Ett nymålat solgult kök

Under hösten har jag planer på att fixa i ordning min lägenhet. Det är inga omfattande renoveringar jag talar om, utan mer en uppdatering med färg och textil på sådant jag kommit på att jag vill ändra under de fyra åren jag bott här. Fyra år förresten, tänk vad tiden går snabbt. Och tänk vad Julia som velade mellan att köpa något lite större en bit utanför stan eller en mindre lägenhet på Södermalm och konstaterade ”äsch, jag behöver inte bo stort, jag kommer ändå inte vara hemma så mycket” fick äta upp det när det blev två och ett halvt år av pandemi med hemma-häng, hemma-jobb och hemma-allt… Nåväl, jag trivs fint här i min etta och räknar också med att bli kvar ett bra tag till med tanke på dagens ränteläge och bostadsmarknad. Gulp. Förlåt för sidospår, lägenhetsfixande var det ju och först ut på min agenda finns köket.

solgult kök

För ett par år sedan bestämde jag mig för att byta ut det ljusa skavda laminatgolvet i vad som är kök och hall och landade då i ett färgglatt alternativ med rutor i vaniljvitt och lejongult (här kan ni läsa mer om det). Nu kände jag att det var dags att fortsätta på det spåret och ge även resten av köket en injektion av färg. Så jag travade iväg till färgbutiken och efter lite velande landade jag i nyansen Solmogen från Alcro. En mjuk och smörgul färg som passar fint med golvet.

solgult kök

Jag bestämde mig för att måla själv istället för att skicka in luckorna på lackering, mest för att det kändes som ett kul projekt att ta sig an och för att det skulle bli mycket billigare så. Dessutom är mitt kök ganska litet med bara fem dörrar och tre lådfronter så jag räknade med att hinna klart på en helg. Efter lite rådgörande med personalen i färgaffären kom jag hem med täckmaterial för att skydda golvet, målartvätt, fint sandpapper, rollerkit med filtroller, tunn pensel, maskeringstejp och en liter halvblank lackfärg. Den passar bra till den här typen av luckor eftersom den är tålig och inte får en massa fingeravtryck så som en mattare färg gör. Sedan var det bara att plocka ner luckorna och sätta igång.

solgult kök

Det som tog allra längst tid var faktiskt att tömma alla skåp, flytta grejerna och sedan packa in allt igen samtidigt som jag passade på att rensa lite. I övrigt gick målningen ganska snabbt och enkelt. Eftersom mina luckor var målade sedan innan behövde jag bara köra målartvätt och inte grundmåla något. Sedan gjorde jag två strykningar på två olika dagar. För att komma åt kanterna vid spegeln (Heter det så? Den centrerade fördjupningen på luckan alltså?) målade jag med en pensel och körde sedan med roller. Granskar man extremt nära kan man se att det är egenmålat och någon liten skavank, men på det stora hela blev jag mycket nöjd med resultatet.

solgult kök

Nästa steg på min hemmafix-resa blir nog att måla väggar och tak i köket som nu är i en helvit och ganska sliten nyans. Här lutar jag mot en aningen varmare, men fortfarande ljus färg eftersom rummet saknar fönster och direktljus. Jag ska också måla om alla snickerier i form av lister, dörrar och hatthylla eftersom färgen där har börjat flaga. Exakt vilken nyanser det blir klurar jag fortfarande på, så gör er redo för en del två om förhoppningsvis inte allt för länge. Nu ska jag gå upp och laga frukost i mitt nya solgula kök!

Delta i diskussionen

20 kommentarer

 1. Den där nyansen av gult är en favorit hos mig! Har flera plagg i liknande och målade våra köksstolar i den med! Bytte nyss ut spisen hos oss till en med induktionshäll från en sån gammal du har och kan starkt rekommendera!! Tycker det känns så mkt roligare att laga mat nu.

  1. Fint, jag gillar verkligen det gula! Vet att min spis är långt ifrån den mest moderna, men så länge den funkar ser jag ingen anledning till att byta ut den. Visst att det tar några minuter extra att koka upp pastavattnet, men då hinner jag ofta diska undan under tiden. Och som tur är tycker jag matlagning är rätt kul som det är!

 2. Vacker färg, piggar upp! Vi bor i ett 70- tals hus med orginalkök, de mörkbruna luckorna ser ok ut men resten är så slitet och solkigt. Ett nytt kök står på agendan men det är inget man byter i en handvändning. Tack för en ljuvlig blogg!

  1. Tack! Ofta fint med originalkök ju men förstår att det blir slitet med åren. Lycka till med köksrenoveringen när det väl är dags!

 3. Det blev jättefint!

  Vill du berätta mer om konsten du har på väggarna? Den ena ser väldigt mycket ut som Madeleine Pyk, som jag också tycker mycket om.

  1. Tack! Och absolut! Överst hänger ett original av Amanda Åkerman som jag köpte av henne för kanske fem år sedan. Under hänger det mycket riktigt en litografi av Madeleine Pyk som jag budade hem på auktion i somras. Jag besökte hennes ateljé förra året och blev så kär i hennes stil och hela henne som person. Har letat efter ett verk att köpa och fastnade för den här, mest på grund av färgerna och den fina detaljen att den har ett vitt- och orangerutigt golv, precis som mitt. Båda ska dock få nya ramar är tanken, jag ska bara ta mig till ramverkstaden!

   1. Åh jag tipsar alla som behöver rama om, om ileena bild och ram på Magnus ladulås gata. Bästa servicen, bra priser, gullig personal och Ileena har jättebra öga för ramval tkr jag.

    1. Tack för tipset! Låter som ett utmärkt ställe. 🙂

 4. Jag köpte en lägenhet i dec-19 och tänkte ”här kan jag se mig själv gå runt”. Inflytt i mars -20 och jag hoppades kunna vara hemma mycket efter att ha flängt så mycket under vintern. Önskan om att få vara hemma blev så att säga väl uppfylld och oj vad jag gick runt på mina 50kvm de kommande åren…

  1. Stark igenkänning på det! Tror vi var många som fick bo in oss rejält från 2020 och framåt. ☺️

 5. Det här blev verkligen varmt och inbjudande! Tycker mycket om det ihop med ditt golv. Nu blev jag extra sugen på att måla/tapetsera om mitt kök. Är så hjärtligt trött på den ljusblå/grå färgen som förra ägaren använde i alla rum. I köket vill jag åtminstone ha lite varma färger.

  1. Ja, så härligt med varma färger i köket! Kan varmt (hehe) rekommendera. 🙂

 6. Jag har ett knallgult kök som jag fixade när jag pang bom var tvungen att skilja mig och flytta till en lägenhet. Målade om luckorna, behöll stommarna och det är en fröjd att äta frukost omgiven av den varma gula. Bra val!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *