I nästa vecka tänkte jag tejpa alla listerna, byta om till den blå arbetsoverallen och måla väggarna och taket i mitt lilla kök. Men innan det är dags att flytta spisen, ställa till med fixarkaos och gå över till rostmackskost tänkte jag visa några rätter som lagats där inne den senaste tiden.
Gnocchi verkar ju vara något av en vattendelare men jag älskar den där tuggiga snälla lilla klumpen, särskilt i kombination med djup tomatsmak och trådig ost. Här får den agera comfort food i ett lättlagat recept som jag tänker laga fler gånger.
Du behöver:
1 aubergine
15 svarta oliver
500 g gnocchi
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk konserverade körsbärstomater
1 mozzarella
1,5 dl riven parmesan
balsamvinäger
olja
chiliflakes
salt & peppar
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor och salta för att dra ur vätska. Torka av med hushållspapper och skär i tärningar. Stek hårt i varm panna, tillsätt olja och fortsätt steka länge tills den blir krispig. Hacka gul lök och stek i olja i en annan kastrull, addera en finhackad klyfta vitlök och en nypa chiliflakes. Tillsätt en burk tomater och koka i tio minuter. Smaka av med salt, peppar och lite balsamvinäger. Häll gnocchin i en oljad ugnssäker form, blanda med tomatsås, stekt aubergine, ett gäng urkärnade oliver och den rivna osten. Toppa med bitar av mozzarella och kör i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter. Ät under en mjuk filt med lite grönsallad vid sidan av eller bara som den är.
När jag var på brunschstället Greasy Spoon för ett tag sedan fanns det en rätt på menyn som lät väldigt god men som råkade vara slut när det väl blev vår tur att beställa. Eftersom jag inte kunde släppa tankarna på den försökte jag göra en egen version som åts till lunch en hemmajobbardag.
Det är en uppgraderad version av den turkiska rätten çilbir kan man säga. I botten finns ett tjockt täcke vitlöksyoghurt som toppas med rostade kikärtor som kryddats med paprika, vitlök och spiskummin, ett pocherat ägg, lite persilja samt brynt smör med chiliflakes som ringlats ovanpå. Allt skopas upp med ett varmt ostfyllt pitabröd och sedan krävs det en kvart på soffan för att smälta hela kalaset.
Hösten är ju grytornas och den rustika matens tid och här är någon slags vegetarisk take på det. Lite som en fransk löksoppa som gift sig med svampskogen.
Du behöver:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
5 dl umamibuljong
1 msk miso
1 pkt stora vita bönor
1 näve (frysta) trattkantareller
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
50 g smör
salt & peppar
olja
svartkål
Skala och skiva den gula löken. Stek den länge på låg värme i lite olja tills den karamelliserats, det tar ca 25 minuter. Under tiden kan du skala, dela och koka potatisen till ditt mos. När löken börjar få fin färg hackar du ner två klyftor vitlök och låter dem stekas med. Sedan tillsätter du nästan all buljong förutom en liten mängd som du tar åt sidan och rör ut mison i. Addera stora vita bönor, trattkantareller och miso i pannan. Låt allt koka samman, smaka av med salt & svartpeppar, red eventuellt av med lite mjöl om konsistensen känns för lös. Pressa den färdigkokta potatisen och vispa med varm mjölk och smör till ett fluffigt mos. Servera allt med smörstekt svartkål.
Plötsligt händer det. Ett matminne dyker upp och man vill transportera sig tillbaka till den stimmiga skolmatsalen och de stora ångande kärlen med lagom kryddstark soppa och trygga smaker. Då får man helt enkelt ta och leta upp ett recept på cowboysoppa och laga det med morötter, potatis, paprika, lök och vegofärs bland annat.
Min senaste följeslagare är detta apple butter. En toppen-topping som är jättelätt att göra. Värm bara ugnen till 160 grader och dela ett gäng äpplen i bitar. Behåll skal, kärnhus och allt (jag tog bara bort skaftet och kärnorna). Sprid ut äppelbitarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över socker, jag använde lite vanligt strösocker och lite råsocker. Baka i ugnen i cirka 40 minuter tills bitarna är mjuka. Kör i en mixer med lite kanel tills det är slätt och häll upp på burk.
Sedan är det bara att servera ditt apple butter på frukostgröten eller till valfri dessert. På den novembermörka bilden ovan har jag kombinerat den med smörstekt köpe-sockerkaka och vispad grädde. En perfekt efterrätt att trolla fram om man vill att det ska gå snabbt och smaka gott.
Efter en tur på Bondens marknad en lördag kom jag hem med en liten hokkaidopumpa. Jag funderade en stund och bestämde mig sedan för att dela den i bitar och rosta den i ugnen tillsammans med ett par hela vitlöksklyftor. När den mjuknat efter ungefär 30 minuter mixade jag pumpaköttet och vitlöken tillsammans med en stor klick smör och smakade av med salt och peppar. Sedan blandade jag pumpakrämen med nykokt pasta och en skvätt pastavatten, rev parmesan över och toppade med rostade hasselnötter och svartkål.
Det var allt från köket den här gången! Nästa gång blir det kanske målarrapport.
Stor tack för ett stycke matinspiration!
Vart kommer de fantastiska skorna på bild 4 från?
Tack! De är från Blankens, modellen heter Stella om jag minns rätt.
Wow!! Fick mig inspirerad!
Vad kul! Tack!
Inte så konstigt att folk luktar så fruktansvärt illa jämt, när de konsumerar vitlök och lök till förbannelse. Kanske vore trevligt att tänka lite på sin omgivning, det är ju liksom inte socialt accepterat att gå runt och fisa till höger och vänster, men folks vitlöksodörer ska bara gillas… Skumt.
Oj, wow. Jag måste säga att jag upplever att väldigt få i min omgivning luktar vitlök. Det är ju inga stora mängder i de här recepten och i flera av fallen är den också rostad vilket mildrar smaken. Sen är jag om någon en stark förespråkare för minttuggummin och en extra tandborstning innan man lämnar hemmet, både för sin egen och andras trevnad. 🙂
Skum kommentar! Lök och vitlök är ju bland det bästa vi har.
Haha, vad är det för ton. Känner aldrig att någon luktar lök, finns betydligt värre dofter. Julia, maten ser så god ut!
Älskar dina härliga vegorecept, får inspo, speciellt då jag också mest lagar till ”bara” mig själv. Hatten av Julia, du är bäst!
Tack snälla, vad fint sagt!
Vore det inte lite mysigt med bloggvecka igen? Kanske i december? Jaaa!
Det vore väldigt mysigt, jag måste bara se om jag hinner. December brukar ju sällan vara den lugnaste månaden tyvärr, men vem vet, kanske lyckas jag!
MMMMM, höststämning! Så härligt att drömma om varma snälla måltider :’)
Nej men äppelsmöret?! Så gott! Lagade igår och åt just på min frukostgröt!! Tack för tips!!
Vad kul att du gillade det! Så enkelt och gott.
Åååå din gröt ser sååå god ut, hur gör du den? 🙂
Tack, det är vanlig havregrynsgröt. 🙂 Jag brukar göra på 1 dl fiberhavregryn (tycker de ger mer textur), 1 dl vatten, 1 dl havremjölk och lite salt. Ibland river jag ner lite äpple också. Kokar på spisen och serverar med havremjölk och något gott på toppen.
Thank you for the food inspiration