40 dagar av Instagrampaus

landet


En gång i tiden var Instagram min bästa inspirationsplattform. Platsen jag besökte för att se vad mina vänner hittade på, för att inspireras till goda maträtter, fina inredningar och oväntade klädkombinationer. Ett ställe att lägga upp sådant som gjort mig glad, stunder värda att bevara, höjdpunkter i livet och små vardagsglimtar.

Men med tiden så hände något. Scrollandet blev bara längre och längre, men vad jag såg gav mig mindre och mindre. Enligt skärmstatistiken från min telefon tillbringade jag över en timme i appen varje dag, samtidigt kunde jag inte riktigt säga vad det gav mig. Jag postade färre bilder själv men matades med fler nya än någonsin, inklusive en mängd annonser för saker jag varken behöver eller intresserar mig för

Så när fastan inleddes förra veckan bestämde jag mig. Jag ville testa att göra avkall på något och det här året fick det bli Instagram-appen. Från den 2 mars och i 40 dagar fram till påsk ska jag alltså vara utan den. Enligt traditionen får man bryta fastan på söndagar och kanske kommer jag att göra det framöver, kanske låter jag bli om det känns bättre.

Nu har den första veckan gått och jag måste säga att det har varit enklare än väntat. Till viss del berodde det nog på att jag redan innan kände mig ganska trött på appen och det hela späddes på av den svajiga balansgång som uppstår när människor blandar starka budskap om krig med härliga, soliga ögonblick. Jag säger inte att det är fel, att kunna ha två tankar i huvudet måste vara en självklarhet, men det betyder inte alltid att upplevelsen blir bra. Att pausa nu var helt enkelt ganska lägligt för mig.

För att undvika att reflexmässigt gå in i appen styrd av tummens invanda muskelminne har jag på ikonens gamla plats istället lagt min app för e-böcker. Så nu läser jag ett par sidor av Amanda Romares Halva Malmö består av killar som dumpat mig som underhållning istället och så slöscrollar jag lite på Twitter och Pinterest mellan varven.

Min plan är inte att sluta helt med appen framöver, den ger mig fortfarande inspiration och jag gillar att se vad mina vänner gör. Men min förhoppning är att jag kommer välja att använda den mer genomtänkt. Mindre slötitt på andras bilder och mer skapande och delande av sådant jag själv gillar. Mindre polerat innehåll från stora profiler och företag och mer inspiration från personliga kreatörer och kompisar. Jag tror det kan bli bra, men först – lite mer paus.

Delta i diskussionen

10 kommentarer

 1. Ska bli roligt att läsa hur du resonerar sen när dessa 40 dagar passerat! Har själv känt mig ganska less på instagram på sistone, kanske borde jag testa något liknande.

 2. Jag fasade ut instagram under julen 2020 för att sedan stänga ner mitt konto helt jan 2021. har inte kollat tillbaka sedan dess. Passade på att göra det även med facebook i samma veva. Bästa beslutet och gåvan till mitt psyke.
  Att vara första generationens användare av sociala medier, att ha varit med redan från start, gör något med en i längden.

 3. Har så mycket samma känsla! Sen 2022 började det känns också som att det läggs in så mycket förslag om andra konton jag inte följer? alltså inte bara reklam med typ stora instakonton, blandas in innan jag sett alla jag följer bilder. Alltså suck va tröttsamt! Loggade ut en vecka under februari och sen efter det har jag lyckats hålla den 15min timer jag satt ganska bra. Spenderade också typ en timme om dagen innan, känns ju helt knäppt, kände också att det gav alldeles för lite i förhållande till tiden jag la

 4. Det är ju likadant på Facebook, att det florerar sååå mycket annat i flödet att inlägg från vänner inte verkar få nåt utrymme alls.

 5. Jag gjorde det här förra året och när du skrev att du skulle göra det fick jag tummen ur. Upplever att jag haft svårare att släppa den, tummen går dit hela tiden, men det är så skönt.

 6. Wow, vad spännande fasta! Jag har bett mer, men inte tagit bort något till förmån för det. Instagram är just nu både roligt och inspirerande för mig, men jag tänker att jag kanske borde ha inlett askonsdagen med att fasta från kanske kött eller alkohol eller diverse andra grejer som just nu bara fyller funktionen ”bara för att…” i mitt liv. Nu blev det inte så under just påskfastan, men man kan ju förstås testa det ändå 🙂

 7. Vilken självdisciplin du måste ha för att klara av det! Duktigt! Jag fastnar också lite för lätt i det där eviga scrollandet.

 8. Gjorde samma grej i höstas. Detoxade. Det var skönt, men jag kände också till slut lite … ensamt! Liksom avskuret. Så jag började igen. Och börjar nu bli mätt ännu en gång. Så kanske kör en fasta snart igen.

 9. Jag lyssnade på boken ’Digital Minimalism’ av Cal Newport i slutet av januari och tog sedan beslutet att radera alla sociala medier förutom pinterest från mobilen. Har inte slutat använda dem helt (loggar in på mobilen någon gång i veckan, det är precis lagom omständligt att göra), men minskat rejält. Boken diskuterar en rad intressanta idéer som till exempel dethär med att använda sociala medier på ett mer genomtänkt sätt. Lästips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *