Steg för steg-guide: sy en puffig klänning

sy en klänning

I början av förra året upptäckte jag det roliga med att sy och sedan dess har det blivit ett antal plagg, främst klänningar. Jag har sedan tidigare skrivit en halvbra guide kring hur jag gör, men nu när jag sydde min senaste klänning bestämde jag mig för att ta lite fler bilder under processen och försöka förklara ännu lite tydligare hur jag går tillväga. Den här klänningen utgår från en enkel grundmodell med bara raka stycken. Jag var valt att ge den mycket volym i form av två olika vida kjolar som fästs på varandra, den har stora puffiga ärmar samt en lite djupare urringning i ryggen som knyts med ett band.

För att sy den krävs ingen avancerad symaskin, det räcker med raksöm och sicksack. Tyget jag har utgått ifrån är ca 2×2 meter, mitt är i rosa bäckebölja , men valfritt tyg med lite stadga borde gå fint att använda. Du behöver också ca 50 cm resårband. Klänningens modell är ganska rymlig. Jag är 171 cm och oftast en strl S/36 och med måtten nedan blir den något oversize på mig.

sy en klänning

Börja med att mäta och klippa ut alla delar av ditt tyg. Totalt ska det bli 9 stycken delar. Här är måtten jag använde mig av:

Bröststycke (1 st): 45 cm brett, 80 cm långt
Övre kjol (2 st): 110 cm bred, 28 cm lång
Undre kjol (2 st): 140 cm bred, 28 cm lång
Ärm (2 st): 60 cm bred, 60 cm lång
Band (2 st): 5 cm brett, 80 cm långt

Kom ihåg att lägga till 1 cm sömsmån på alla bitar.

sy en klänning

Börja med bröststycket. Det första vi ska göra är att klippa ut ett hål för huvudet. Jag gjorde min halsringning 15 cm bred, 9 cm djup fram och 18 cm djup bak, så totalt ett hål på 15×27 cm.

sy en klänning

Sicksacka kanterna runt hålet. Klipp ett litet hack i varje hörn. Vik in ca 1 cm, pressa med strykjärn, fäst med nålar och sy sedan med raksöm runt hela hålet.

sy en klänning

Sicksacka kanterna på bröststycket. Passa också på att sicksacka kanterna på alla dina andra delar utom banden. Det är rätt tråkigt men skönt att ha gjort från början.

sy en klänning

Fäst ärmbitarna på bröststycket, räta mot räta med en enkel raksöm. Se till att de hamnar mitt på, lika långt från kanten på varje sida.

sy en klänning

Sy ihop ärmarna med raksöm längs deras långsida. Sy också ihop sidorna på bröststycket. Nu har vi helt plötsligt en kort liten tröja. Bra jobbat!

sy en klänning

Dags att gå vidare med våra kjolar. Sy ihop de två lika stora kjolbitarna längs kortsidorna så att de blir till en kjol. Gör likadant med de två andra delarna.

sy en klänning

Nåla fast den mindre kjolen på bröststycket, räta mot räta. Här krävs det lite tålamod eftersom kjolen är mycket större och du behöver få till jämna små veck så att den faller fint. Jag brukar börja i sidorna, sedan fästa mitten på kjolen mot mitten av bröststycket, 1/4 av kjolen mot 1/4 av bröststycket och så vidare tills jag ser att det blir jämnt. Sy sedan fast kjolen med raksöm.

sy en klänning

Första kjoldelen är på plats. Nu gör vi likadant med den andra.

sy en klänning

Avsluta med att fålla nederkanten på klänningen med en ca 2 cm bred fåll.

sy en klänning

Fålla också ärmarna på klänningen genom att vika in och sy en ca 2 cm bred kanal. Trä sedan ett resårband genom kanalen med hjälp av en säkerhetsnål och dra åt resåren så hårt du önskar för att skapa en ballongeffekt.

(På bilden ovan har jag fuskat lite och fäst ärmarna med en snodd eftersom jag inte hade någon resår tillgänglig i stunden, resultatet ska alltså bli något jämnare.)

sy en klänning

Sy banden till ryggen. Börja med att vika in 1 cm på båda långsidorna och pressa med strykjärn. Vik sedan bandet på mitten och pressa med strykjärn igen. Sy en raksöm längs ytterkanten av bandet för att fästa de vikta kanterna. Vik in kortsidorna och fäst med en söm. Sy fast bandet ca 10 cm från botten av urringningen. Knyt en stor rosett.

sy en klänning

Avsluta med att klippa bort eventuella lösa trådar. Nu är din klänning klar!

sy en klänning

Jag hoppas att du gillar min steg för steg-guide och att den var enkel att förstå! Självklart går det bra att experimentera med måtten och modellen på klänningen. Kanske vill du göra kortare ärmar, en rund halsringning eller bara en lång kjol? Grundprincipen är densamma och bara fantasin sätter gränserna. Lycka till!

Delta i diskussionen

28 kommentarer

 1. Åh men wow! Tack! Så bra inlägg – jag blev väldigt inspirerad att prova jag med ☺️

 2. Så himla fin klänning! Ett oombett tips som du kanske redan har koll på är att rynka genom rynksöm på maskinen. Stygnlängden på längsta, sy en raksöm och dra försiktigt i trådarna så får man jämna fina veck och det går väldigt mycket snabbare än att vika varje för hand (vilket iof är lite terapeutiskt 💆🏼‍♀️)

  1. Ah, vilket bra tips! Det ska jag absolut testa. Tack! 😀

 3. så fin!! vill säga till alla som tänker ”åh det vore kul att börja sy men orka köpa en himla symaskin, tänk om jag e dålig o tröttnar/jag har ingen plats” att jag sydde denna för hand i somras och det gick jättebra! tar ju såklart längre tid, men trevliga pyssel får ta tid tkr jag! man kan kolla på tv under tiden. och jag har aldrig sytt nåt klädesplagg innan, men det gick ändå!

  1. Ja, bra tips! Mycket imponerad av ditt tålamod, din klänning blev superfin Sofia!

 4. Så bjussig guide, tack! Har rosa bäckebölja som väntar i källaren, kanske får bli en exakt copy paste. Så fin halsringning.

 5. Otrolig guide, tusen tack! Förstår ju att det är individuellt men hur lång tid lade du ungefär på att sy denna allt som allt? Den är uuurfin!!

  1. Tack, vad snällt! Om jag minns rätt tog den ungefär en kväll att sy. Började klippa till delarna på eftermiddagen och var färdig runt 22.

 6. mycket bra guide, tack! älskar klänningens raka linjer och luftighet.

  1. Ja, har kikat lite på dem tidigare. Tycker de gör så inspirerande saker!

 7. Så fantastisk fin! Ungefär hur mycket ska en minska delarna med för att få en mindre storlek (alltså XS)?

  1. Tack! Oh, jag har inget exakt svar på det tyvärr. Det enklaste är nog att du mäter på plagg som du tycker sitter bra på dig och utgår från de måtten på ett ungefär. Lycka till!

 8. Julia! Om två bästa kompisar ska mötas i Norrköping för en helg ihop – vad bör de göra? Vart ska de gå? Vart någonstans bör de äta? Vet att det är länge sedan du bodde i staden, men du är den person jag kom att tänka på och du har dessutom oklanderlig smak!

  1. Okej, med varning för att det hänt mycket på de 9 år sedan jag lämnade staden, så kommer här lite tips på sånt jag gillar och ställen jag hört ska vara bra (har dock inte hunnit testa restaurangerna själv). Att göra: Vandra genom Industrilandskapet. Besök Arbetets Museum, de har just nu en utställning med Nina Hemmingsson som verkar bra. Strosa i Knäppingsborg, där finns mysiga butiker och caféer. Besök Norrköpings Konstmuseum. Har ni bil så kan ni åka på second hand-runda. Ge för livet är toppen, även Erikshjälpen, Myrorna och Stadsmissionen kan ge bra fynd. Norrköping är en kulturstad så kolla upp innan om det är någon bra spelning eller gör ett besök på Östgötateatern. För mat så ska GIN, Bistro Arv och Urbane Goat vara bra. Hoppas ni får det trevligt!

 9. Jättefin klänning! Det värmer en slöjdfrökens hjärta att du vågar prova dig fram och skapa egna kläder 🙂 Den finns en massa trix att lära sig för att göra sömnaden enklare bla kan jag rekommendera biblioteket för böcker (finns med mönster i) samt youtube tex Christinas sytips (även en hemsida). Vi tänkte använda din instruktion till en klänning till en tjej i åk 6 🙂
  Keep on sewing!

 10. Hej!

  Väldigt sent här men såg klänningen du gjort och jag blev så sugen att på att göra en själv!
  Vilken storlek är du? Jag är väl en xs/s men gillar lite oversize så hoppas lite på att kunna ta dina mått rakt av för att slippa tänka haha…
  Tack för inspirationen!
  Mvh Madeleine

  1. Hej! Som det står i inlägget så är jag en storlek S/36. Klänningen är ganska oversize, så det borde funka bra att använda mina mått.

 11. Hej Julia!
  Jag har aldrig kunnat sy, men efter att ha fått en flyttlåda full av vackra, gamla broderade lakan ville jag väldigt gärna göra något av dem. Hittade hit och bestämde mig för att prova. Gjorde även rynksöm som Emma beskrev i en tidigare kommentar, funkade fint. Efter en del möda och besvär fick jag faktiskt ihop något jag kan använda, är riktigt nöjd. Stort, stort tack för din utmärkta beskrivning som hjälpte en ”kan-verkligen-inte-sy-person” som jag 😊

  Med vänlig hälsning,
  Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *