Efter att ha levt utan ugn i nästan ett år vill jag numera laga all min mat på plåt och 175 graders värme. Rostad potatis, lasagne, pizza… Jag känner att jag fått så många möjligheter och då har jag inte ens hunnit baka än! Inspirerad av mitt ägandeskap passade jag därför på att laga en ny ugnsrätt i veckan, nämligen ugnsbakad sötpotatis med rostade kikärtor, fetaost och koriander. Inspirationen till receptet kommer härifrån.
Du behöver:
2 stora sötpotatisar (eller 4 små, som mina var)
1 burk kikärtor
200 g fetaost
1 kruka koriander
½ citron
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Dela sötpotatisen i halvor och lägg dem med snittytan nedåt på ett bakplåtspapper. Pensla hela potatisarna med olivolja (även på snittytan) och baka dem i ugnen i 30-40 minuter. När det är ett par minuter tills de är klara, ta ut plåten och häll på de sköljda kikärtorna. Låt de rostas lätt i ugnen samtidigt som sötpotatisen blir klar. När de känns mjuka, ta ut plåten och vänd på sötpotatisen. Gör en liten grop i varje potatis och lägg i smulad fetaost. Salta och peppra allting och sätt in det i ugnen i ungefär 10 minuter till, så att osten hinner mjukna. Servera sötpotatisen och kikärtorna med koriander, pressad citron, olivolja och lite extra kryddor om det behövs. Jag åt dem precis som de var, men de passar nog också bra som tillbehör till ex. lax eller på en buffé.
Värm ugnen till 200 grader. Dela sötpotatisen i halvor och lägg dem med snittytan nedåt på ett bakplåtspapper. Pensla hela potatisarna med olivolja (även på snittytan) och baka dem i ugnen i 30-40 minuter. När det är ett par minuter tills de är klara, ta ut plåten och häll på de sköljda kikärtorna. Låt de rostas lätt i ugnen samtidigt som sötpotatisen blir klar. När de känns mjuka, ta ut plåten och vänd på sötpotatisen. Gör en liten grop i varje potatis och lägg i smulad fetaost. Salta och peppra allting och sätt in det i ugnen i ungefär 10 minuter till, så att osten hinner mjukna. Servera sötpotatisen och kikärtorna med koriander, pressad citron, olivolja och lite extra kryddor om det behövs. Jag åt dem precis som de var, men de passar nog också bra som tillbehör till ex. lax eller på en buffé.
men herregud vad gott! Måste testa det någon gång! 🙂
Älskar sötpotatis, detta måste jag testa!
Ugnsrostade kikärtor är så himla gott
Det ser ju jättegott ut 😀