Sopp-anatomi

Att soppor är bästa höstmaten är väl knappast något revolutionerande statement i bloggvärlden, men under de senaste månaderna har jag faktiskt lyckats fintrimma och optimera mitt sopprecept. Så numera är soppor min bästa vegetariska/veganska go-to-rätt som ofta är klara på en kvart. Dessutom går receptet att variera lite efter vilka ingredienser man har hemma och resultatet blir alltid bra! Tricket är att dela upp ingredienslistan i olika sektioner och sedan välja en eller kanske två från varje rad som passar bra ihop.
 soppa
 
Bas:
Gul lök // schalottenlök // röd lök // vitlök
Rapsolja // kokosolja // olivolja // smör
Buljong // fond
 
Grönsaker:
Sötpotatis // butternutpumpa // morot & potatis
 
Kryddor:
Chili // ingefära // örter // citrus
 
Avrundning:
Kokosmjölk // crème fraîche // grädde
 
Topping:
Koriander // fetaost // nötter // pumpakärnor // örter // turkisk yoghurt
 
Exempel ett:
Bas: schalottenlök + smör + grönsaksbuljong
Grönsaker: butternutpumpa
Kryddor: ingefära
Avrundning: kokosmjölk
Topping: persilja
 
Exempel två (på bilderna):
Bas: gul lök + rapsolja + grönsaksbuljong
Grönsaker: sötpotatis
Kryddor: lime
Avrundning: crème fraîche
Topping: koriander + fetaost
 

soppa

 
Själva tillagningen sen är också väldigt enkel och i princip identisk varje gång:
Börja med att hacka lök och fräs i olja. Skala och dela grönsakerna i tärningar, ju mindre desto snabbare koktid. Täck grönsakerna med vatten och smaksätt med buljong eller fond. Låt koka tills grönsakerna mjuknat. Smaksätt då med dina kryddor och häll i det som rundar av din soppa. Koka upp igen, ta sedan soppan från spisen och mixa. Smaka av och krydda mer vid behov. Servera till sist med valfri topping och något gott tillbehör om du önskar.
 
Tada! Världens enklaste och smidigaste sopprecept. Några exakta proportioner finns inte riktigt men använd ert sunda förnuft och smaka er fram så lovar jag att det blir bra. Bon appétit!

Delta i diskussionen

9 kommentarer

  1. åh soppanatomi! så fint och pedagogiskt inlägg <3 hade behövt detta för fem år sedan när jag knappt vågade närma mig att göra en soppa. lol?

  2. Soppor är så himla enkelt och billigt men det bästa är att det blir så himla mycket så man har mat i flera dagar 😛

    Random grej faktiskt men jag satt och tänkte på att du alltid har så himla mycket bra recept och sådär och sen kom jag av en slump på att jag läst nån gång för jäääääättelänge sen att du föredrog halvfabrikat (hittade inlägget här http://prick.blogg.se/2006/october/jag-trivs-bast-med-konserveringsmedel-och-fargamne.html), så himla kul hur man kan förändras haha!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *