Ekonomisk jämställdhet och att inte vara en typisk bankperson

SEB Financial Equality


”Du känns inte som en sån som jobbar på bank”, skrev en person till mig här om dagen. Och jag är beredd att hålla med. Jag har noll poäng från Handels, daytradar inga aktier och skriksjunger sällan ränta på ränta efter några öl. Men det är kanske just det som är hela grejen. För vem som jobbar på bank, vem som har koll på ekonomi eller vem som startar ett företag borde inte styras av stereotyper.

Jag jobbar inte på SEB för att jag är överdrivet intresserad av pengar, däremot drivs jag av att göra ekonomi begripligt för fler. För med ekonomisk kunskap kommer makt. Makt att förändra sitt eget liv men också samhället i stort. Jag ser så ofta i övrigt drivna kvinnor prata om att det där med ekonomi är inget de har koll på. Att pensionssparande och fondinvesterande känns tråkigt och läskigt. Och visst, man behöver inte tycka det är särskilt kul, men att inte bry sig blir också en jämställdhetsfråga.

SEB Financial Equality


Som på så många andra ställen i världen så är det männen som sitter på den större delen av den ekonomiska makten. Kvinnor har statistiskt sett lägre lön, mindre pension och färre tillgångar jämfört med män. De syns mer sällan på ledande positioner och får sämre finansiering när de startar företag. Men så behöver det inte vara. För genom att bli medveten om sina möjligheter, skaffa sig kunskap och ta aktiva beslut så kan man vara med och påverka statistiken, men framför allt sitt eget liv.

Det här är tredje året i rad som vi gör en kampanj på temat ekonomisk jämställdhet på SEB. Den här gången handlar den om att ge möjligheter till fler. Att öppna dörrar och uppmuntra till en mer jämlik värld. Förutom kampanjfilmen nedan har vi också samlat en hel rad konkreta tips på hur man kan komma igång med sitt sparande, se över sin pension, starta ett eget företag eller investera i fonder som satsar på jämställda bolag, bland mycket annat. Om någon är nyfiken så kan man läsa mer här.


Jag har inte kunnat låta bli att fundera lite på vad som kan hända i influencervärlden nu när vi ser ut att vara på väg in i ett ekonomiskt skifte där folk får mindre pengar i plånboken. Kommer svulstiga fredagsbuketter och lyxiga klänningar snarare kännas världsfrånvänt än eftersträvansvärt? Oavsett om man vill det eller ej så handlar ju influencerbranschen till stor del om att sälja en livsstil med tillhörande produkter. En bransch som gått som tåget i samma takt som allt fler fått mer pengar i plånboken. Men vad händer nu när färre kommer ha råd att måla om varje säsong eller behöver prioritera bort att lägga tusentals kronor på hudvårdsprodukter? Kanske har vi nått en peak eller så är vi påväg in i ett helt nytt skifte. Det ska bli intressant att följa tycker jag.

Jag pratar sällan om mitt jobb här på bloggen. Kanske för sällan egentligen när jag tänker efter. Men ekonomi är svårt att navigera kring, det är ett känsligt ämne fullt av laddade åsikter, svåra begrepp och en del ångest. Ändå tror jag att lösningen är att försöka avdramatisera det. Att göra det mer inkluderande och mindre komplext. Det här inlägget och kampanjen ovan är ett försök till det, från en sån som kanske inte har auran av att jobba på bank.

PS. För tydlighetens skull. Inlägget är skrivet helt på mitt eget initiativ, från min synvinkel och utifrån min roll som reklamkreatör och är alltså inget samarbete med min arbetsgivare SEB. : )

Delta i diskussionen

11 kommentarer

 1. Du borde få skriva texter åt SEB! Men det kanske du redan gör? Du är ju såå grym på att skriva!!
  .
  Ang i läggets ämne: Jag har också tänktmkt på detta att med medvetenhet kring och koll på privatekonomin så får man makt. I min familj är det jag som fostrats in i denna kollen, av min sparsamma och sifferintresserade mormor, av att ha veckopeng. Medan min sambo aldrig haft veckopeng utan bara fått pengar lite random när han behövt det, och inte behövt ta eget ekonomiskt ansvar någonsin då han aldrig riktigt bott själv. Jag har alltid (nästan) en känsla av att JAG HAR PENGAR, INGEN FARA, medan han alltid har mer panik: Jag har inga pengar… vafaan.. stackars mig osv. Samtidigt som han inte kan låta bli att köoa lokalproducerad köttfärs för 157kr/kg, nu när alla matpriser gått upp! Han ser inte sambanden. Jag HAR köpt en hemkunskapsbok åt honom, jag HAR inrättat ett sparande åt honom… ja.. men nej. Vi har tjänat lika mkt i några år, men nu har min lön ökat så jag tjänar kanske 4-5000 mer än honom. Jag har högskoleutbildning, han har busskörkort… ja, det finns mycket att säga, men den som har sämst förutsättningar hos just oss är han, som det ser ut just nu iaf.

  Tack för intressant inlägg!

  Ps: finns det nånliten enkel privatekonomidkkurs på spanska i Sverige, tro?

  1. Tack snälla! Jag jobbar faktiskt med just det som copywriter på SEB. 🙂

   Det du nämner är så intressant och viktigt. Att tidigt få lära sig om pengar lägger en grund som ger både trygghet och makt. Det handlar ju mycket om ett mindset som kan vara svårt att komma ikapp som vuxen, men jag vill ändå tro att det går. Att lära någon annan om pengar är komplext och du har redan gjort bra saker, men om inte viljan att förändra finns hos honom så blir det svårt. Jag har inga supertips tyvärr men kanske finns det någon bra podcast han kan lyssna på för att sätta grunderna? Jag vet också att URplay har en del pedagogiska program om ekonomi som kanske kan hjälpa.

 2. Håller helt med dig!
  Privatekonomi är viktigt för alla. Är själv väldigt intresserad av aktier och fonder och är en riktig ”spara” som aldrig varit pank…
  Jag övar på att släppa på garden för min sambos skull som är lagd åt andra hållet…

  1. Ja, det är ju en fin gräns kring att bara spara och aldrig unna sig något, även om jag tror att ditt sätt i stor utsträckning kan vara bra.

 3. Spännande att få lite inblick i ditt jobb (+ viktigt ämne)!

 4. Så intressant inlägg! Håller med om vikten av att ha koll på sin ekonomi, det är alltid bra att ha både pensionsspar och en extra buffert om det händer nåt, tycker jag 😍
  Också mycket intressant detta med influencers påverkan. Den har ju varken varit klimatvänlig eller plånboksvänlig 😓 Förhoppningsvis förstår fler grejen med 2nd hand nu, det känns som att det är mycket som växer på det området med tex sellpy, tradera och alltfler 2nd hand-butiker. Så bra!
  Tack för en fantastisk blogg överlag, du skriver så bra ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *