaste åren som en ställt in. & de få händelser som blivit ändå (efter noga riskövervägande) valts att genomföras aldrig blir endast enkla och roliga. alltid med skav. kommer det vara vart risken? innan en fått facit och ingen var eller blev sjuk. så glad för din skull att du fick en så fin resa med dina vänner. kram

 4. Så härligt ni verkar ha haft det! Denna resa var du värd <3
  och ja, det säger jag trots allt tråkigt som andra redan nämnt, men man får inte glömma bort att man även måste må bra i själen och det kan tex. innebära en långresa med bästa vännerna! Jag anser att man ibland, med omsorg, får fuska och ni verkar ha gjort det på ett förståndigt sätt (att döma av din disclaimer) 🙂 Ta hand om dig Julia!

 5. Jag känner få ensamhushåll som följt folkhäslomyndighetens restriktioner mer slaviskt än Julia, sen får folk känna och tycka som de vill dock utan att veta hela bilden!

 6. åh, det ser helt underbart ut! jag tycker det låter som att ni gjorde allt ni kunde för att resa så säkert som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *