Om veckans alla dagar

Bloggaren Sardellen skrev för ett tag sedan ett inlägg som handlade om veckans alla dagar och hennes tankar och känslor kring respektive dag. Efter att ha läst det började jag själv fundera på hur min relation till de olika dagarna ser ut. Även om det på ett sätt är extremt basal information så finns det också något intressant i det hela som avslöjar ganska mycket om vem man är och vad man gillar att göra. Här är mina tankar om veckan.

vardag


Måndag
Måndagar tycker jag är okej. Jag brukar alltid vara på kontoret då för att få känslan av att veckan startar ordentligt. Skulle jag jobba hemifrån får jag inte samma tydliga kontrast mot helgen, vilket jag tycker behövs. Ofta är det ganska mycket att göra på måndagar i form av möten och arbetsuppgifter så dagen brukar rassla på. På måndagskvällar har jag sällan några planer och därför är det en perfekt träningsdag. Måndagen är sällan en särskilt rolig dag men en praktisk och nyttig sådan som jag ändå kan uppskatta.

Tisdag
Tisdagar är tyvärr veckans tråkigaste dag. Så otroligt menlösa och intetsägande i sin form, bara en raksträcka att ta sig igenom. Just därför brukar jag försöka att planera in saker på kvällarna om det går. Gärna middag med kompisar, en aw eller någon annan aktivitet. Vill man bjuda ut mig på dejt så ska man föreslå en tisdag, då kommer jag alltid att säga ja.

Onsdag
På onsdagskvällar har jag repetition med kören jag sjunger i, vilket egentligen är den enda fasta aktiviteten som finns i mitt schema. Eftersom jag ska iväg direkt efter jobbet tycker jag att onsdagar är en bra dag att jobba hemma på. Ofta har jag också hunnit samla på mig ett gäng uppgifter som lämpar sig bäst att jobba med fokuserat på egen hand. Efter körövningen brukar jag och min kompis Malin alltid gå och dricka en öl och uppdatera oss på allt som hänt sen sist och efter den där timmen på baren går jag ofta hem med en god känsla av att ha tagit mig igenom hälften av arbetsveckan.

Torsdag
Torsdagar är bra! På jobbet serveras det pannkakor med sylt och grädde och även om jag råkar ha mycket att göra känner jag ändå att helgen finns inom räckhåll. Torsdagskvällar är också utmärkta för aktiviteter eller middagar med vänner, då bokar jag gärna in saker. Har jag inga planer så gillar jag att använda kvällen till att förbereda inför helgen. Då kan jag städa lägenheten ordentligt, fylla kylen med något gott och kanske köpa en bukett tulpaner.

Fredag
Fredagar är toppen! Då vill jag alltid ha något extra fint eller kul på mig och jag är gärna inne på kontoret för att få tydligare helgfeeling när jag kilar därifrån (att slå ihop locket på datorn hemma vid köksbordet har inte riktigt samma effekt). På fredagar vill jag alltid ha något planerat efter jobbet. Förut brukade det vara en given aw-kväll, men på mitt nuvarande jobb finns inte riktigt den kulturen inarbetad och efter att många av mina vänner bildat familj är det inte heller lika lätt att dra ihop ett spontant häng. Tyvärr kan en oplanerad fredagskväll göra mig lite deppig och stressad (om jag inte vet att jag ska göra något väldigt kul på lördagen), så jag har insett att så många fredagar som möjligt behöver innehålla planer. Det bästa är att gå ut direkt efter jobbet och vara hemma före midnatt så att jag kan sno åt mig en riktigt god natts sömn.

Lördag
Ännu en kanondag! Är det något jag älskar så är det lugna lördagsförmiddagar där jag skrotar omkring hemma och äter en långsam frukost, vattnar nån växt, läser lite i en bok och kanske löser melodikrysset. Jag har inte bråttom någonstans utan kan göra allt helt i min egen takt. Kanske gör jag ett litet ärende på stan och går och tränar eller så sitter jag och skriver, men framåt kvällen, då vill jag ha planer. Gärna sådana som kräver att jag står en stund framför spegeln innan och gör mig fin till tonerna av någon peppig låt samtidigt som jag dricker kaffe och äter godis.

Söndag
Till sist har vi då söndagen som ofta är lugn, ibland på det bra och ibland på det tråkiga sättet. Söndagar är nog dagen där det finns störst diskrepans kring vad jag vill göra och vad jag faktiskt gör. I min drömvärld innehåller söndagarna antingen en vandring i något naturreservat med termos i ryggsäcken eller en härlig kulturupplevelse med scenkonst eller museibesök. Det händer ibland, men vissa veckor blir dock dagen bara en seg massa för att jag inte orkar ta mig iväg någonstans eller styra upp någonting, vilket riskerar att bli lite ångesttriggande. Söndagskvällarna ägnar jag ofta åt att förbereda veckan som kommer. Då skriver jag långa listor på saker jag ska göra, mat jag kan laga och kläder att bära. Ofta har jag också bokat tvättiden mellan 19 och 22, så då varvar jag springturer ner till källaren med att sitta och stirra på datorn. Sen vips är veckan slut och framför mig har jag förhoppningsvis en helt okej måndag igen.

Vilka dagar är era bästa och sämsta? Och har ni någon som sticker ut lite extra i veckan?

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Det är skönt att läsa att någon annan än jag tycker otroligt illa om tisdagar. Det är precis som du skriver – de är menlösa och intetsägande!

  Jag är imponerad över att du kan tänka dig dejter eller aw och att du brukar planera in något på tisdagar. Själv brukar jag sluta upp i soffan, stirrandes på något meningslöst på teven :/

 2. så kul att läsa! och intressant hantering av tisdagar, att liksom kämpa emot, istället för att bara kapitulera under veckans sämsta dag.
  din vecka låter så nice och kul. håller helt med om att inställda planer en fredag kan göra en väldigt ledsen. då känns det som att jag gjort matlådor, lagt mig i tid, arbetat och joggat helt i onödan. liksom: vad är meningen med att vara så duktig om det sen bara blev ännu en kväll då inget oväntat kommer att hända? ni fattar.

 3. Måndag: survivalmode on, man har sovit dåligt för man vände på dygnet under helgen. Det enda jag längtar till är att arbetsdagen ska ta slut, att man precis dessförrinnan varit ledig känns surrealistiskt, som ett annat liv.

  Tisdag: man klarade gårdagen, finns inga fler hinder, en dag som är opretentiös, skön för ingen förväntar sig något, allt bara rullar på. Folk underskattar dagen för mycket.

  Onsdag: ännu en dag som bara swischar förbi, allt utöver det ordinära är trevlig överraskning. Gräddet på moset.

  Torsdag: helgen är olidigt nära men inte framme. Som ett otåligt barn vill man bara ha det överstökat. Man börjar känna sig jobbsliten. Desperat på ett avslut. Här kommer tvivlet in också, orkar man eller kommer man stupa närsom.

  Fredag: allt är förlåtet. Folk är alltid trevligare. Stämningen är god. Känns lyxigt med några timmar arbete innan helg! Å sen den kända besvikelsen att timmarna bara rinner iväg, man hann inte med allt efter jobbet och var jättetrött. Saknar man planer känner man sig som den ensammaste.

  Lördag: man borde göra något vettigt innan man gör det man allra mest längtat till: se en vän, slappa med en serier etc. Man är fri men ibland är ribban på förväntningarna för högt satt, mestadels händer inget superspännande, det är en vanlig dag, men man är beredd utifall det skulle så. Man börjar smått tänka att detta hade man gärna haft mer av, flera lördagar, där slapphet och beredskap får plats.

  Söndag: en lång do to list: städa, tvätta, handla, laga mat, duscha, fixa sig…ångest, slut på det roliga, ny vecka som väntar och man avslutar en annan vecka. Bara göra och försöka att inte känna, robotkönslan tar över, varför lever man i en ekorrhjul? Man hinner vara filosofisk.

  Inser att vi är rätt olika, är mer åt tråkighållet jag, mer själv och andra är ett stort plus men inget jag ’behöver’ i samma utsträckning.

  1. Jag tycker om tisdagar! Tycker de flesta verkar ogilla tisdagar, men för mig är en tisdag en trevlig vardagsdag mef ett fint namn! Jag är dessutom född på en tisdag, vet inte om det kan påverka också 🙂

 4. Friday nights I stay in and have dinner with my family and relax. Best night of the week for relaxing in my opinion. I never go out on a Friday night. Every other evening I swim and on weekends if I have no plans then it’s gym and swim per day. Otherwise go out either a Sat or a Sun. Up until now I go to the office to work everyday. Now my office is moving and it’s too much of a distance and I am so sad to work from home. I need interaction with other people in my working day. I will have to make myself go to the office maybe 3 days a week but the distance and traffic is so much hassle. Every weekday is the same to me to be honest. Sunday I prep my lunches for the week but otherwise my schedule is free. I don’t get to see my friends after work, the schedules are too different

 5. Önskar garderobsrensningen som inlägg! Vad du rensar ut och varför, typ stilutveckling/fantasy-self, bra/dåliga minnen till kläderna, om du planerar fler syprojekt i vår osv 🙂

 6. “Tisdagar är veckans rövdag” som en chef brukade säga. HELT enig med det och har till mina nya kollegors förtjusning anammat uttrycket, fast jag normalt sett inte använder så grovt språk.

 7. Tisdagen är den enda dagen i veckan som ingen av barnen har aktiviteter på. Helt underbar dag ju. Inte så trött som måndag och ingen stress.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *