Mina tre sommarstilar

Jag har blivit förkyld vilket irriterar mig eftersom årstiden sommar och företeelsen förkylning inte hör ihop i min värld. I juni ska man ta svalkande dopp, sippa ljus lager och springa på grusvägar, inte skölja näsan, dricka te och knapra halvt verkningslösa hostmediciner. Alltså går jag runt och förnekar förkylningen samtidigt som den gör sig kraftigt påmind och i det här kroppsliga inbördeskriget befinner jag mig nu sedan en vecka tillbaka, ständigt med en pappersnäsduk i handen.

Men ja, likt allting annat är väl även denna förkylning bara en fas och något som snart går över och i väntan på det har jag börjat fundera på sommarstilen. Egentligen har jag alla sommarplagg jag behöver i min garderob redan, med undantag för lite nya badkläder som skulle komma väl till pass. Så utifrån min fantasi och vad jag tycker känns roligt just nu har jag försökt att teckna ned tre olika stilkaraktärer som jag strävar efter att bli i sommar.

I Solblekta farbrorn
Tänk en senig, brunbränd äldre man som sitter i en vit plaststol någonstans vid Medelhavet och spelar kort. Det är sportiga nylonshorts, uppknäppt kortärmad skjorta i någon oklar färg eller mönster och under den ett ribbat vitt linne eller en baddräkt. På huvudet en solblekt keps med reklamtryck. Halvslitna gympaskor med strumpor i, alternativt plasttofflor eller ett par sandaler med kardeborreremmar. Känslan är sportig men på ett högst omodernt vis. Det dricks blaskig öl och spottas körsbärskärnor. Fotbolls-EM finns med som ett ständigt brus och jag låtsas att jag inte bryr mig om att Sverige inte är med men kan ändå inte låta bli att muttra lite varje gång vinjetten hörs.

II Saltstänkta moderligheten
En mild lukt av Nivea är det första som möter en, sedan kommer omfamningen av urtvättad bomull. Luftiga skjortor i bleka pasteller och långärmade pikétröjor. Tunna guldsmycken som skimrar till och som får stanna på även i badet. Vita linne- eller jeansshorts, bruna seglarskor och en kofta som hängt så länge på samma krok att den missformats lätt i nacken. Pastasallad i kylväskan och en liten strandradio som rattas mellan P1 och P2 i takt med dagens gång. Krinklad baddräkt med hög skärning, mjuka hårband, ingådda träskor och en sliten Joan Didion-pocket i väskan.

III Sirliga flumtjejen
Vid en första anblick är det någon som gått ut direkt i nattlinnet, sedan ser man glasstruten i handen och förstår att allt är ett medvetet val. Det är halvtransparenta strumpor i loafers och tunna silkiga klänningar, en del av dem dragna över en t-shirt. En snäcksamling som skramlar runt i väskan tillsammans med två magasin, en poesisamling, en halvsmält snickers och en liten ficklampa som, citat, kan vara bra att ha. Ibland helsvarta kläder till solbrännan, ibland urtvättad leopard. En liten fläta i håret, knarrig läderjacka och en stickande doft av myggmedel och brasa.

Delta i diskussionen

17 kommentarer

  1. Underbara karaktärer – jag vill vara saltstänkta moderligheten känner jag mycket starkt!

  2. Gud blev typ kär i varenda karaktär!! Det här är det enda sättet jag vill läsa stilinspiration på. En hel känsla och upplevelse – snarare än specifika plagg från kedjorna. Wow! Tack<3

    1. Tack, vad kul att höra! Jag funderade först på om jag borde addera några bilder men kände att det var härligare utan. Förhoppningsvis lyckades jag gestalta rätt känsla ändå!

  3. ska och leta second hand-fynd imorgon och ledorden blir 100% solblekta farbrorn! älskar de här inläggen, tack!

  4. As always, you’ve outlined a style post very well. Much more fun than linking lots of clothes

  5. Åh, så inspirerande! En detaljfråga: var köper du bra strumpor till dina loafers? Blir tokig på att mina alltid är för höga, för tjocka, för låga, för korviga etc. Letar både helvita och halvtransparenta.

    1. Älskar förvisso korviga strumpor i loafers, tycker det är fint. Annars är jag nog rätt basic i mina strumpval, har några från Muji som är favoriter, gillar även Weekdays strumpor. Mina halvtransparenta har jag köpt på Åhléns tror jag.

  6. Fnissade till när jag läste det som att solblekta farbrorn satt med baddräkt hehe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *