På tallriken på sistone

Igår åt jag korv med mos framför Sveriges mästerkock. Kanske inte så kulinariskt, men precis vad jag var sugen på. Som tur är så är inte alla dagar korv med mos-dagar och därför tänkte jag att vi skulle göra några nedslag och se vad jag lagt på tallriken den senaste månaden.

bao

Vi börjar ambitiöst med bao buns fyllda med rödkål, gurka, salladslök, koriander och så stjärnan: friterad blomkål i gochujangmajo. Receptet hittade jag på Instagram hos Gottigheter.

sallad

Efter att ha ätit det i några dagar var mina bao-bröd slut men jag hade friterad blomkål kvar. Den fick dyka ner i en matig sallad tillsammans med svartkål, gurka, krutonger, caesardressing och parmesan.

garba garba

En solig söndag gick jag till Garba och åt deras tagliatelle i gravad citronsås med stracciatella, kronärtskocka och salvia. Den var helt otroligt god! Till efterrätt delade jag och Sandra på en vaniljmunk och en briochebulle med tonkakaramell som också var 5 av 5.

lax lax

Efter den kulinariska utflykten återvände jag hem till köket där jag körde in en bit lax i ungen tillsammans med en skvätt vatten och lite kryddor som chiliolja, ingefära, paprikapulver & lime. Den åt jag sedan i tortillabröd med en mangosalsa, pico de gallo, chilimajo och koriander.

semla

Sedan närmade sig fettisdagen och då åt jag semlor såklart.

skaldjur vänner

Alla hjärtans dag firade jag med kompisar hemma hos mig. Det är även Annas födelsedag så hon hade fått önska mat och valde skaldjur. Det bästa man kan välja! Vi gick all in och började med ostron, chips med löjromsdip och ett par ostar.

skaldjur skaldjur

Sedan fortsatte vi med gratinerade havskräftor, räkor & aioli och moules frites. Det fanns inte en centimeter bordsyta kvar när vi dukat upp allt och efter ett tag var det omöjligt att pilla i sig en enda räka till.

blodapelsinkaka

Men efter lite paus plockade jag fram efterrätten som var en blodapelsinkaka med brynt smör och muscovadosocker från Garbas kokbok. Den serverades med lättvispad grädde och italiensk likör. Diskberget i mitt minimala kök efteråt tog sin tid att jobba sig igenom, men det var det värt!

chips & öl

Sedan hade jag en vecka med filminspelning och produktion då jag åt mat på jobbet eller ospännande saker hemma som snabbnudlar och rostad potatis (inte tillsammans dock). Men vips var det fredag eftermiddag och då välkomnade jag helgen med lite chips och en snygg-öl.

råraka

Oftast består mina hemmaluncher av mat från dagen innan som jag värmer på, men ibland hinner jag laga något på den där snabba timmen mellan 12 och 13. Ett säkert kort är råraka. Bara att riva och steka två stora potatisar och under tiden hackar man lite rödlök, skär upp citron samt plockar fram crème fraîche, dill och rom.

kebab kebab

I förra veckan lockades jag av matbutikens rabatt på Oumph och bestämde mig för att testa några kebabstrimlor som jag inte smakat förut. Jag bakade ett snabbt stekpannebröd, rörde ihop en vitlökssås och skar upp sallad, gurka, tomat, rödlök och koriander. Till sist lade jag på de stekta kebabstrimlorna och vek ihop allt. Gott och snabbt!

tikka masala

En inte riktigt lika snabb rätt, men väldigt god, var den här vegetariska tikka masalan som jag lagade med paneer. Det blev typ tre liter gryta så jag åt den under ett antal dagar den veckan. Märkligt nog har jag inga problem med att äta samma mat flera dagar i rad, jag tycker tvärtom att det nästan kan vara lite tråkigt att inte få äta samma sak igen om jag åt något riktigt gott. Men med kläder däremot skulle jag aldrig ha samma outfit två dagar i rad, det är knappt att jag vill ha samma kombination två gånger på en månad för att det känns tråkigt. Hur funkar ni på den fronten? Är ni likadana eller tvärtom?

frukost

Slutbilden här får bli en klassisk helgfrukost i sol med allt gott samlat på en bricka. Och så kaffe och lemonad vid sidan av. Det är mycket möjligt att det blir en repris på det nu i helgen.

Delta i diskussionen

9 kommentarer

  1. Mmm trevligt inlägg, behövde lite matinspo! Jag ogillar att äta samma sak mer än middag+matlåda och skulle aldrig ta på mig samma kläder på jobbet men hemma skrotar jag runt i exakt samma grejer hela tiden.

  2. I don’t like to eat the same thing or wear the same thing more than twice a week. Especially food, no more than twice a week of the same thing. It gets boring and then I don’t enjoy it as much

  3. Tvärt om!! Äter alltid samma mat till middag – lunch (dagen efter) men att äta samma rätt en till gång efter det tycker jag blir oaptitligt. Har samma kläder hela tiden dock hahah, är väl arbetsskadad av att ha uniform på mig på jobbet så känns inte så konstigt att ha samma kläder på fritider ocks.

  4. Är helt tvärtom. Matlåda anser jag är ett nödvändigt ont dom dagar jag är hemma supersent. Min själ dör lite varje gång jag behöver äta samma sak till middag två dagar i rad, haha! Har däremot inga som helst svårigheter att ha samma kläder på mig fler dagar så länge jag lyckas hålla dom rena (vilket är en bedrift i sig när man jobbar med 1-2åringar).

  5. jag är likadan! jag har inga problem med att äta samma mat flera dagar i rad, men har aldrig samma kläder på mig två dagar i rad. friterad blomkål lät väldigt gott, det måste jag prova!

  6. är imponerad över både ditt mat och klädintresse! jag älskar kläder men hittar jag ett favoritplagg eller kombo vill jag helst ha den hela tiden. samma med mat, hittar jag en favorit har jag inga problem att äta den 4 dagar i veckan tills jag tröttnar och byter till en ny favorit. så din motsats med andra ord 🙂

  7. Äter utan problem samma, men blir glad av variation med maten. med kläder har jag en minimal garderob och nästan alltid identiska kläder. Alltså fina och trevliga men det ser likadant ut. jeans + svart tröja, ofta polotröja. svart klänning med strumpbyxor om det är ett svart-klänning-med-strumpbyxor event. trivs väldigt bra i uniformskänsla, kanske ett spår av att ha haft arbetskläder hela mitt yrkesliv hittills. men vi har väl alla våra områden vi gillar variationen i, och de där vi gillar automatik – jag har andra intressen som engagerar och låter klädintresset gå på sparlåga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *