Här om dagen fick jag ett akut sug efter biáng biáng-nudlar. Jag åt det för prick ett år sedan när Anna bodde i New York och hade ett sånt nudelställe precis runt hörnet från hennes lägenhet. Enkelt förklarat är det breda, handgjorda nudlar och namnet kommer från ljudet som uppstår när man drar ut dem och studsar dem mot bakbordet. Jag som gillar lite tuggiga och tjockare nudlar fastnade direkt för dessa och eftersom denna måndag råkade vara en röd, helt ledig dag bestämde jag mig för att försöka göra mina egna.
Jag utgick från ett grundrecept av Tove Nilsson som jag hittade här. Biáng biáng-nudlar är i grunden en fattigmansrätt eftersom man bara behöver mjöl och vatten till nudlarna. Perfekt såhär i januari… Jag började med att blanda 7 dl tipo 00-mjöl och 3 dl vatten till en deg. Den ska bli fast och inte klibbig. Degen knådas sedan för hand i 10 minuter innan den ska vila i en övertäckt bunke i rumstemperatur under cirka 4 timmar.
Efter 4 timmar av vila ska degen knådas i 5 minuter igen. Därefter ska den vila i 30 minuter i rumstemperatur igen. När en halvtimme gått delas den i 8 lika stora bitar. Hit kan man förbereda, så antingen plastar man in sina bitar och låter de vila i kylen (i upp till två dygn) innan man plockar fram dem, låter dem rumstempereras och kavlar ut. Eller så låter man bitarna vila i 30 minuter efter man delat dem och så sätter man igång att kavla sen.
Varje bit kavlas ut i en cirka 5×20 cm stor ruta. Sedan trycker man ned en ätpinne i mitten för att skapa en liten fåra, det här gör det lättare att dela nudlarna på två sen. Nu börjar själva bíang:andet. Man tar tag i degen i båda ändarna och drar den långsamt utåt. Genom att slå den i bordet ett par gånger stretchas den bättre. Jag kollade på den här videon för att få tips. När nudlarna är långa delar man dem på två och kokar snabbt i lättsaltat vatten. Oftast räcker någon minut, när de flyter upp till ytan är de klara.
Till en portion använde jag två degrullar, dvs totalt fyra långa nudlar. Jag passade också på att snabbkoka en bit pak choi och steka lite svamp i sesamolja och soja. Sedan toppade jag mina nudlar med mortlad sichuanpeppar, chiliflakes, riven vitlök, vårlök, soja och svart vinäger.
Till sist avslutade jag med att hälla rykande varm olja över alla kryddorna och röra runt för att fördela alla smaker. Det här var mitt allra första försök till bíang bíang-nudlar och det blev faktiskt väldigt gott. Utseendemässigt blev inte nudlarna helt perfekta men jag tänker att jag ska öva under året och samtidigt hitta de ultimata smakkombinationerna. Om ramen var 2017 års maträtt, så får nog bíang bíang-nudlarna bli ambassadörer för mitt 2020!
Nämen vad kul. Såg hemskt svårt ut så får prova läsa beskrivningen när jag är mer pigg än nu. Riktigt bra tips på mat såhär efter köttbullar o rödbetssallad!
Det ser gott ut. Det får du gärna bjuda på nån gång.
Men sluta vad gott! Nu är inte min ambitionsnivå riktigt så hög att jag gör egna nudlar, men planerar däremot att snöa in på ramen i år, det är ju så gott!
Åh vad gott det lät, blev väldigt sugen på att själv prova!