Det finns vissa ingredienser som jag alltid har hemma i kylskåpet, utan dem blir det liksom ingen matlagning. Dessutom sätter de smaken på de flesta av mina maträtter och gör dem extra goda. När jag fotade kom jag fram till sex olika favoriter, men så fort jag började skriva det här inlägget dök det så klart upp fler. Aja, med dessa kommer man väldigt långt i alla fall!
Lök – nästan alla middagar börjar ju med att man hackar lök känns det som. Vitlök, gul lök och rödlök är tre sorter som jag alltid har hemma.
Chili – kombinerar man löken ovan med finhackad röd chili har man en bra start till en god pastasås eller en gryta.
Ägg – min inställning till ägg är väldigt tudelad. Ibland tycker jag det är hur gott som helst och ibland kan jag nästan bli illamående av tanken på att äta kokt ägg. Det blir liksom för… äggigt. Därför gillar jag inte äggröra eller omelett, men däremot smakar det utmärkt i pasta carbonara, pannkakor eller bara stekt med lös gula.
Lime & citron – det här är inte bara bästa drinktillbehöret (förutom is) utan också perfekta smaksättare i mat. Lime slinker ner i nästan alla mina asiatiska rätter och citronen i de italienska. Dessutom gillar jag att man kan använda både skalet och saften.
Parmesan – med en bit parmesan i kylskåpet och spaghetti i skafferiet kan man alltid slänga ihop en cacio e pepe, Italiens motsvarighet till mac ’n’ cheese. Dessutom blir nästan alla rätter godare med lite parmesan på toppen.
Mjölk – sist men inte minst: ekologisk mellanmjölk. Utan den, inget gott kaffe. Och inte heller några frukostpannkakor…
Förutom de här sakerna så har jag gärna en massa kryddor, buljong, färska örter, oliv- och rapsolja, smör, balsamvinäger, konserverade tomater, bönor, matvete, pasta, risottoris och annat hemma. Men ni fattar, det skulle blivit världens längsta inlägg! Vad klarar ni er inte utan?
Pinjenötter, blåmögelost och lime+citron är mina bästa grejer.
exakt samma grejer + tomat
Samma som dig fast timjan och krossade tomater också 😀
sedan jag flyttade till usa har detta basförråt i princip försvunnit, pga äta ute-kulturen = SÅ mkt större. men olivolja och ägg! önskar oftare jag hade vitlök och mjölk hemma. och tomat!
Grönsaker, oftast standard: gurka, paprika och isbergssallad. Ett måste som tillbehör 🙂
Bra inlägg, för mig får du gärna fortsätta med en del två 🙂
jag har alltid vitlök, mango chutney, mjölk och bacon hemma.
men jag vill ju bli ständig middagsgäst hos dig, varje gång du skriver/visar något matrelaterat!
Hade varit fint med ett kryddinlägg / är sämst i världen på kryddor…
Mitt skafferi är ganska likt, minus chilin. Får sånt magkrångel av för kryddstark mat 🙁
Så enkel fråga, så enkelt svar. Kan inte leva lycklig utan Green Choice’s jordnötssmör, spiskummin och kanel.