En lista om mat

Mmm… mat! Jag lånade en lista av Eric och nu är jag visst hungrig. Det kanske ni också blir när ni läst klart?
 
halloumi i bröd

Det senaste du åt?

Banh mí med picklade grönsaker, avokado, srirachamajonnäs, koriander och marinerad halloumi istället för tofu.
 
frukost

Vad äter du helst till…

…frukost?

Jag älskar stora matiga frukostar som man kan äta länge. Eggs florentine med pocherat ägg, bröd och rökt lax är väldigt gott. Även pannkakor med sirap och bär. Alltid kaffe. Gärna en halv grapefrukt också. Längtar efter helgfrukost nu.
 

…lunch?

Tycker det är tråkigt (och dyrt/ovärt) med uteluncher varje dag så brukar äta matlådor för det mesta och sedan välja något riktigt gott någon dag i veckan. Då blir det oftast sushi, ramen eller pizza.
 

…middag?

Älskar att äta ”allt som är gott” tillsammans med mina kompisar. Då köper man helt enkelt allt som är gott vilket kan variera lite efter säsong men oftast inkluderar bröd, ostar, oliver, röror, grönsaker, chips… Sen dricker man vin och äter länge av allting.
 

Vad var din favoritmat när du var liten?

Jag tyckte på riktigt att sådan där sparrissoppa gjord på vatten och pulver var riktigt god. Kan fortfarande tycka det… Annars räkmackor som vi ofta åt på lördagskvällarna. Då ställdes det fram en stor skål med räkor som man fick skala och lägga på rostat bröd eller tekakor med ägg, majonnäs, citron och svartpeppar. Sjukt retro och gott!
 
oysters
 

Vad är din favoritmat nu?

Få saker slår ju en riktigt bra ramen. Annars pasta. Älskar pasta. Och skaldjur som ostron, kräftor, räkor, musslor…
 

Din värsta mat?

Det absolut äckligaste jag ätit är nog manet som jag serverades i Japan. Men det känns inte som att jag kommer behöva utsättas för igen. Annars är det nog mest pölsa, sylta och isterband som skrämmer mig.
 
marknad
 

Fem saker du alltid har i kylskåpet?

Ägg, smör, gul lök, vitlök, potatis. Ganska old school ändå?
 

Största guilty pleasure i matväg?

Korv med bröd. Älskar korv med bröd och dessvärre inte vegokorv. Annars en riktigt amerikansk mac ’n’ cheese som man gör direkt från paketet med makaroner, ostpulver och sen adderar mjölk och smör.
 

Specialkost?

Är inte allergisk mot något (hurra!) men har ändå lite preferenser. Har helt valt bort kyckling sedan 1,5 år tillbaka och köper och tillagar typ 95 % vegetariskt (lakto-ovo) hemma. Äter kött eller fisk/skaldjur någon gång i veckan, oftast på restauranger när jag vill lyxa. Tycker detta funkar bra för mig och är inte särskilt krångligt heller.
 
sushi

Din bästa restaurangupplevelse?

Svårt att sätta en given nummer ett här, men jag åt en sushimiddag i Yokohama var något alldeles extra. Min kompis Annas har en kollega från Japan vars pappa är god vän med en restaurangägare så vi blev inbjudna till hans restaurang och åt en helt fantastisk avsmakningsmeny där. Hela kvällen avslutades med att personalen gick ut i den lilla restaurangen och spelade Eric Clapton-låtar på gitarr tills det var dags att gå hem.
 

Din värsta restaurangupplevelse?

Lyckades äta ett gäng riktigt dåliga middagar när vi var på familjesemester i Lissabon för fyra år sedan. Det var obeskrivliga grötliknande rätter med räkor på toppen och vanliga hamburgare med stekt ägg och skinka på. Så extremt märkligt.
 

Vad äter du när du inte har någon inspiration?

En enkel pastarätt, snabb-ramen eller grönsaker och någon ost (helst halloumi eller feta).
 
pizza
 

Vad äter du när du vill ha något gott men inte vill laga mat länge?

Säger som Eric här (och klappar mig själv på axeln): min vinterpizza som är sjukt god, snabb och enkel!
 

Vad äter du när du vill ha något gott och kan tänka dig att laga mat länge?

Meze med egen falafel, massor av röror och friterade filodegsrullar .
 
pizza
 

Bästa egenskap i köket?

Kan trolla fram frukost ur ett tillsynes tomt kylskåp. Lyckas alltid skrapa ihop någonting som ofta blir riktigt gott dessutom.
 

Sämsta egenskap?

Skapar alltid kaos när jag lagar mat. Det stänker och spills överallt, blir berg av disk och klet på golvet, även om jag anstränger mig. Så en sanering efteråt är alltid nödvändig.
 
rårakor
 

Och till sist, en underskattad maträtt som borde uppmärksammas mer?

Rårakor. Så enkelt ju, man behöver bara ett par potatisar och lite smör att steka i. Allra godast är de med hackad rödlök, dill, smetana, rom och citron. Vill även slå ett slag för marängswiss som efterrätt. Det godaste och enklaste man kan göra. 2018 är swissens år, bara så ni vet.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Älskar en go swiss!
    Har du tänkt på bål? Jag jag länge försökt att slå ett slag för bålen – den är fenomenal. Mer bål åt folket!

  2. Hej! Skulle du inte kunna göra ett inlägg med dina bästa Stockholmstips? Gärna ganska matbetonat, men också andra saker som är trevliga att se och göra. Har just flyttat upp och känner att jag inte har någon koll över huvud taget, men jag är väldigt pepp på att upptäcka den här staden nu när det blir vår och allt! Eller om du redan har gjort ett sådant inlägg så får du gärna länka till det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *