Det blir en vår i Rom

Jag har bara hunnit ta några första skälvande steg in på 2023 när en tanke börjar slå rot hos mig. Tänk om jag skulle resa iväg ett slag? Möta våren på en annan plats? Ge mig själv både paus och nya intryck, byta mina snäva perspektiv och läsa klart den där skrivkursen i en ny miljö?

När tanken väl finns där är den svår att ignorera, så jag sätter mig ner och gör en plan. Bläddrar fram och tillbaka i kalendern, ser över sparkontot och läser sidorna om tjänstledighet på intranätet. Sedan stegar jag in på min chefs kontor, presenterar min idé och går därifrån med mitt nya äventyr framför mig.

rom rom rom rom


Om exakt en månad sitter jag på ett tåg som ringlar sig ner genom Europa med slutdestination Rom. Där ska jag stanna i 30 dagar och låta april bli till maj. På halvtid ska jag göra mitt vanliga jobb på distans, men resten av timmarna tänkte jag skriva. Skriva och utforska nya kvarter, springa längs Tibern, svepa kaffe på närmsta espressobar, promenera i trädgårdarna, besöka museerna och kyrkorna, dricka vin på torgen och göra staden till min egen.

Att valet landar på Rom är ganska självklart. Delvis för att det är en stad jag varit i flera gånger tidigare, men inte nu på åtta år. Den känns alltså inte totalt främmande, men samtidigt inbjudande att få upptäcka vidare på egen hand. Dessutom vill jag gärna åka någonstans där våren redan möter mig, där jag kan lämna jackan hemma och låta huden sakta värmas upp. Den italienska maten, konsten och kulturen lockar också såklart. Till sist blev jag väldigt inspirerad av att se Floras skrivresa i Rom i höstas och tanken på att kunna göra något liknande känns som en otrolig ynnest.

Sedan januari har jag alltså planerat och nu räknar jag dagarna tills jag ger mig av. Någon gång emellanåt funderar jag på vad jag gett mig in på, särskilt när skrivångesten är som störst och självtvivlet som bäst, men allt som oftast går jag bara och längtar. Efter främmande gator, lediga eftermiddagar, solvarma grönsaker och kommande äventyr. Det blir fint. Det blir en vår i Rom.

Delta i diskussionen

18 kommentarer

 1. Nej men så glad för din skull! Åh vilket härligt våräventyr, blir helt pirrig! Tack för att vi också får följa med på ett litet hörn <3

 2. Men åh, vad härligt! Rom är en så vacker stad, som ett museum hela staden 🙂

 3. Men åh underbart men också någonstans någonstans lättsinnig avundsjuka. Tid på andra platser ger perspektiv, och plats åt en själv tycker jag.

 4. Vilken inspiration! Läser gärna om Rom, hur man får ihop deltid med skrivande och tips på en månads boende för ett sånt här äventyr.

 5. Det där att kunna jobba någon annanstans ifrån, varken från arbetsplatsen eller hemmet, tänker jag blir något som kommer omdefiniera arbetslivet för många. Och att denna tiden, åren efter pandemin, kommer ses tillbaka på som tiden då det tog fart, då vi gav oss ut och kombinerade vardag och resor, rutin och äventyr. Att inte bara begränsas till de fåtalet semesterveckor vi har – det är ofantligt frigörande.

 6. Blev så glad av att läsa detta!! Du är min favvobloggare och unnar dig allt! Kul!

 7. Åh det kommer bli underbart. I oktober åkte jag på en ensamreasa till Sri Lanka (min första solo trip) jag undrade också lite vad jag gav mig in på. Var hemma i januari och åkte sen tillbaka efter en månad i Sverige. Ibland tar livet en oväntad väg och jag har aldrig mått så bra som i Sri Lanka. 30 dagar o Rom känns nästan för kort ☺️

 8. Nämen så kul!! Jag ska bo i vår fram till den 22 april och jobba på distans – säg till om du vill ta en espresso på café och vara kollegor för en dag 🙂
  Skicka ett DM på Instagram så kanske vi ses!
  / @jeannaisacson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *