Hostattacker och hjärtslag

jordgubbar

I mitt kylskåp står en halv burk matjessill, en flaska champagne och hostmedicinen Mollipect. Jag lyckades få den utskriven efter fyra veckors ihärdigt hostande. Inte för att jag insisterade utan för att person efter person i min omgivning började muttra ”du borde kolla upp det där” när jag avbrutit ännu en av våra konversationer med en hostattack. Läkaren jag gick till tittade i min hals och mina öron, lyssnade på mitt hjärta och mina lungor och sa bekräftande ”jättefint” varje gång han flyttade stetoskopet. Det kändes lite märkligt men högst vänligt att få komplimanger för mina inre organ. Ur mina högtalare strömmar Marie Fredrikssons album Het vind. Jag ligger raklång på golvet på en utrullad yogamatta och skriver. Det händer att jag gör det ibland när jag jobbar hemifrån, lägger mig på golvet alltså. Det är som att det blir lättare att tänka då, som att jag kommer närmare min kreativa sida, kanske för att jag känner mig lite mer som ett lekande barn igen. Jag funderar på hur jag ska göra med det där skrivandet som inte är jobbet. I grubblandet letar jag efter former och scheman att förhålla mig till, tänker att allting kommer att ske bara jag har en tydlig plan, något att hålla mig i, en litterär ledstång som gör det svårare att trilla. Inne hos Sandra läser jag en recension av Stig Larssons Autisterna och blir glad på samma vis som jag alltid blir upplyft av att hitta en bok som inte är skriven på det mest klassiska romansättet. Det har nämligen börjat kännas mer och mer omöjligt att ens försöka åstadkomma något som blir en riktig skönlitterär bok och därför är det så skönt med litteratur som visar att man kan göra på andra sätt. Kanske är det så jag måste skriva, inte helt otyglat men i formen och formeln som är rätt för mig. Utanför mitt fönster har det äntligen blivit uppehåll efter en hel dag av regn. 57:ans buss kör genom vattenpölarna och barnen i parken jagar varandra uppe på kullen. Jag tror att jag ska resa mig och gå och handla jordgubbar. Svårt att låta bli när de smakar som godis och vem vet hur länge det är säsong? Sen ska jag boka de sista platsbiljetterna till sommarens tågresa genom Europa. Sträckan från Paris till Hamburg tror jag det var, herregud jag börjar bli förvirrad men om nio dagar går jag på semester. Då åker jag och min kille till Gotland. Vänta, vänta skrev jag det där sista? Ja det gjorde jag visst. Skriiiiik!

Delta i diskussionen

26 kommentarer

 1. Du skriver så fantastiskt. Om allt. Jag vet bara Bengt Ohlsson, Knausgård och Maciej Zaremba som kan skriva så man vill läsa om precis vad som helst. Och så du. Men snälla, styckeindela! Det finns inget självändamål med att låta alla meningar flyta ihop, det gör det bara onödigt oläsvänligt.

  1. Tack för jättefina ord och förlåt för min brist på styckeindelning! Jag själv tycker att en text som denna som är skriven i ett flöde gör sig bäst just så, men jag förstår att det sker på bekostnad av läsbarheten. Ska försöka ha det i åtanke framöver.

   1. Någon måtta får det väl ändå vara, tänker jag och lägger en motviktsröst på att behålla din stream of conciousness-text precis som den här.

 2. älskar de här ögonblicksinläggen <3 hoppas du får en vilsam och kul semester

  ps. du behöver inte alls styckeindela!!! konst behöver inte vara läsvänlig!!!

 3. Kul med kille! Jag och min sambo åkte till Gotland när vi precis hade blivit ihop. Hoppas ni har en fin resa!!

 4. Just nu läser jag Välsignelser av Caroline Albertine Minor efter att ha läst om den på din blogg! Mycket bra! Så tack för att jag fick upp ögonen för den och för Caroline.

 5. Älskar hur du skriver och flöt bara med i texten så där som man gör när det är bra. Och sen gjorde hjärnan en kullerbytta och ba: kille?! Hurra!!
  Hoppas ni får det underbart på Gotland

 6. Killllleeeeee! Hurra för kärleken som plötsligt bara dyker upp. Underbart, nu blev jag glad!

 7. Älskar slutet! Älskar hela texten såklart men iiiiih på slutet!

 8. Din kille 😀 fint <3
  Jag laste nyligen Pond av Claire-Louise Bennet som var ett fint exempel pa betraktelser och vardagsbestyr utan romanstruktur.

 9. KILLE! Gud vad roligt! Det är något speciellt när man börjar säga det högt till andra, jag behövde testa det ofta i början för att få orden att låta sanna i mina öron. Kände mig lite töntig men nu känns det så naturligt.

  Önskar dig allt gott! Älskar att kika in här med jämna mellanrum, har gjort det så länge att jag ibland av bara farten går in på prick.blogg.se haha.

 10. Åh vad genuint glad jag blir för din skull att läsa detta ❤️

 11. Kanske behövs former och scheman, kanske inte. Dina texter känns oavsett äkta och jag uppskattar dem så mycket <3

 12. Åå, jeg hadde verdens fineste ferie på Gotland i fjor! Kan raskt tipse om følgende:
  – Likte sydspissen veldig godt, stopp innom Körsbärsgården
  – Skal du kjøpe keramikk er dette stedet: Etelhems Pottery
  – Beste og fineste måltidet her, må bookes i god tid: Lilla Bjers Krog

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *