Hur jag vill klä mig i december

Jag önskar mig ett inlägg med tema vinterfest i julklapp av dig, skrev Sardellen till mig, och vem är jag att inte leverera på önskningar? För är det någon gång man vill vara extra fin så är det ju nu, under en månad av julbord och jobbmingel, glöggdrickande och granklädning. Men också snöslask, minusgrader och produktionstunga dagar på kontoret. Det är en tid då jag vill känna mig festlig men gärna lite uppstyrd, glittrande men kanske inte konstant självlysande. Helt enkelt något av en balansgång, så därför satte jag mig ner och försökte att komma fram till en lista med idéer om hur jag vill klä mig från och med nu och ända fram till jul.

vinterfest


Rött, brunt, isblått, grangrönt, beige, svart och glittrigt.
Låt oss börja med färgerna. Efter att ha haft stilen 90-talsmamma som ledord ett tag känns det självklart att gå åt samma håll även under december. Och vad skulle en 90-talsmamma ha på sig under julen om inte rött? Det är alltså nu den helröda klänningen åker fram och det med besked. Rött är också väldigt fint att kombinera tillsammans med brunt och beige, två andra favoritnyanser. I min vinterpalett hittar vi också isblått och grangrönt. Svart bär jag helst tillsammans med krämvitt eller glitter.

Klänning fast inte klänning.
Det är ju snyggt med klänning, strumpbyxor och skor med klack, men det kan också bli lite väl uppklätt och piffigt ibland. Låt mig då slå ett slag för konceptet klänning fast inte klänning. Det vill säga, att istället bära en lång, knäppt figurnära kavaj eller en stor, lös stickad tröja till ett par strumpbyxor. Man kan också bära sin vanliga klänning men över ett par byxor eller till ett par tights med slits i fotändan. Alla sätt utom det vanligaste är toppen!

Mikrodosera julen.
Ett knep för att successivt bygga upp julkänslan är att smyga in något litet festligt varje dag. Ett par röda strumpor i mina loafers, en sammetsrosett i håret, en stor krage över tröjan eller en knuten tunn rosett i halsen på skjortan. Jag överväger också att ta med ett gäng inneskor till kontoret för att kunna byta mina varma boots mot låga silverklackar, svarta ballerinaskor eller ett par fina tofflor.

Polo som bas.
Ett av mina bästa trick för att hålla sig varm hela vintern ut är att ta på en tunn långärmad tröja under allting. Jag har tre polotröjor i rött, vitt och svart som jag planerar att bära under skjortor, blusar och kavajer. Det är också fint under ärmlösa klänningar eller stickade tröjor med lägre ringning.

Sammet, glitter och stickat.
Materialmässigt så är det ju under december som ens inre sammetsfantast vaknar upp. Det är något med det mjuka, lätt dammiga, skimrande tyget som väcker barnet inom en. Själv kommer jag plocka fram en tight sammetsklänning med trekvartsärm och min svarta sammetskostym ur klädkammaren. Till det bär jag gärna något lite glittrigt och/eller transparent. Jag är också sugen på att rota fram några paljettplagg och matcha dem med en rejäl stickad tröja. Överlag så är det kul att bryta av finkläder med något stort och stickat, så det tänker jag göra så ofta jag får chansen.

Det var mina samlade tankar just nu. Sorry om det här inlägget inte blev enbart vinterfest utan december överlag, men det kändes roligare att tänka på månaden som helhet. Att skriva den här listan gjorde mig också så pass inspirerad att jag började göra upp en plan för 24 olika outfits som jag ska bära från och med i morgon och fram till jul. Som en liten julkalender fast för mig själv och där luckan som öppnas varje morgon är den till min garderob. Vi får väl se om jag lyckas hålla mig till mina planer eller om jag börjar frångå konceptet någonstans runt den femte, det vore nämligen inte helt osannolikt…

Delta i diskussionen

12 kommentarer

 1. Här har jag gått och deppat över den i min mening (till skillnad från alla barn och meteorologer) värsta årstiden och undrat hur jag ska stå ut med mörkret och kylan ännu ett år. Så slog det här inlägget ner och jag bestämde genast att jag måste härmas med klädkalendern. GENIAL idé.

 2. så bra idé med klädjulkalendern! ska genast göra en egen (som jag säkert kommer bryta i slutet av nästa vecka)

 3. Åh, blev inspirerad nu, vill sy en trekvartsärmad klänning i svart sammet! Båthalsad och över knät…

  Det vore så kul med en fortsättning på vinterfesttemat 🙂 kring mat eller stämning kanske. Om man får önska!

  1. GUD en sån klänning vill jag ha! Syr själv, men det där låter tyvärr lite för avancerat.

 4. Klädkalender är typ den bästa idé jag hört! Jag är så kass på kläder… men jag HAR mycket kläder. Och jag gillar listor och jag gillar planering och sortering (har AST) så kanske detta skulle vara suuuperrroligt!!! Jag har ingen fest i december, inga glöggmingel, inga AW. Men kanske för min egen skull!

 5. Vore så roligt om du ville visa dagens outfit på Instagram under december som en julkalender för oss följare 🙂

 6. Underbart! December och kläder har känts så tråkig, men nu? Nu är jag så sugen!
  Åh, ge mig en liten glittertopp att blanda med brallor och kjol eller en klänning med en stickad tröja över eller sammet i vilken form som helst att skutta runt i december-mörkret

 7. Ett litet önskemål på inlägg: är mycket nyfiken på att få se din spotify wrapped för året!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *