Ramen-soppa

Jag har ett nytt projekt på gång: lära mig laga en perfekt ramen-soppa. Efter min semester i Tokyo i somras blev jag fäst vid ramen och sedan dess har jag försökt äta det så fort tillfälle givits. Nu känner jag att nästa steg är att lära mig laga det själv. Med största säkerhet gör jag många fel om man ska laga det på klassiskt japanskt vis, men det här är åtminstone en start. Framöver ska jag såklart fintrimma receptet ännu mer, men så här lagar jag min ramen nu.
 
ramen
 
Ingredienslistan för ramen kan variera ganska mycket beroende på vad man har hemma, men detta är några givna råvaror och smaksättare som jag använt mig av:
Buljong (jag använde ekologiska kycklingbuljongtärningar, tror även svampbuljong funkar fint), chili, vårlök, lime, soja, pakchoi, nudlar (i detta fall breda udon-nudlar, helt hade jag velat ha sådana riktigt tjocka runda), ingefära och koriander. För att göra min soppa lite matigare hade jag även i tunt skivade champinjoner och lax som jag stekt lätt. Kokt ägg, stekt kyckling och bambuskott är exempel på andra saker man kan ha i för att göra det matigare.
 
ramen
 
Själva tillagningen är inte så komplicerad som man kan tro. Jag börjar med att koka upp vatten i två olika kastruller – den ena till nudlarna och den andra till buljongen (räkna med ca 1 liter till två stora portioner). När buljongvattnet kokar, lägg i buljongtärningarna och stäng av värmen men behåll kastrullen på plattan så det håller sig varmt. Utöver buljongtärningarna kryddar jag buljongen lite extra med japansk soja, chili och fisksås. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skiva under tiden svamp, pakchoi, vårlök och mer chili. Riv ingefära och finhacka koriander. Har du något mer matigt i soppan (som exempelvis lax) så förbered den också. När nudlarna är klara lägg dem i botten på din ramenskål. Lägg på grönsaker samt protein och häll sedan över buljongen. Toppa med vårlök, chili, lime, ingefära och koriander. Smaka av med mer soja och kryddor om det behövs. Varsågod och ät!

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Ville bara säga att jag gjorde denna igår och har alltid tänkt att det är svårt? Men det blev så. himla. gott. Fräste lite vitlök/ingefära/chili i början innan jag hällde på kokande vatten, fungerar super med grönsaks/umami-buljong.Tack! <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *