Ett soligt & rutigt köksgolv

Ända sedan jag flyttade in i min lägenhet i november 2019 har jag varit fast besluten om att jag skulle byta ut golvet i det kombinerade köket och hallen. Där låg ett ljust laminatgolv med en del fula märken och skav och det var också på väg att börja lossna av sig själv. Min första förhoppning var att hitta ett otroligt trägolv därunder, men när jag lirkade upp en av bitarna under kylskåpet hittade jag bara en brun linoleummatta. Så jag började fundera på vilken slags golv jag ville ha och startade ett månadssparande dedikerat till köksgolvet.

rutigt köksgolv

Ganska snabbt kom jag fram till att jag ville ha något med färg och som känns ”lite kul” (väldigt typiskt mig). Eftersom köket och hallen är ett ganska litet rum på ungefär åtta kvadratmeter och det stora rummet i lägenheten har en fin fiskbensparkett så ville jag hitta något som bryter av lite. Något som kontrasterar mer än vad ett annat trägolv skulle göra och som dessutom fungerar bra när jag tappar grejer i min matlagning eller kommer in med leriga skor på hösten.

Efter ett år av velande och sparande (förlåt, men kan vi normalisera det lite att det kostar en massa pengar att renovera och måla om och bygga nytt, även i bloggvärlden?) landade jag i ett rutigt golv med linoleumplattor. Det kändes som ett bra val pga svanenmärkt, slittåligt, prisvärt och såklart: kul, men också lite klassiskt. Så i december travade jag iväg till golvbutiken för att göra min beställning, bara för att få höra att det rödvitrutiga golvet jag bestämt mig för inte skulle komma förrän i april. Så jag väntade och väntade och när det äntligen blev april hörde jag av mig igen. Jag fick ett mycket trevligt bemötande men också en tråkig nyhet, det hade blivit något fel i produktionen och nästa batch skulle inte komma förrän i augusti. Där någonstans tog mitt tålamod slut, så jag frågade om det fanns några andra färger tillgängliga nu direkt och valde vita och lejongula plattor istället.

rutigt köksgolv

I tisdags släppte jag in golvläggaren och flydde sedan in till kontoret. När jag sedan kom hem på kvällen och klev in genom ytterdörren ska jag erkänna att jag mumlade ett halvförskräckt ”oj”. Det var som att kliva in i ett nytt rum. Men med alla saker på rätt plats igen och några timmars invänjning så kändes det precis så kul och härligt som jag hoppats. Så numera har jag ett otroligt soligt golv i mitt kök.

rutigt köksgolv

Igår blev det invigning med matchande orangevin och två vänner på besök. Och om inte alltför länge hoppas jag att jag kan fylla det med dansande fötter och en massa folk på en ordentlig hemmafest. Det tycker jag faktiskt att både jag och golvet förtjänar.

Jag har fått en del frågor, så här kommer en liten uppdatering med mer exakt information. Köksgolvet är från Forbo och serien Marmoleum. Jag valde färgerna Stardust och Pumpkin Yellow. Jag vet dock att den sistnämnda var på utgående när jag beställde den 2021, så den kan vara så att den inte finns kvar. Jag köpte golvet via Golvpoolen/Linoleumkompaniet i Stockholm som var väldigt behjälpliga och bra på att svara på frågor, så jag kan varmt rekommendera dem.

Delta i diskussionen

35 kommentarer

 1. underbart golv! och tack för att du normaliserar att det är dyrt att renovera – och något som förtjänar att vara genomtänkt.

 2. Och vilket härligt golv sen! Älskar rutiga golv i kök, men har nog aldrig sett den här färgen!? Mycket passande, och känns väldigt du!

 3. Det här golvet är så fint i ditt kök! Skulle aldrig komma på att ta den färgen själv, men nu när jag ser hur fin den är hos dig så blir jag sugen 😍

 4. SÅ fint! Har själv samma slags plattor men i mer nedtonade färger haha (inte jag som valt dem men jag gillar dem). Älskar att du körde på 45 graders vinkling på golvet! Här har man ett i jämförelse trist ortogonalt golv 🙂

 5. Jag älskar ditt golv. Och håller så med om pengadelen av det hela. Ibland känns det, framför allt hos bloggare, att de drar en renovering eller en ny soffa ur en hatt. Men man måste måste måste spara länge länge länge om man har en vanlig inkomst.

 6. Herreguuuuud va snyggt! Har själv ett mörkgrått i hallen, tyvärr syns repor av stenar lätt på det:( I köket valde jag ett rutigt i ljusgrått och svart. Ångrar att jag inte vågade färg, ska definitivt bli den dagen jag byter boende!!!

 7. So nice to see something orange, never seen it before in a kitchen

 8. Så fint!!!! Får jag fråga vart du köpt den rostfria stål hyllan? Har letat efter en sån ett tag!

 9. Åh. Blev så fint! Tycker det kan va så med kläder också, att man får gå på sitt andrahandsval och det blir en annan färg än vad man först skulle valt men att den sedan visar sig vara mycket mer intressant än det man trodde man ville ha! Snyggt!

 10. Fint golv! Och intressant vinkel gällande bloggvärlden och sparande. Nu när du jobbar på bank kanske flera tankar om ekonomi (till exempel i relation till social media) har dykt upp? Tycker mycket om dina reflektioner annars, så ett önskeinlägg vore: insikter du fått på ditt nya jobb. Eller sånt du tänkt på innan som gjort att du valt just det jobbet. Minns att du skrev något om kvinnor i bankvärlden till exempel… Tack för en mysig blogg som piggar upp i pandemitider!

 11. Hej! så fint det blev. Håller med både klassiskt och kul, positivt laddat 🙂 Var köpte du golvet?

  1. Tack! Golvet är från Forbo Flooring Systems och köpt via Linoleumkompaniet i Stockholm.

 12. Snyggt! Vad heter den vita plattan? Tycker att alla deras ljusa plattor ser grå eller beigea ut, din ser ju mer vit ut.

 13. Jättefint! Vad heter den gula färgen? Försökt hitta på Forbo men går bet. Och den vita?!

  1. Tack! Jag har uppdaterat inlägget med mer information nu. Färgerna är Stardust och Pumpkin Yellow, men jag vet att i alla fall den sistnämnda var på utgående när jag beställde 2021.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *