Julias julstök-pizza

pizza
Så här års brukar ju kalendern vara fullsmetad med grejer att göra. Är det inte julfest med jobbet så ska det kollas på Luciatåg och handlas julklappar eller bara drickas glögg och mysas på ett högst okomplicerat vis. Tiden är helt enkelt lite extra knapp och som om det inte vore nog så måste man ju laga och äta mat däremellan också. Mat som helst inte är sill, köttbullar och Janssons frestelse eftersom man kommer äta det till förbannelse under decembers övriga dagar. Som tur är har jag lösningen åt er på åtminstone en av dessa middagar. Jag kallar den Julias julstök-pizza.
 
pizza
Det är en pizza bianco, dvs en pizza utan tomatsås, som går rekordsnabbt att göra eftersom vi hoppar över hela momentet med att baka, jäsa och grädda deg.
 

Till två pizzor behöver du:

2 st libabröd (jag använder Garants orientaliska vetebröd)
1,5 dl crème fraîche
1 näve skogschampinjoner
4 nävar grönkål
Valfri vällagrad ost (jag älskar Kvibille cheddar ← ej spons tyvärr, hade varit en dröm)
Olja
Salt & peppar
Ev. tryffelolja
 

Gör så här:

Börja med att värma ugnen till 200 grader. Skiva svampen tunt och stek den i en torr panna så vätskan försvinner. Ansa grönkålen och dela den i mindre bitar. Häll en skvätt olja i pannan när svampen blivit av med sin vätska och tillsätt grönkålen. Stek kål och svamp på medelvärme tills det mjuknat. Bred ett tunt lager med crème fraîche på libabröden. Stänk över lite tryffelolja och krydda med salt och peppar. Hyvla eller riv över ett lager med ost. Toppa pizzan med svamp och grönkål och grädda sedan i 5-10 minuter. Kålen ska bli krispig men inte bränd.
 
pizza
Om man gillar nötter kan jag tänka mig att det är gott att rosta några matskedar och strö över. Att pressa lite citron på toppen funkar också bra. Smaklig måltid och en fridefull jul till er alla!

Delta i diskussionen

5 kommentarer

  1. men mmmm!! måste testa att göra pizza på detta bröd. vi äter det oftast bara till grytor och små röror, men det ser ju faktiskt väldigt gott ut som pizzabotten också!

  2. Namnam! Och haha, tänkte på dig nu när jag läste Willys veckoerbjudanden, Kvibille cheddar är på extrapris denna vecka 😉

  3. cheddar-repris! R o jag var på Willys o julstorhandlade idag.
    bl a Kvibille cheddar, till det facila priset av 69 kr/kg.
    undrar vad den kostar i Sthlm?
    tänkte en ack så kort sekund på att posta en bit till dig,
    men, insåg genast att portot skulle kosta mer än osten!
    så det fick vara. fast tanken var ju god!

Lämna en kommentar

Lämna ett svar till sofia Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *