16 riktlinjer för min höststil

höststilen 2024


Det är oktober och det är dags att tänka på höststilen på riktigt. Jag har bläddrat i min garderob, gjort ett par second hand-köpt och skrivit en lista som landade i sexton väldigt informella riktlinjer som jag tänkte förhålla mig till.

☙ Till vardags vill jag bära jeans, men inte bara i de klassiska jeansfärgerna som blått och svart, utan också beiga, vita, mörkbruna, vinröda och zebramönstrade. Jeans fast inte jeans liksom.

☙ Ibland får jeansen kombineras med en kavaj på ett lagom missmatchande sätt. Gärna med en t-shirt under och så något roligt smycke till.

☙ Den numera beprövade och etablerade kaiser, jäger och knödel-teorin hänger givetvis kvar och utgör en viktig grundpelare i varje mer genomtänkt outfitkomposition.

☙ På axeln bär jag en stor brun mockaväska som stundtals påminner om en säck för att den är så full av dator, träningskläder och matinköp. På utsidan av den hänger en nyckelring i form av en skev tiger och dinglar, inuti ligger också minst en bok, ett halvtrasigt paraply, en kontorsstulen frukt, en trasslig usb c-sladd, tre läppgrejer och ett par rena strumpor.

☙ På överkroppen vill jag ha långärmade piké- och rugbytröjor med en liten krage, gärna i en rak modell och något för stor storlek. De kombineras bäst med den rosa sportbilagan och en riktigt lång och smal halsduk.

☙ Min färgpalett får gärna gå i brunt, limegrönt, vinrött, klarrött och mörkblått. Tänk dig en skogsdunge med en blandning av färska och skrumpnade lingon och blåbär i lysande grön mossa intill en barrig stig.

☙ Trots kärlek vid första ögonkastet tog det ungefär ett halvår för mig att intala mig att det var värt att lägga en massa pengar på ett par håriga ballerinaskor i ljus päls. Kanske för att de påminde en del om mitt första marsvin Millan… Men så hittade jag ett helt nytt par i min storlek på Tradera, så nu är de införskaffade och kommer att bäras till alla slags byxor men också till kjol och strumpbyxor. Utomhus så länge vädret tillåter och inomhus resten av tiden.

☙ I mina drömmar ser jag hur jag kommer att göra ansträngningar med mitt hår och gå från enbart självtorkande självfall till något lite mer uppstyrt. Fönat i stora mjuka vågor, uppsatt med fina spännen eller inbakat i en fläta.

☙ Vid festligare tillfällen eller när en tråkig tisdag behöver livas upp, vill jag klä mig i roliga och fina byxor. Som mina bruna silkesbyxor med målade blommönster, ett par midnattsblå utsvängda sammetsbyxor eller ett par fladdriga granny smith-gröna i kombination med en stickad tröja eller stor rugbytröja.

☙ Till kjol och klänning vill jag bära tunna svarta eller lite tjockare mörkbruna strumpbyxor. Helst ska de helt mirakulöst hålla hela höst- och vintersäsongen och inte få en enda maska eller hål på tårna.

☙ Jag vill sätta ett skärp i midjan över mina kavajer och knyta en snusnäsduk i halsen som den lilla pricken över i. Mina strumpor får gärna vara i någon fin färg, men helst enfärgade och inte i mellanchefsstil med spexigt pommes frites-mönster.

☙ Färganalys vill jag strunta helt och hållet i. Jag förstår att det kan vara lite kul och ha vissa poänger, men för mig känns det ärligt talat mest som ännu ett sätt att få kvinnor att känna sig fel och fula. Nu ska jag alltså, utöver alla andra tusen ideal, behöva gå runt och fundera på om jag valt fel nyans av gult eller om jag inte ser lite glåmig ut i den här blåa tonen? Nej, pass på det.

☙ Jag vill testa klänning över byxor eftersom det är något jag ofta säger att jag ska men i princip aldrig gör. Främst inte på ett gulligt babydoll-vis utan mer i form av en tightare silhuett över en matchande byxa, som ett set.

☙ Likt en skateboardkille på 90-talet vill jag bära tunna, långärmade tröjor med en t-shirt över. Kanske får t-shirten ibland bytas ut mot ett fint och glittrigt linne. Skateboarden får dock vänta ett tag till.

☙ Jag har storartade tankar om att jag ska hinna rotera alla mina höstjackor som jag köpt på mig under diverse second hand-besök och som är perfekta för temperaturen 10-15 grader, vilket ger ett spelrum på cirka två veckor. På samma vis ska jag försöka lufta mina kostymer någorlunda regelbundet.

☙ Till sist vill jag bära en stickad tröja som ser ut som ett litet konstverk. Jag vill ha klarröd polotröja till beige ormskinnsmönstrad kjol, kleinblå t-shirt till brunmönstrad kavaj och håriga skor till blanka sidenbyxor. Jag vill ha prick noll klädkriser (kommer aldrig att hända), bära samma favoritplagg många gånger och lägga en glänsande brun kastanj i alla mina jackfickor.

Delta i diskussionen

11 kommentarer

  1. Blir avis på dig som får botanisera i garderoben varje dag! Själv byter jag ju om till landstingspyjamas direkt jag kommer till jobbet så det är ingen idé att ta på sig annat än det gamla vanliga på morgonen. Nu dessutom gravid så snart passar inget som det ska länge. Ska försöka bli bättre på att ta på mig vettiga kläder på helgerna i alla fall!

  2. Håller med ang. färganalys. Och du är den första jag sett som uttrycker den åsikten, det förvånar mig lite att alla verkar så inne i det

  3. gud vad snyggt det låter.

    jag blev sugen på att prova skärp i midjan på kavaj + snusnäsduk. har haft så svårt att trivas i kavaj, kanske är detta en bra metod.

    håller med om att långärmad tröja med piké-krage är mycket fint. jag har en mörkgrå (skräll) jag använder mycket. det är så fint att det man bär under tröjan också syns.

    marvins-skorna är helt, helt, helt otroliga Julia. wow, wow, wow, så avundsjuk!

    och tänker på Kaiser, jäger, knödel lika ofta som jag tänker på wrong shoe-theory. ikoniskt.

    hmm försöker fundera på vad som är min färgpalett just nu… blyertsgrå, ljusgrå, jeansblå, mörkblå, klarröd… har också precis köpt en tröja som går lite i typ fuxbrun, alltså som hästfärgen. har också en vinröd polotröja någonstans uppe på vinden, blev sugen på att plocka fram den nu.

  4. Tack för att du ska strunta i färganalysen! Blir helt ledsen av alla de som nu verkar behöva byta ut hela sin garderob för att någon sagt att deras favoritfärg är fel.

  5. Hur gör du med ytterplagg över kavaj? Har du det? Tycker det blir lite knöligt

    1. Håller med om att det kan bli trångt med lite tightare jackor, men jag brukar köra trenchcoat eller en större kappa. Det funkar fint!

  6. Så kul att läsa! Jag tycker om din klädstil och knödel, kaiser, jäger-grejen är så inspirerande. Ha en fin helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *