Sju små julkarameller

Jag har typ glömt bort hur jag bloggar om jag inte skriver prosalyrisk känslosås, vilket jag i och för sig gillar väldigt mycket (tack för alla fina kommentarer), men det är ju också påfrestande och utlämnande. Trycket på den där publiceringsknappen känns jätteläskigt och befriande på samma gång. Att ställa hjärnan och hjärtat på, kanske inte vid gavel, men långt mer än glänt i alla fall och säga ”här är jag och just nu är det inte så bra”. Det är livsfarligt. Men förlösande. Och ja, något ska jag väl göra med misären.

Med det sagt så är fint att se er här igen i mitt älskade dammiga lilla hörn på internet. Mer lyrik och känslor lär det säkert bli snart igen, men låt oss fokusera på något helt annat ett tag.

ljus ljus

Jag har köpt ett sånt där nedräkningsljus som man tänder varje dag till jul. Självfallet hamnade jag efter direkt och fick hetselda från dag 3 till dag 8 i ett svep. Ljusstaken i glas hittade jag högt uppe på en hylla på Myrorna. Den ser ut som grön jello vilket ändå är lite kul.

julkalender

Förutom mitt ljus har jag också en adventskalender med konst- och litteraturtema som jag fick av min vän Karin. Varje dag får man sprätta upp ett nytt uppslag och där i finns antingen en kortare text eller ett verk att titta på. Mysigt!

spegel

Under en av alla tusen dagar i slutet av november fick jag för mig att bygga ut min tavelvägg ovanför soffan lite åt höger och spikade således upp en gammal spegel med fläckar som inte går bort samt en liten meteorit i mässing. Till advent åkte också stjärnan i fönstret upp.

rosett

På första advent sjöng jag några sånger på högmässan. Det var svart klädkod för kören så jag bar sammetskostym och matchade med stor rosett i håret. Jag saknar lite att ha långt hår nu när man vill vara extra fin med olika uppsättningar och frisyrer, men det här funkar ju i alla fall.

vinternoveller

Nästan all min lästid just nu går till kurslitteratur, men när jag får en lucka över försöker jag klämma in lite egenvalda böcker också. Som Ingvild H. Rishøis Vinternoveller som var otrolig läsning. Tre långnoveller med vältecknade personporträtt och ett balanserat språk med nerv.

matta

Nu blev det här jätterandom bland allt julpynt men jag har köpt en ny badrumsmatta som gör mig glad. Kanske mest för att den passar så bra till köksgolvet utanför badrummet. Smårutigt och storrutigt på längden och snedden. Härligt med badrumsljus så här års också, noll procent äkta sol.

bok

Till sist gick jag en dag till bästa Söderbokhandeln och köpte en julklapp till mig själv. Det tycker jag att man får göra om man inte kommer att få några andra klappar. Egentligen hade jag velat köpa Anne Carsons Röd självbiografi som jag tycker så otroligt mycket om och skulle vilja ha i min ägo, men den verkar vara slut exakt överallt. Om någon av er skulle råka sitta på ett ex är jag redo att öppna stora plånboken och erbjuda en bra slant. Annars får jag väl vänta på att hon får nobelpriset och det blir nytryck, men det känns lite väl långt bort just nu.

Det var sju små julkarameller som får liva upp tillvaron just nu. Hoppas att vi hörs snart igen!

Delta i diskussionen

9 kommentarer

 1. Nyfiken på vad det var för bok du köpte istället! Men ja, jag hade också varit villig att betala en bra summa för Röd självbiografi. En underbar bok.

 2. Pratade häromhelgen om julkalendrar och hur de har exploderat in absurdum. Försökte komma på andra typer av kalendrar än sådana som ger prylar, och där verkar du ha fått till en fullträff. Själv önskade jag mig 24 utvalda dikter av någon, en om dagen, eller 24 utvalda låtar på Spotify, som kommer varje morgon. Jag läste också Vinternoveller och det var öppet spjäll på första novellen. Tårarna tårarna tårarna. Men jag var så lättad över att det finns värme i dem, mänskligheten är ändå god, och känslan av att alla kämpar på och gör så gott de kan.

  1. Jag tycker dina kalenderidéer var utmärkta! Så skönt att slippa få 24 miniatyrgrejer som bara landar i någon låda ändå.

 3. Ja, Vinternoveller är nog det bästa jag har läst i år. Kommer inte på nåt bättre i alla fall.

  Har du, Julia, eller någon annan här läst Simma med de drunknade av Lars Mytting? Också fantastisk! Älskar själva bygget och mystiken.

  1. Jag har inte läst den, men blev lite nyfiken på att lägga till den på min lista även om jag inte är jättemycket för mystik egentligen.

 4. Jag är glad att du skriver och släpper in. Prosalyriskt, men såhär som du skriver nu också. En annan typ av vid gavel ju, att visa livet, alla rosetter och mattor och läsning och en porslinsdalmatin.

 5. Kolla bokbörsen för röd självbiografi! Går även att lägga in bevakningar på sökningar om den inte skulle finnas just nu 🙂

  1. Bra tips! Har en stående bevakning på den på Bokbörsen och ett par ställen till sen ett tag tillbaka, men har ännu inte lyckats få napp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *