Jakten på skönhet, flykten från ytan

Jag lyssnar på en podd där en av personerna pratar om sin senaste ögonfransbehandling. Resultatet ska vara fantastiskt, perfekta böjda fransar utan någon mascara och jag börjar googla salonger, det finns en tid i början av juli, 890 kronor, ska jag boka? Men vänta, för en kvart sedan hade jag inte ens en tanke på mina ögonfransars utseende och niohundra kronor är ju typ en halv vandringsryggsäck, ska jag gå runt i Pyrenéerna helt svettig med otroliga fransar, hur kommer det ens se ut, kanske skitsnyggt, vad vet jag, kan jag inte för en gångs skull få vara lite ytlig? Jag som aldrig ens varit på en ansiktsbehandling, aldrig färgat håret, är det inte något jag borde göra som trettio-någonting, jag menar är det så fel att vilja vara sitt snyggaste? Jag lägger ju oerhörd tankekraft på att välja mina kläder, blir nöjd när jag hittar en kombination jag känner mig extra fin i, fixar håret, sminkar mig, matchar smycken och skor, det är väl också yta? Och pengarna, jag hade lätt kunnat lägga samma summa på en middag på restaurang, på viner som beskrivs som pärlande och josiga, oliver och små gurkor med smetana och honung, vad är det som säger att mitt ansikte inte är värt samma summa? Kanske känslan av att så uppenbart försöka, vetskapen om att allting är en kvinnofälla, det här är bara början på en oändlig ström av åtgärder på icke-problem, borde jag behandla något ytligt så är det kanske mina tånaglar som blivit blå efter löpningen, men säg något tråkigare att lägga pengar på än det. Allt jag vill är att vara en otrolig naturlig skönhet som inte bryr mig om hur jag ser ut och jag fattar att sånt kommer inifrån men en liten skjuts på traven kan jag väl ändå få ge? Och jag funderar på när jag känner mig som snyggast, landar tanken på då jag är solblekt, brunbränd och saltstänkt, stark i kroppen och lugn i sinnet. Med ett tvekande finger stänger jag fliken till ögonfransbehandlingen, öppnar min bankapp istället och för över 700 kronor till sparkontot som är märkt ”sommarhus” och det är skrattretande långt kvar till något som ens har fyra väggar och ett tak, men jag kan ju alltid drömma. De övriga 190 kronorna lägger jag på en vattenfast mascara, hoppas att den gör mig snygg.

Delta i diskussionen

18 kommentarer

 1. 100% igenkänning från någon som hellre aldrig har färgat håret men som under svagt ögonblick funderade på att fixa tånaglar i akryl, för att jag ”förtjänar att få känna mig fin på stranden”.

 2. Tack. För att du inte har en blogg som gör att man klickar sig vidare till massa köp man inte tänkt på fem minuter innan. Tack så in i baljan.

 3. Jättebra text, tankar och perspektiv!!
  Lockas också ibland med av sånt. För mig hjälper att försöka motsatsen, t ex: har velat göra ansiktsbehabdlingar för att få bort stora porer och botox för små rynkor (jag är 29) men har istället slutat helt med smink en period. Lite skönt

 4. Why not spend on yourself? I’m mid 30s and have never dyed my hair or had a face treatment but I would like to try the second. No idea where to start. Not interested in eyelashes but for a year now I have started going to the nail salon on my friend’s advice and now I’m a gel nail monster. It is such a great way to look presentable. Glad you decided on something frivolous, we all need something

 5. Har gjort lash lift, två gånger. Visst var fransarna snygga i några veckor. Så länge de sitter…men fransar faller ju av och ersätts med nya som växer ut.
  Det tog ett tag innan jag fattade varför mina fransar såg så rufsiga och ostyriga ut. Det var ju för att vissa fortfarande var ”behandlade” medans andra, nya, var på utväxt.
  Böjer hellre fransarna själv och använder mascara. 🙂

  1. Fast tanken på ”rufsiga och ostyriga” ögonfransar är ändå lite gullig. Gulligt formulerat i alla fall! 🙂

 6. Hög igenkänning på att jaG MÅstE fIXa X,Y och Z nu nu nu, när jag för en sekund sedan inte ens tänkt tanken på det där. Usch vad dum man är.

 7. Tack! Har gjort två ansiktbehandlingar i mitt liv och är 40. Märkte ingen som helst skillnad utan båda gångerna tyckte jag det bara vara extremt plågsamt haha. Så klart man ska få unna sig vad som helst men känner som du, att det säljs till oss av en anledning. Jag tycker så mycket om din blogg, vackert skriven och reflekterande. Ha en fin sommar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *