Brödbakning och broderi – 6 kreativa områden för 2023

Nytt år, nytt kli i fingrarna. Januari har bara börjat och plötsligt vaknar jag upp med en stark känsla av att det är dags för förändring, eller ja, i alla fall att byta ut soffkuddarna. Lika mycket som jag irriterar mig på den där konstant jagande känslan efter nytt, nytt, nytt så försöker jag att omfamna den och styra om den. För det finns ju ändå något i energin och det handlingskraftiga i att göra om. Att skapa. Den kanske bara behöver fokuseras på rätt områden. Här är några saker jag känner mig sugen på att göra nu.

kreativ inspiration


Lära mig virka. Senast jag virkade gick jag i högstadiet och då gjorde jag en väska som blev ganska ful. Nu är jag sugen på att uppdatera kunskaperna och försöka igen. Helst hade jag velat göra en fin väska den här gången. Kanske i stil med den ljusblå Pradaväskan eller någon annan enklare påsmodell. Jag tycker också att det är väldigt fint med en virkad tröja, men det känns som en del av fortsättningskursen.

Börja sy igen. Jag har haft faser då jag sytt ganska mycket, men nu var det ett tag sedan sist. Det första jag är sugen på att göra är att köpa någon meter med fransar och sy fast i änden på ett par croppade byxor som jag har. Snabbt och lätt. Sedan vill jag kanske fortsätta och sy någon enklare typ av förklädesklänning. Eller så plockar jag fram min sybok och gör något ur den.

Baka bröd. Att hålla på med surdeg och köksvågar känns som ett deltidsjobb som jag inte är redo för ännu (och tvivlar på att jag någonsin kommer att bli). Men att baka en vanlig hederlig limpa, ett gäng frallor eller bara ett enkelt kastrullbröd känns ju som en rimlig sak att göra. Och gott dessutom. I december bakade jag vört för första gången och det var väldigt trevligt och inte särskilt svårt, så nu får det bli mer av den varan. Har ni något gott och enkelt recept på lager så får ni gärna tipsa!

Plantera om växter. Mina stackars krukväxter blir inte direkt bortskämda med kärlek. Visst, jag vattnar dem ganska ofta och regelbundet, men jag är alldeles för dålig på att klippa ner, ta skott och plantera om. Tydligen ska februari vara en bra månad för sådant, så jag tänker att jag väntar med det till dess och så ägnar jag den närmsta tiden åt att leta större krukor att flytta över dem till. Jag ska också komma ihåg att inte göra samma misstag som sist när jag i ett ögonblick av oerhörd omsorg gav mina växter både ny jord och extra växtnäring på samma gång och därmed gödnings-chockade dem så att hälften dog…

Åka iväg och skriva. Den här terminen går min skrivkurs över i en fas då vi fokuserar mer på ett eget större projekt, vilket ska bli väldigt kul. Och nog för att jag trivs med att sitta och skriva på Stockholms olika bibliotek (särskilt Stadsbiblioteket och KB), men det hade varit trevligt att komma iväg på en liten skrivarresa i ny miljö också. En karg skrivarhelg vid havet i februari och kanske något lite längre framåt våren, det drömmer jag om.

Börja brodera. Jag inser nu att hälften av allt jag vill göra innefattar något slags textilarbete, är det en fas? I alla fall så är jag lite sugen på att brodera också. Jag gjorde det ganska mycket som barn och älskade att producera små sydda tavlor. Nu är jag sugen på att brodera på ungefär samma sätt som man telefontecknade en gång i tiden. Små, oklara detaljer och motiv. Ett enstaka ord, ett litet djur. Kanske ska jag göra en soffkudde med små broderier som får växa fram under året? Nästan som en dagbok fast i hantverksform. Eller så gör jag ett gäng små brodyrer på tygservetter att duka med, det känns också kul.

Delta i diskussionen

14 kommentarer

 1. Martin Johansson äs bröd bröd bröd är en himla bra grej att ha för att göra bröd. Grundreceptet är typ pyttelite jäst,kallt vatten å mjöl, jäs i 8-10h i rumstemp ä, forma,jäs lite till skjuts in i ugnen!
  Jag är inte heller surdegsredo 🫣

  1. Det låter alldeles lagom komplicerat. Tack för tipset! 🙂

   1. Mkt inspirerande att försöka styra om sin längtan efter nyheter. Jag ska också försöka!

 2. Har verkligen varit sugen på att brodera precis på det sättet. På fri hand och lite vad som helst. Problemet är att jag inte kan så många olika stygn.

  1. När jag letat broderi-inspiration på Pinterest har jag fått upp en massa små klipp på hur man gör olika slags stygn. Så ett tips är att kika där eller på YouTube för att lära sig fler. Lycka till!

 3. Rekommenderar alla brödrecept i Anna Bergenströms Annas mat. Okrångliga och blir alltid bra. No fuss-bakning.

 4. 1 liter vatten max 37 grader
  50 g jäst
  3 finrivna morötter
  2-3 tsk salt
  6 dl grovt rågmjöl
  Resten vetemjöl (köp en 5kgpåse när du ändå är igång, det räcker till ca 3 sådana här bak)

  Rör ut jästen med vatten, salt och morötter. Rör i rågmjölet. Låt stå en stund om du vill eller fortsätt direkt med 1 dl vetemjöl i taget tills degen inte klibbar längre (om du bakar för hand) eller tills degen släpper fr kanten (om du bakar med degblandarmaskin).

  Låt jäsa i minst 60 min. Baka ut yill ca 6 korvar. Hugg av korvarna i många bitar så blir det som rektangulära frallor. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 min. Klart!

  Detta är mitt vanliga standardrecept!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *