Höstens planer, augustis nåd

äpplen

Augusti doftar sött och tungt, av fallfrukt och blött gräs. Mogna plommon, jäsande äpplen, den bubblande processen och tillvaratagandet i tydlig kontrast till förruttnelsen. Det är nu det sker. Alla tycks älska höstterminens nystart. Jag funderar på om det beror på att den bär på en känsla av nåd. Att den erbjuder ett sätt att få börja om och att bli någon annan. Någon bättre, godare, sundare, vackrare. Med hoppet som räddning får vi be om ursäkt för vilka vi blivit under året och med våra nya rena sinnen är vi långt ifrån markens brunfläckade äpplen.

Jag är som alla andra. Jag vill också bli bättre. Jagar nåden som så många gånger förr, vill bära den som en mantel genom hösten, omsvept men med ryggen rak, blicken fäst långt där framme.

I höst vill jag fira fyra år som boende i min lägenhet genom att göra den ännu mer till min. Hitta en bättre plats för alla böcker och addera mer färg där det idag är olika nyanser av vitt. Avsätta en budget och göra några väl valda inköp. Jag vill gå med konsten till en ramverkstad, få den inramad och hänga upp den på mina väggar.

Jag vill lyssna på stråkkvartetter och symfonier. På Shostakovich och Bach. Kanske spela Bach också om det går att göra på ett prestationsfritt sätt. Jag vill läsa på tåget på väg till jobbet och i sängen innan jag somnar. Jag vill sova bättre och längre. Att köpa nya huvudkuddar kanske inte är lösningen men åtminstone ett symboliskt steg i rätt riktning.

Jag vill lära mig laga den lenaste hummusen och de studsigaste biang biang-nudlarna. Jag vill fortsätta vara vardagsvegetarian, men upprätthålla ett okomplicerat förhållande till mat, fritt från pekpinnar. Jag vill dela fler måltider med vänner även om det bara är pyttipanna en tisdag.

Jag vill fortsätta springa även när jag genomfört loppet som jag tränar inför nu. Jag vill testa klätterhallen som ligger bara några kvarter från mitt hem. Få känna mig stark i kroppen och pigg i benen, bli röd och varm och svettig. Jag vill hitta fler sätt att umgås på som inte innefattar dricka vin och gå på restaurang. Jag vill bry mig mindre om vin överlag.

Jag vill gå på dagsturer på helgerna och bjuda med nya vänner. Bre matsäcksmackor och packa en termos, ta långa kliv över mossa. När hösten är som mörkast vill jag hyra en stuga vid havet och vara där under en långhelg. Jag vill följa med mina vänner ut på Mälaren och paddla kajak. Jag vill fortsätta träffas nere vid bryggan före arbetsdagens start och ta morgondopp långt in i oktober.

Jag vill fördjupa mina vänskapsrelationer. Varsamt ta hand om nya bekantskaper och ömt vårda de som funnits länge. Jag vill hitta tillbaka till samtalen där det nu känns som att så mycket annat alltid kommer emellan. Jag vill bli kär. Helt besinningslöst och irrationellt förälskad tack. Jag vill hälsa på min familj och mina syskonbarn ofta, om så bara över dagen.

Jag vill hitta en rutin för skrivandet och sätta ett nytt mål som gör att jag återfinner mitt fokus. Jag vill be någon läsa när jag känner mig lite mera redo fastän det är det läskigaste jag vet. Jag vill göra fler saker som känns läskiga för jag tror att de kommer göra mig bättre.

Jag vill fortsätta skapa och hitta nya kreativa vägar. Jag vill vara tacksam och hoppfull och jag vill be om nåd och förlåtelse. Jag vill viska till mig själv att allting kommer att bli bra och jag vill tro att det är sant.

Delta i diskussionen

7 kommentarer

 1. ”Jag vill viska till mig själv att allting kommer att bli bra och jag vill tro att det är sant.”

  Rörande. Känner att jag alltid går runt och intalar mig själv detta, men att jag för det mesta också inte trott på att det stämmer. Den senaste tiden har någonting ändrats och jag börjar också tro på att det kan stämma, att det kanske kommer bli bra för mig också, till slut. Och jag märker hur annorlunda allting blivit, även om det mesta är som det var innan. Jag känner mig annorlunda, annorlunda saker tycks söka sig in i mitt liv, och med det känns det också mer troligt – att allting kommer att bli bra, just för att jag tror på att det är sant.

 2. Tack för inspirationen att skriva en egen höstlista! Två saker som kommer finnas med på min som jag tänker att du skulle gilla är att starta en kombinerad syjunta och hemgrupp och att åka på Pilgrims höstmöte i Linköping. Två tips från en fellow person som vill ha mindre vin och mer djup och kreativitet i höst!

 3. Otroligt vackert beskrivet om augusti och tiden vi befinner oss i nu! WOW!
  Och så fina tankar om hur du vill att ditt liv och din vardag ska se ut i höst. Snällt och vänligt på något sätt, inte så pressande 🖤

  ”Jag vill göra fler saker som känns läskiga för jag tror att de kommer göra mig bättre.”
  Jag skrev en lista på de saker som skrämmer mig där jag är i livet just nu, bara radade upp dem. Och sen under skrev jag till mig själv att det är de sakerna jag ska se till att under slutet på sommaren/hösten därför att förändring och att växa händer utanför den bekväma sk. ”comfort zone”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *