Fem saker jag vill göra i höst

Jag vill boka en stuga och åka dit under en hösthelg. Vädret kan vara fint, men det får nästan ännu hellre vara dåligt. Hård vind som får håret att piska på kinderna, regnsmatter mot fönsterrutorna, rök ur munnen på morgonen, isande kyla som tvingar mig att ta på ännu en tröja till. Havet som slår argt och salt, vita gäss på vågorna, jag som står och stirrar ut över det mörkt gråblå. Horisonten känns långt bort och ändå nära.

Under en av de där helgerna som bara ligger och skvalpar i november vill jag styra upp en pubrunda. Ett roterande mellan olika opretentiösa ställen där vi dricker blaskig öl och pratar högt. Det får aldrig bli tråkigt, så fort något tonas ut eller saktas av måste vi byta ställe, jaga nya iakttagelser. Kanske beställer vi en plankstek eller äter fish & chips. Pommeskorg med aiolidipp, högar av saltkorn på den rutiga pappersduken. När jag kommer hem luktar min halsduk unket av billig fatöl.

Jag vill bjuda över några kompisar på varma mackor och te en söndagskväll. Noll ambition, bara enkelt och mysigt. Köpa en halv meter bröd och skiva upp, förbereda olika pålägg, ost, dijon, pesto, kronärtskocka, kanske lite kantarellstuvning. Tända ljus överallt, för helt plötsligt är det mörkt klockan sex, vi är där nu. Ugnen på 175 grader, plåt efter plåt lassas in. Ett gammalt avsnitt av Söndagsöppet med Uffe Larsson står på i bakgrunden. Man vet inte längre om året är 1998 eller 2023 men allt känns tryggt.

En dag när regnet öser ner på det äckligaste av sätt tänker jag dra på mig mina superfunktionella, dyra regnbyxor som hittills bara har fått möta Alpernas augustioväder. Swosch swosch, låter det när jag tar mig fram på Södermalms gator med regnhuvan uppfälld och blicken långt fram. Vad gör hon? Vart ska hon? kommer folk att undra när de ser mig. Och mitt enda svar är: ut. Jag ska ut.

I mitt huvud finns en mental lista över tjejer, nej kvinnor, nej det låter fel, men sådana i typ min ålder som jag vill bjuda in till en middag i min lägenhet. Matbordet utskjutet i rummet för att alla ska få plats, en skrynklig duk ovanpå och i mitten en stor soppa eller gryta. Alla känner någon men ingen känner alla och anledningen till att jag samlat dem är för att jag älskar vad som händer när man sätter vettiga personer i samma rum och slår samman deras världar, för att jag vill att mina vänner ska vara allas vänner och för att jag tror på att skapa nya sammanhang.

Delta i diskussionen

9 kommentarer

  1. Håller med Christel! SOM jag önskar att du bloggade typ varje dag

  2. I’ve been looking into booking a cabin for a 3 day weekend but its so expensive. On my wishlist for now. I also like merging friends together, I play host all the time and now so many of my friends are friends with each other and it is cosy

  3. Blev påmind om att ha spontanmiddag nu när jag läste om det där med att bjuda personer som inte känner varandra. Har en vän som gjorde det regelbundet under en period, hon bjöd ex in någon hon träffade på gatan samma dag ibland och blandade med gamla o nya vänner o bekantskaper. Himla skoj koncept! Jag hade en sådan sorts middag en gång och bjöd in fem olika personer som jag kände, men som inte kände varandra. Nu har jag dock småbarn och den typen av middagar känns lite för krångliga tyvärr för tillfället. Men tipsar alla som är sugna att ha en spontanmiddag, det är himla trevligt o annorlunda 🙂

    1. Det låter så mysigt och härligt, vilket bra initiativ!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *