Två fullmatade dygn i Malmö

malmö

I slutet av mitt förra blogginlägg hoppade jag på tåget från Köpenhamn mot Malmö och lagom till att solen började sjunka klev jag av på Centralstationen och traskade mot Story Hotel. Där mötte jag upp Emelie och efter lite snabbt fixande gav vi oss ut på stan.

julia

Vår första destination var Scandwine där vi grundade med lite plock och drack vin. Ett mycket mysigt ställe!

aster

Kvart över nio hade vi bord här, på Aster. Jag är alltid team sen middagstid om jag får välja, så detta passade mig perfekt.

aster aster

Vi beställde in lite olika rätter att dela på. Det blev en helgrillad fisk med romesco och sallad, ett gäng havskräftor och några otroliga bönor i en xo-sås. Mycket av ingredienserna i Asters mat odlar de själva och smakerna var verkligen fantastiska.

aster

När klockan började närma sig midnatt sa vi tack & hej och traskade några minuter tillbaka till hotellet för att strax därefter somna omedelbums.

emelie

Nästa morgon vaknade vi upp i ett strålande Malmö och högg in på frukostbuffén. Emelie och jag lärde känna varandra när vi pluggade på universitet i Norrköping och jag är så glad att ha henne vid min sida och få göra sådana här saker tillsammans. Hon är verkligen en sådan person som säger ”klart du kan” när jag tvivlar, som kommer med idéer när livet känns tråkigt och som kan lösa ens problem utan att bagatellisera dem. En stjärna!

cykel

Efter en stabil frukost gav vi oss ner på stan igen och ut på en second hand-runda som jag dessvärre misslyckades helt med att dokumentera så därför får ni en bild på en cykel istället. Rimligt. Nåväl, vi hann med både Björk & frihet, Myrorna, Öppen famn och Humana.

ruth's ruth's

Sedan var vi helt slut och kilade till Ruths för att äta lunch. Vi delade på en tarte med sallad och ett grillat bröd med kycklingleverpaté och inlagda körsbär. Sedan tog vi varsin soppa med svamp, bönor och parmesan som var perfekt rustik och höstig. Jag vill bara laga sådana här klara, matiga soppor från och med nu och fram till mars.

slottsträdgården slottsträdgården slottsträdgården

Efter en lunch som hette duga gick vi till Slottsträdgården och spanade lite på slottet och odlingarna. De hade kålfestival med 25 sorters kål som växte och frodades.

slottsträdgården slottsträdgården

I en annan del av trädgården var det dahliafestival. Efter denna fröjd för ögat gick vi tillbaka till hotellet och tog en tupplur innan vi gjorde oss redo för kvällen.

far i hatten

Det första kvällsstoppet gjorde vi på vinbaren Julie som jag dessvärre missade att fota och därefter gick vi till Far i hatten och beställde pizza.

mikkeller

Sedan hamnade vi på Mikkeller med utsikt över korvtillbehören.

mikkeller mikkeller

Efter varsin balja öl gjorde vi tummen upp, kastade in handduken och promenerade hemåt igen.

ribersborg cykla

Nästa morgon åt vi en hyfsat tidig frukost och lånade sedan varsin cykel från hotellet. Sedan trampade vi mot Ribersborg och kallbadhuset.

ribersborg ribersborg

Vi gjorde oss hemmastadda på badhuset och i bastun och tog flera uppfriskande dopp i havet. Den här typen av ställen är nog min bästa terapi mot utseendehets. Dels för att så många olika slags kroppar syns och är välkomna där, det är vanlighet och människor som levt och de flesta bara är. Dels för att det handlar så mycket om hur kroppen känns, inte hur den ser ut. Känslan av hur det sticker i bröstkorgen och längs ryggraden när blodet rusar efter att man kliver upp ur det kalla vattnet. Skärpan när man räknar sekunderna i vattnet, försöker lugna andningen och sedan energipåslaget som kommer därefter. Där och då kände jag mig tacksam över att ha en så pass liten blogg att ingen på plats förmodligen skulle känna igen mig, för annars hade jag nog känt mig hämmad i min kallbadande nakenhet och det hade varit tråkigt.

noir

Pigga och rusiga efter våra bad gick vi till Noir och drack kaffe på deras uteservering.

papi

Sedan besökte vi saluhallen och åt en rejält lass pasta på Papi.

moderna museet moderna museet

Nästa stopp var Moderna Museet!

moderna museet moderna museet

De visade två olika utställningar just nu. En med Beate Wassermann, en tysk konstnär som var verksam från slutet av 1970-talet fram till hennes död 2018. Som jag förstod det har Wassermanns verk inte ställts ut i Sverige tidigare och Balansakter är hennes första retrospektiva utställning.

moderna museet moderna museet

Den andra utställningen heter Mannen med det blå ansiktet och lyfter fram verk ur museets samling med fokus på konstnärer som experimenterat och förnyat konsten.

moderna museet

Jag gillade båda utställningarna och framför allt blev jag pepp på att gå på museum igen! Bästa helgaktiviteten och inspirationsdosen.

ruth's åka tåg

Sedan var helgen plötsligt nästan slut men innan det var dags att hoppa på tåget hem till Stockholm kilade vi in på Ruths igen för ett sista glas vin. Därefter köpte vi varsin falafelrulle och sjönk ner i sätena, laddade till max med goda malmöupplevelser!

Delta i diskussionen

11 kommentarer

 1. Så mysigt att som malmöit se staden genom dina ögon! Kul att ni verkar ha haft en fin helg – ni har verkligen prickat in ett gäng favvoställen. Kallis <3 Håller med dig om det kroppsliga, så fint.

  Blev också själv inspirerad att gå på Moderna, inte varit där sen Himla af Klint-utställningen. Tack!

 2. Blir sugen på att kopiera dina dagar rakt av, och då bor jag ändå här 😀

  Gifte mig för övrigt på Kallis, älskar det stället.

  1. Bästa betyget, tack! Vilken dröm att gifta sig på Kallis, det är så fint där!

 3. Ojjjjj så mysigt alltihop. Kål- och dahliafest och kallbad! Kompis och konst. Vilken energipåfyllning även för mig som läser

 4. Julia! Tavlan med en flicka i hatt mot en röd bakgrund, kommer du ihåg något om den? En släkting till mig har en sådan men vi vet ingenting om den så det hade varit så kul att få lite info🤩

 5. Så fint att få följa med på dina resor så här! Har sparat flera ställen på mitt google maps-konto inför framtida resor.

  Det hade varit roligt att få se hur du gör när du planerar dina resor! Hur går du till väga för att hitta alla dessa spännande restauranger och aktiviteter? Vad ska man tänka på när man planerar en resa (enligt dig)?

  1. Kul att du hittade flera ställen att spara! Inför den här resan sparade jag tips som jag sprang på hos folk jag följer och så ställde jag även en fråga på min egen Instagram där jag bad om tips och fick många jättebra förslag. Jag tror nyckeln är att boka några ställen som man verkligen vill besöka och sedan ha ett gäng andra ställen sparade så man lite spontant kan svänga förbi där om man är i närheten. Och såklart att vara öppen för spontana upptäckter! Planering är ju bra men jag vill inte ha ett minutschema på semestern. 🙂

 6. Så härlig malmö helg!! Vad heter din bok? Ser den handlar om Madrid… älskar den staden också 🙂

  1. Boken jag läste på tåget är ”På väg från Atocha” av Ben Lerner.

 7. Så roligt att se Malmö genom någon annans ögon. Bor numera 20 minuter därifrån och märker att det finns mycket nytt att upptäcka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *