New York del 4 – The Met, 1 dollars-ostron och middag på Uncle Boons

new york
Hej och välkomna till New York igen! Den här dagen var det tisdag den 21 november, alltså prick en månad tillbaka i tiden. Eftersom det var vanlig vardag så jobbade Anna, men jag, Julia och Karin passade på att roa oss.
 
grand central station
 
grand central station
Vi gick ner i tunnelbanan i Brooklyn och tog sikte på Manhattan. Eftersom vi skulle byta tåg vid Grand Central Station passade vi på att gå upp och kika på den gigantiska vänthallen. En helt otrolig lokal som var väldigt svår att fånga på bild… Nu tänker jag att den är ännu finare, med julpynt och allt!
 
the met
 
the met646
 
the met
Sedan tog vi sikte på The Met eller The Metropolitan Museum of Art som det egentligen heter. Vi började med avdelningen fylld av statyer. Den ovan kallar jag ”02:30 på klubben: är det jag som luktar svett?”
 
the met
 
the met
Sak man älskar med museum: ljuset.
 
karin
 
julia
Saker man älskar i världen: Karin och Julia.
 
miró
 
the met
Sedan gick vi till avdelningen för modern konst. Den var min favorit! Jag upptäckte dessutom flera amerikanska konstnärer som jag inte kände till sedan tidigare.
 
fairfield porter
Typ Fairfield Porter som målade med stora, lite kladdiga färgfält och i fina färgskalor.
 
jennifer bartlett
 
jennifer bartlett
Och Jennifer Bartlett. Gillade särskilt perspektiven på dessa.
 
jared french
Sedan såg jag det här porträttet av Jared French, målat av Luigi Lucioni. Hur snygg?! Jag vet att det inte är rimligt att bli kär i nån på en målning från 1930-talet, men nu blev det visst så… Även French var konstnär och verkade ha levt ett ganska intressant liv när man läser på lite, men det får kanske bli ett annat blogginlägg.
 
the met
 
the met
Efter att ha bränt av den moderna avdelningen och den med europeiska målningar satte vi oss ned här för lunch. Så kul att spana på alla som är där med sina skissblock och tecknar av statyer.
 
the met
 
the met
På den egyptiska avdelningen var det ännu mer fint ljus och träden i Central Park skapade den bästa kulissen.
 
the met
Sedan tog vi en sväng i shoppen innan vi gick till garderoben (hur fin?!) och hämtade ut våra jackor igen.
 
central park
 
central park
 
central park
Därefter kilade vi rakt igenom Central Park som bjöd på novembersol och exemplariska gräsmattor.
 
the high line
Nästa mål var nämligen The High Line, den gamla nedlagda järnvägen som är ombyggd till park. En ganska trevlig promenadsträcka som jag dock tror är ännu finare på våren och sommaren.
 
new york
 
new york
Men utsikten var i alla fall fin och väldigt New York-ig. Bilden ovan skickade jag på ett vykort till min mormor med hjälp av PostNords app, en bra grej de gör i alla fall…
 
new york
 
oysters
När vi gått klart hade solen börjat gå ned och vi skulle snart möta upp Anna för middag. Men innan dess hann vi med lite bubbel och ostron på Sel Rrose. Prosecco på fat och ostron för 1 dollar styck, vad mer kan man begära?
 
uncle boons
 
uncle boons
Sedan var klockan kvart i sex och vi hade bord på Uncle Boons, en thailändsk restaurang med en stjärna i Guide Michelin.
 
uncle boons
 
uncle boons
 
uncle boons
Och här började matfesten! Vi tog in massor av smårätter att dela på och åt så mycket gott. Gordlår med glasnudlar, pilgrimsmusslor, sallad på grön mango och avokado, grillad benmärg med jordnötssås, en mustig curry, sallad med lamm och mynta… En del låter ju lite speciellt men allt var verkligen gott! Också kul att testa mat man inte skulle ätit annars. Det var första gången jag åt grodlår till exempel och det var mycket smakligt.
 
anna & karin
Till sist var vi så här myströtta och mätta och rullade hemåt efter ett stopp på en bar runt hörnet. Tack för att ni följde med på världens bästa New York-tisdag!

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. jag gör ett nytt försök.
    får man inte skriva vad man vill i ett kommentars inlägg?
    trevliga inlägg, i alla fall. och så, detta N Y, alltså…
    “One clear stanza can take more weight Than a whole wagon of elaborate prose.”
    Czeslew Milosz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *