Att hitta sin hobby

ballograf
 
hyllor
 
I olika sammanhang har jag fått frågan: ”vad gillar du att göra på fritiden?” och jag har alltid känt att mina svar varit dåliga. Platta på något vis, generiska och opersonliga liksom. För jag har ingen avancerad eller nischad hobby som skidskytte, datorspel eller odling. Jag gillar mest vanliga saker.
 
Att omorganisera fina saker på en hylla, laga extra god mat, hitta snygga klädkombinationer, göra genomtänkta spellistor eller fota och redigera bilder. Det är ganska vardagliga sysslor och jag har alltid tänkt att det inte är en hobby, det är ju sånt alla gör.
 
Men på den senaste tiden har det gått upp för mig att riktigt så är inte fallet. För jovisst, många lagar mat hemma men långt ifrån alla sitter en timme på Pinterest och letar goda, vegetariska recept eller fotar av sin tallrik från sju olika vinklar. Och på samma vis så plockar vanliga människor bara i ordning lite så det ser rent och snyggt ut. De flyttar inte ljusstakar fram och tillbaka i en halv evighet eller knipsar av små kvistar och sätter i en liten vas ”för att det behövdes något grönt där”. Det är mer än vardag, det är faktiskt en hobby.
 
Så nu vet jag, jag har faktiskt en sak jag verkligen gillar att göra på fritiden. Att lägga ett kreativt filter på vardagssaker – det är min hobby! Att göra saker lite bättre, godare, snyggare, roligare, trevligare och mer kreativa, det är precis vad jag gillar och något jag ska vara stolt över. För långt ifrån alla besitter samma talang och intresse som jag inom detta och därför borde det i allra högsta grad räknas som en utmärkt fritidssyssla.
 
Förutom min nyvunna stolthet över att äntligen ha en hobby så är en av de bästa sakerna att det jag gillar också är så kompatibelt med sociala medier. Många som ifrågasätter bloggare och Instagram-perfektionister säger ofta ”hur orkar ni?” och ”gör du det där bara för att få en snygg bild?”. Men nej, jag har gillat att bygga stilleben långt före Instagram fanns, jag har valt mina kläder med omsorg innan jag började fota dagens outfits och jag har samlat på exceptionellt bra låtar flera år innan Spotifys uppkomst.
 
Nu har jag bara fler plattformar där jag kan få dela med mig av min kreativitet. Där den plötsligt går från att vara en hobby jag gör för mig själv till ren inspiration och underhållning för andra. Och är inte det världens bästa hobby så säg?! När någon frågar mig nästa gång vad jag gillar att göra på fritiden så ska jag svara så här: ”att lägga ett kreativt filter på vardagliga saker och göra dem lite bättre, finare, roligare och godare. Det är min hobby!”

Delta i diskussionen

9 kommentarer

  1. Åh vad jag kan känna igen mig i detta! Har också fått samma fråga och har alltid haft svårt att svara på den. Din hobby är precis det som jag också gillar att göra på min fritid, så bra svar!

  2. ÅH vad jag känner igen mig! Spenderar massor av tid med att göra spotifylistor, inreda, fota osv men har alltid känt att det liksom inte "räknas" på samma vis som om man klättrar 3 ggr/v.

    Var kommer anteckningsboken ifrån?

  3. Känner SÅ igen mig i detta. Nu vet jag också vad jag ska svara nästa gång!

    Vilken fiiin skrivbok. Varifrån kommer den?

  4. Amen precis så! Jag har har själv förringat mina egna intressen, pratat ner dem till "jag gör ingenting" när folk frågar. Men har också insett att jag gör asmkt. När en kompis sa "hur orkar du skapa innehåll till alla dina kanaler" insåg jag att jag faktiskt skapar något och det är lätt för jag tycker det är kul. Social medier passar mig utmärkt och hr hjälpt mig att samla och kanalisera mina intressen. Jag kanske inte sitter och ritat på papper men jag ritar på instagram och bloggen, om man så vill. Superglad för det och försöker sluta prata ner mig själv.

  5. Amen precis så! Jag har har själv förringat mina egna intressen, pratat ner dem till "jag gör ingenting" när folk frågar. Men har också insett att jag gör asmkt. När en kompis sa "hur orkar du skapa innehåll till alla dina kanaler" insåg jag att jag faktiskt skapar något och det är lätt för jag tycker det är kul. Social medier passar mig utmärkt och hr hjälpt mig att samla och kanalisera mina intressen. Jag kanske inte sitter och ritat på papper men jag ritar på instagram och bloggen, om man så vill. Superglad för det och försöker sluta prata ner mig själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *