Jag såg främmande fjäll med dånande älvar

Ædnan - Linnea Axelsson
Före sommaren köper jag en tegelsten till bok. Jag dras till omslaget, de oändliga hyllningarna och dess unika upplägg. Förr Ædnan är ingen vanlig bok. Den är ett epos. En över sjuhundra sidor lång berättelse på vers som biter sig fast och lämnar avtryck. Den är omöjlig att ta med sig på resor, till stranden eller på tunnelbanan så därför läser jag den bitvis hemma i sängen. Med några få ord på varje sida går det snabbt, men ideligen stannar jag upp för att spara på orden, läsa dem igen och känna hur de sjunker in.
 
Ædnan - Linnea Axelsson
Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Här får vi följa två samiska familjer vars historia sakta vävs fram. Vi får följa dem längs betesmarker och i livslånga kamper. Det är rörande vackert och svidande ärligt. Äkta och innerligt och framför allt: viktigt.
 
Ædnan - Linnea Axelsson
 
Ædnan - Linnea Axelsson
Ju mer jag läser, desto mer inser jag hur fäst jag är vid den här typen av text. Det poetiska, ständigt flödande, med tomrum att själv få fylla.
 
Ædnan - Linnea Axelsson
År 2018 tilldelades Linnea Axelsson Augustpriset för Ædnan. Att det priset ges till en poet är ovanligt, men i detta fall högst lämpligt.
 
Ædnan - Linnea Axelsson
 
Ædnan - Linnea Axelsson
Som ni säkert förstått är jag väldigt tagen av Ædnan och kan varmt rekommendera den. Läs den om ni får chansen!

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Den här boken har länge funnits på min att läsa-lista. Så roligt att få se lite utdrag från den.

    Och som du skrev; den är så jävla viktig. Alla berättelser som finns här i Norrland och som rör marken, renskötseln och övergreppen får aldrig glömmas bort.

    Tack för ett fint inlägg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *