Tjugo dagar i en ny stad

rom rom rom

Bit för bit lägger jag samman staden. Hittar jag till Colosseum så hittar jag hem. Följer jag Corso Vittorio Emanuele II till torget så hittar jag biblioteket. Från stora fyrkantiga parken hittar jag floden, hittar jag mataffären, hittar jag två vägar som leder till min gata. Jag övar mig på att gå mer och mer utan karta, låter telefonen ligga i fickan, blir nöjd när byggnaderna plötsligt känns bekanta.

rom rom rom

På biblioteket får jag ett kort med mitt namn. Varje gång jag kommer dit skrivs jag upp för hand på en lista och när jag går därifrån för dagen stryks mitt namn från papperet. På innergården finns en porlande fontän och apelsinträd som bär på en massiv söt lukt. Grenarna tyngs av de solgula kloten och ibland hörs en dov duns när ett av dem faller ner i det vita gruset. Jag sitter ute vid borden med datorn framför mig. Sätter timern på tjugofem minuter och växlar mellan att skriva, redigera och fylla anteckningsblocket med nya idéer. Ibland upplever jag något som känns som flow och då njuter jag, inbäddad i doften från vita apelsinblommor.

rom rom rom rom

Jag skapar mina egna små ritualer. Om morgnarna lämnar jag sängen och slår upp balkongdörrarna, drar undan gardinerna, släpper in lite luft, låter ljuset flöda in. Sedan går jag och lägger mig i igen och läser i tjugo minuter innan jag sakta börjar dagen. Om söndagarna går jag till olika kyrkor, försöker att hitta en plats av samhörighet, ser det som ett sätt att grunda själen som annars så lätt börjar fladdra. Efteråt äter jag lunch själv på en restaurang jag sett ut innan. Beställer förrätt och primi, ett glas vin, ibland en dessert.

rom rom rom rom

I födelsedagspresent av mina vänner har jag fått biljetter till premiären av en balett på operan. Jag bläddrar i min begränsade resegarderob och valet faller på en ljus kostym i linne. Innan föreställningen går jag till en restaurang och äter middag. Menyn är enkel, en sorts fisk och några smårätter. Servitören är charmerande och på borden ligger tunna dukar av gråvitt papper. Jag beställer in en bit friterad torsk och en sallad med puntarelle och maten gör mig lycklig med sina rena smaker. I operahuset bär damerna sammet och glitter, deras hår är lagda i voluminösa frisyrer och runt dem bor små moln av parfym. Jag kan inte låta bli att titta på dem, dras med blicken till deras genomtänkta elegans. På scenen har dansarna en imponerande spänst i stegen och jag undrar hur det känns att kunna snurra sig fram genom livet.

rom rom rom rom rom rom

Det är morgon och jag ställer alarmet tidigt, kliver i träningskläderna direkt när jag vaknar. I samma stund som kyrkans klockor börjar slå vid kvart över sju ger jag mig ut på Roms gator. Jag viker ner mot Colosseum, springer längs folktomma trottoarer, passerar den gigantiska byggnaden som ligger fri från trängsel i morgonsolen. Tar vägen genom en gränd och så upp mot Fontana di Trevi där det visst alltid är folk, trots den tidiga timman. Viker av mot Spanska trappan som är överröst av blommor. Tar mig upp till toppen av den och blickar ut över staden och dess kupoler. Känner hur jag bär ett fånigt leende i mitt ansikte, hur jag fylls av känslan av att vara här och nu. En tidig morgon i Rom. Sedan springer jag vidare längs en tvärgata och tar vägen förbi Santa Maria Maggiore hem, utan att behöva kolla kartan.

Delta i diskussionen

15 kommentarer

 1. Brukar aldrig kommentera, men nu måste jag bara säga att du skriver så bra, på ett sätt som känns massor, och att det är underbart att följa med på din resa genom bloggen! Tack <3

 2. Love seeing your routine and the things that you are enjoying right now. What an adventure

 3. Hej! Hur länge blir du kvar i Rom? Jag kommer ner den 14e maj pa eftermiddagen och hade gärna mötts upp pa ett glas eller en middag om du har lust! Lite snabbt om mig sa är jag 28 ar, bor i Schweiz just nu, gillar att läsa böcker och bloggar, dricka vin och öl, och resa. Har en extra stark kärlek till Italien. Släng iväg ett mail om du är där och sugen!

  1. Hej! Hade så gärna setts! Åker dock hem den 15:e på morgonen, så det kanske blir i tight att hinna ses.

 4. Blev inspirerad av dig och Flora att ta en vecka ledigt från jobbet för att resa ner till Lissabon för att skriva. Har bara varit här i knappt två dagar och känner mig fortfarande lite bortkommen och vilsen i den nya staden. Ska göra som du och börja skapa mina egna rutiner och lära mig att hitta utan karta.

  Tycker mycket om dina texter och att få följa med på din resa i Rom. Tack för att du delar med dig!

  1. Åh, heja dig! Hoppas att du får det underbart i Lissabon och att du hittar dina egna små rutiner.

 5. Vilken lycka det är att få följa med på din resa till Rom via bloggen! Och du strålar verkligen, så himla snygg!

  Ville också säga att jag började läsa din blogg för kanske ett halvår sedan och den har nu blivit min favorit blogg. Blir lika glad varje gång jag går in och kollar (vilket absolut är varje dag) och du skrivit ett nytt inlägg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *