Nyår i Paris – slutet på ett decennium och fortsättningen på en tio år lång vänskap

Tåg
 
Paté Paté
 
Köpenhamn
 
Vi tog tåget mellan Stockholm och Köpenhamn. Susade fram genom ett vintergrått landskap i hundratals kilometer i timmen, drack kaffe och träffade vänner och pratade om hur julen varit. Väl framme på Hovedbanegården mötte vi upp fler delar av vårt resesällskap och stegade mot Kødbyen för vinlunch på Paté Paté. Någonstans mellan Nässjö och Lund hade vi kläckt den kloka idén att gå och simma innan vi tog oss an nästa etapp på resan – 18 timmar på buss. Så ekiperade med baddräkter och handdukar klev vi in på Vandkulturhuset intill stationen och simmade 1000 meter i den ellipsformade poolen signerad Piet Hein. Bastu, ombyte och middag på stationen och sedan klev vi på bussen, spända inför nattens resande.
 
Eindhoven
 
Bryssel
 
Dagarna innan hade jag grämt mig, ångrat mig en smula och skrivit oroliga listor kring allt som behövde tas med. Men när vi väl satt där och rullade genom Danmark, vaggades av den vajande vinden på bron över Stora Bält och möttes av mobiloperatörens meddelande som välkomnade oss till Tyskland så kändes allt bra. Och natten kom och natten gick och jag som trodde jag skulle vara vaken hela tiden kunde sova i timslånga etapper för att sedan mötas av den mest magiska av gryningar i Eindhoven. Två poddar, en film, en bok, en omgång yatzy och en massa matsäck senare var vi framme i Paris.
 
Paris
 
Erik & Sandra
 
Paris
 
Paris
 
Hotel Amour
 
Clementiner
 
Paris
 
Paris
 
Paris
 
Och i Paris var livet ljuvt. En efter en möttes vi upp i staden och till slut var vi tolv vänner som trängdes runt borden, delade flaskor av vin och promenerade längs avenyerna. Erik och Sandra som bott där hela hösten guidade oss till sina favoritplatser och tog oss upp på toppen i Belleville där vi spanade ut över Eiffeltornet och pekade ut stjärnbilder på himlen. Och vi åt oss genom restaurangerna, drack oss runt barerna och tog dagarna som de kom. En obrydd planlöshet med utrymme för att sitta kisandes mot solen vid Sacré-Cœur och känna sig levande igen.
 
Frukost
 
Père-Lachaise
 
Père-Lachaise
 
Nyår
 
Erik
 
Untitled
 
Årets sista dag firades på en charmig restaurang med anka och tartar, pinot noir och tiramisu. Musiken skruvades upp och vi höjde glasen ännu högre, räknade ner på franska och skrek Bonne Année! Och vid Triumfbågen brakade fyrverkerierna loss men i vår bubbla hördes ingenting förutom vårt skålande med servitörerna, med kockarna och med gästerna. Två flaskor champagne på väg till klubben och sedan inåt, uppåt, vidare. Ta över ett dansgolv, äg en natt, varsågoda här har ni ett helt nytt decennium.
 
Fragments
 
Brunch
 
Ateljé Brancusi
 
Paris
 
Libertino
 
Libertino
 
Paris
 
Och jag tänker att om en resa kan definiera en tio år lång vänskap så gjorde den här resan det. Vi möttes över borden och i fascinationen för kulturen, i de sammetsröda stolarna på nyårsdagens biomatiné och i skratten åt en rolig bild, ett dåligt skämt, ett gammalt minne och ett nytt som just bildats. Att få sluta och börja året med dessa människor i Paris var allt jag kunde önska.
 
PS. Ett lite mer detaljerat inlägg om hur det var att åka buss till Paris (inklusive alla bra tips jag fick av er när jag frågade) kommer framöver.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Åh, Paris ändå! Följde det du la ut på instagram i realtid och det verkar ha varit en helt magisk slut på förra året! Så fint sätt att både börja och avsluta ett år på <3

  2. Åh va fint det ser ut! Om du orkar skulle jag bli så glad om du ville göra en liten guide eller lista på tips i Paris. Ska dit i Mars och hälsa på en kompis <3

  3. Törs jag önska också en lista med restaurangerna ni åt på? Alla matbilder här och på insta har sett så aptitliga ut! Och ditt inlägg har fått mig att längta efter Paris <3

Lämna en kommentar

Lämna ett svar till Beatrice Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *