Julens efterlängtade läsning

I helgen tillbringade jag två hela förmiddagar med att ligga kvar i sängen, lyssna på P2 klassisk morgon och läsa böcker. Det var ljuvligt i all sin enkelhet och där och då bestämde jag mig för att just så ska min julledighet se ut. Planen är att parkera mig på mina föräldrars kökssoffa med en bokhög och varva bladvändande med vinterpromenader, lek med syskonbarn, sillätning och lite sällskapsspel. Det tillsammans med de sex sista uppgifterna på skrivkursen för terminen som jag, mer eller mindre strategiskt, sparat tills nu. Utöver den obligatoriska kurslitteraturen har jag därför samlat ihop ett gäng böcker jag tänkte sätta tänderna i under ledigheten. Vill ni se vad som finns i min packning?

vinterläsning

Underst i högen ligger Kirke av Madeline Miller. Jag läste ut hennes hyllade Sången om Akilles nyligen och gillade den mycket, både språkligt och innehållsmässigt, och har recensionerna rätt så ska Kirke vara ännu bättre. Boken beskrivs som en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet. Kirke är den första häxan i litteraturen och här lyfts hon ur Odysséen och får en helt egen bok.

Därefter hittar vi Therese Bohmans Andromeda som utspelar sig i förlagsvärlden där en ung kvinna gör karriär under överseende av den äldre, manlige litteräre chefen. Böcker, Stockholm, relationer och maktstrukturer låter som en perfekt kombination i mina öron, så den här ser jag verkligen fram emot att läsa.

Överst i prosahögen ligger Allegro Pastell av Leif Randt. En bok jag varit nyfiken på ända sedan min vän som jobbar på bokförlag nämnde den för första gången. Hon beskrev den som ”en tysk Sally Rooney med mer svärta”, vilket jag tyckte lät lovande. Den handlar om den snart trettioåriga författaren Tanja och den några år äldre webbdesignern Jerome och kretsar kring deras distansförhållande och syn på kärlek, politik och sig själva. Jag är ju svag för krångliga relationer, ärliga samtidsskildringar och Berlin-romantik, så jag hoppas att den lever upp till mina förväntningar.

vinterläsning

Två poesisamlingar får också följa med i julpackningen. Den sista människans leende av Axel Winqvist som beskrivs såhär på baksidan. ”Virginia Woolfs Orlando har överlevt oss alla. Om tusen år sitter hon ensam i ett skyddsrum och inventerar en underjordisk ark – en paradisisk trädgård som rymmer alla djur och växter. Som den sista människan på jorden försöker hon få kontakt med andra solsystem, men inser snart att det är lönlöst. Vad återstår då att göra, annat än att minnas den värld som en gång var?” Jag läste Winqvists debut Det vackra och det fula förra sommaren och fastnade för hans ömsom råa, ömsom skimrande språk.

Till sist har vi Geir Gulliksens Vuxna dikter som gavs ut för första gången 1999. Jag har tidigare bara läst Gulliksens romaner och gillar hans enkla, raka ton vilken jag tänker gör sig bra i lyrik också. Vuxna dikter beskrivs som ”en svit om smärtsam mognad som tar sin utgångspunkt i den mycket unge författarens första osäkra skrivförsök samt en väninnas självmord”. Gripande, tungt och förmodligen vuxet.

Nu önskar jag mig en frisk och vilsam jul med mycket lästid. Har ni några böcker ni tänkt försätta er i viloläge med under helgerna?

Delta i diskussionen

17 kommentarer

 1. Dina ledighetsaktiviteter känns ljuvliga! Mina går i liknande banor och i min bokhög finns än så länge bara tre böcker: Babel av R F Kuang, som jag redan börjat läsa och som fångat mig, Spionen som kom in från kylan av John le Carré, som jag lyssnar på nedladdad via SRs app, och till sist Vinternoveller av Ingvild H Riskøi, som jag hört så mycket gott om att jag är lite lite rädd att bli besviken.

  1. Det låter som en utmärkt plan! Jag hoppas att Vinternoveller kommer att leva upp till dina förväntningar, den är verkligen bra.

 2. det låter som en underbar julledighet! den enda av dina böcker jag läst är Kirke, som jag älskade. Jag planerar att spendera julen med bok 10 i Wheel of Time-serien samt Bröd och Mjölk av Karolina Ramqvist.

  1. Vad kul att du gillade Kirke, det bådar gott! Bröd och mjölk skulle jag gärna vilja läsa också.

   1. tyckte mycket om Bröd och mjölk! även om jag personligen är ännu mer svag för en del andra av Ramqvists texter, men tror Bröd och mjölk är mer tillgänglig på något sätt för fler. den är lite varmare i tonen. en njutbar läsning oavsett!

 3. Den enda boken jag har med mig på julledigheten är Jane Eyre. Skriver en B-uppsats i litteraturvetenskap om Svindlande höjder nu så det kändes kul att jämföra lite. Ofta är det någon av de två som står på litteraturlistorna. I övrigt hoppas jag att få Vinternoveller i julklapp!!! Annars lånar jag den och läser.

  Din blogg är min bästa internet-plattform just nu! Om sådan information skulle motivera dig att göra inlägg oftare :)) önskar dig en välsignad jul!

  1. Härligt med lite klassikerläsning i jul! Och tack snälla för en fin kommentar! Just nu jobbar jag heltid och pluggar på halvtid så bloggen kommer lite i kläm, men jag hoppas kunna uppdatera lite mer frekvent framöver. God jul!

 4. Har lånat både Vinternoveller och Stargate av Rishøi på biblioteket och vill läsa de under ledigheten. Sedan hoppas jag läsa ut Passionen enligt G.H. av Clarice Lispector som jag lånade i Oktober redan. Hennes bok Stjärnans ögonblick har jag läst två gånger och är en av mina favoritböcker.

  1. Rishøi verkar finnas på mångas läslista i jul, så roligt! Jag har bara läst Blåsa liv av Lispector och vill minnas att jag gillade den, men blev sugen på att testa någon av de du skrev om.

 5. Precis som dig ska jag varva bokläsning med restuppgifter, mysigt o goa anledning till mycket tid med mig själv. Det blir stargateläsning & ett år av magiskt tänkande. Efter att ha precis läst de e kroniskt som för mig kändes kvävande o instängd i stämning och hur dess korta dömande meningar dansade fram så var det så härligt att öppna didions bok och dansa i lätthet och luft trots sorg i boken…

  God jul & gott nytt år och tack för inspirationsläsning och för att vi fått läsa dina vackra ord.

  Ps. Kan du inte summera eller dela med dig av kreativt skrivandeövningar, nån eller nåra? Berätta vilken som varit roligast o varför? If it sounds fun haha

  1. Tack för fina ord! Skönt att veta att jag inte är den enda som sitter med uppgifter över jul. De flesta uppgifter vi gjort hittills är främst på nivån ”läs ett verk och analysera det utifrån vissa begrepp” eller typ ”skriv en enaktare med fyra karaktärer”, så det är mer inlämningar än konkreta tips i nuläget. Men jag ska se om jag kan dela något mer konkret framöver. 😊

 6. Jag ska fira jul med årets nobelpristagare, Annie Ernaux, och böckerna om hennes föräldrar. ”Fadren” är precis avslutad, det var ett ömsint porträtt som ändå inte väjde för svårigheterna mellan pappa och dotter och klassresor. Hoppas också hinna med Patrik Svenssons ”Den lodande människan”. Älskade ”Ålevangeliet” så förhoppningarna är stora.
  Önskar dig en riktigt god jul och tackar för en finfin blogg.

  1. Vad härligt det låter! En riktigt god jul till dig också!

 7. Jag läser Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger. Väldigt intressant och bra hittills! Och kul med serieformat, inte läst böcker så förut.

 8. Jag började just på Djävulsgreppet av Lina Wolff som verkar läbbig men bra. Hennes förra var fantastisk. Andromeda var nog detta årets vackraste och vemodigaste läsning. Så grattis till dig som har den kvar!

 9. Jag fick många böcker i julklapp som jag ska läsa. Men jag känner pirr. Jag känner inte vila och klassisk morgon utan jag känner 70-talsdisco och pirr pirr pirr. Så de kanske får vänta lite 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *