Fyra saker jag funderar på en söndag i januari

snö

Ett

Varför är det så otroligt pinsamt att vara en existerande människa vissa dagar? Det är svårt att sätta fingret på känslan men det är som en konstant, mild skamsköljning över allt jag gör och tänker. Idag är en sådan dag. Jag skulle gå in på Filippa K för att prova en ullkappa jag sett på rean men halvvägs in fick jag pinsamhetspanik. Det var tomt i butiken förutom personalen och jag kände hur mina kängor bildade pölar på det blanka golvet, hur min väska var för färgstark och mitt snöblöta ansikte för fult. Jag skämdes över saker jag egentligen inte borde skämmas för men där och då kändes det rimligt.

På samma vis kan jag tycka att det är otroligt pinsamt att ha en blogg. Det är ju ambivalent för jag älskar den här platsen, men kreativiteten kommer alltid med en skavande baksida. Att ha skrivit ett inlägg med någon slags litterär ambition och få noll kommentarer, att dela bilder och historier ur sitt liv som om det vore inspirerande fakta eller att göra en trendspaning? Nej men usch, det är så pinsamt, varför utsätter jag mig ens? Kanske är det bara jag som känner så här då och då, för som tur är går det ju över, men det är en så otroligt märklig och i stunden fullkomlig känsla.

Två

Hur kommer det vara att börja på ett nytt jobb i morgon? Just nu känner jag mig oväntat lugn, men det kommer säkert att bli lite pirrigt när det väl är dags att ställa klockan och släcka lampan. Hela kontoret är för närvarande stängt för allt utom den affärskritiska verksamheten och eftersom det inte direkt är fondförvaltning jag ska syssla med, kommer jag få jobba hemifrån den största delen av tiden i början. Undrar hur det kommer bli? Att komma in i en ny organisation och att lära känna nya kollegor på distans. Att vara på ett nytt jobb men på prick samma plats som på förra jobbet, det vill säga hemma. Jag hoppas i alla fall att jag snart kan få sitta sida vid sida med människor igen och jobba tillsammans.

fönster

Tre

Vad ska jag egentligen ha för gardiner i mitt fönster? (Ja, det är högt och lågt här bland tankarna.) Hur kan en så enkel sak som två långa tygbitar vara så komplicerad? Jag känner liksom inte för någonting, har ingen intuitiv känsla när det kommer till gardiner så som andra tycks ha. Det enda jag vet är att jag inte vill ha tunna, skira, vita. Snart (snart, snart, snart!) kommer ju vårljuset tillbaka och då tänker jag att jag behöver något som kan fungera för mörkläggning också. Men ska det vara färgglatt och mönstrat? Eller neutralt och dämpat? Kan någon gardinexpert rycka ut och hjälpa till tack.

Fyra

På tal om fönster, får man slänga krukväxter som inte har dött men som har blivit ganska tråkiga, rangliga och fula? Det tar ju emot att göra sig av med något som lever och växer, men samtidigt vill jag att det ska vara fint här hemma. Kanske kommer en hel armé med växtgäris och skäller ut mig om jag slänger några av dem, eller så inser jag att alla människor gör sig av med sina krukväxter ibland. Förresten, om jag lyckas hitta några gardiner kan jag ju gömma de fulaste växterna bakom dem, då har jag löst två problem i ett… Skoja. Eller?

Nu ska jag fortsätta att skämmas över min existens (och att jag bloggade om min skamkänsla dessutom), laga en middag med svartkål och lax och välja kläder inför min första jobbdag i morgon. Hoppas att ni har en mysig (och grubbelfri) söndag!

Delta i diskussionen

30 kommentarer

 1. Haha, relaterar så mycket ang. skamdagarna. Vissa dagar är det SÅ pinsamt och töntigt att ha en blogg, en matinstagram, att man lagt upp selfies, att man finns, eller favoriten: saker man gjort för ÅR sen men som kommer tillbaka för att hemsöka en 🙂 Så mysigt. Och sen nästa dag är skammen: bortblåst. Knäppt.

  P.S. Tänker att gul- eller grönrutiga gardiner skulle vara så fint hemma hos dig! Eller kanske en ljusare rödbrunrostig färg i skrynkligt linne? Hade passat fint mot soffan. Och ja, krukväxter har absolut slängts ett par gånger tyvärr. Man gör sitt bästa för att ta hand om dem men ibland så misslyckas man, måste väl få vara ok, tänker jag? Man är väl människa!

  P.S.2. Lycka till på jobbet! Kommer gå galant ska du se!

 2. Hehe läste gubbfri söndag sista meningen och tänkte efter en nanosekund och ba: neeej, inte stött på nån gubbe idag faktiskt, nä.. lol

 3. Känner väldigt ofta exakt den skamkänslan när jag bloggar. Framför allt när jag ser på statistiken eller på bloglovin att personer faktiskt går in och läser. Men som tur är har alltid viljan av att publicera inlägg och skapa en slags dagbok över mitt liv varit starkare. Är glad att vi är många som ändå fortsätter!

 4. Jag tänker att det vore fint med en gardinskena som går ända in i hörnet, så du kan ha många gardinlängder och låta dom täcka hela väggen till vänster om fönstret, och bara ha en längd till höger!

 5. Röstar på långa vita spetsgardiner!

  Igenkänning här med på skamsköljningen, har inga sociala medier eller så men skäms för mig själv ändå emellanåt över något dumt jag sagt eller gjort. Spelar heller ingen roll om det var för 12 år sen eller idag, kan komma som pinsamma minnen som jag behöver utstå en liten stund. Skam alltså, så märklig grej ändå 🙂

  1. Haha, såg nu att du skrev att du inte vill ha vita gardiner! Får ge ett nytt förslag: Långa tunna lila, mörkrosa eller annan starkare färg från exempelvis indiska.

 6. En skena i taket så att du kan dra undan gardinerna till vänster sida om fönstret om dagarna. Tänker att antingen gröna eller rostfärgade/terrakotta hade passat fint in, matcha övriga detaljer du har i ditt färgrika hem och samtidigt ge en ombonad känsla. Lycka till! Och tack för att du delar dina tankar.

 7. 1) Men ja, så är det ju. Skamdagar har alla. Vill bara säga om blogginlägg med noll kommentarer: fan va trist det är att värdelösa influencerbloggar får 200 kommentarer och bra som din får mycket mindre. Men, vet detta, alla som har läst den dagen har gjort det med stor behållning!
  4) Kasta! Vad är det för galningar (genier?) som får krukväxter att leva i decennier?!

 8. Jag röstar också för en skena i taket eller en lång stång så att gardinerna kan hänga vid sidan om fönstret. Kanske lite tjockare i mörkblått eller petroleum/turkost som passar bra med soffan och puffen?

 9. Vilket tyg som helst från Svenskt tenn, orimligt dyrt men fint. Ta något väldigt mönstrat på vit eller svart botten. Blommigt. Annars ett tyg med inspiration därifrån. Eller det enklaste av allt, något rutigt tyg, liksom basic. Eller gå på Myrorna och hitta något äldre tyg. Eller kanske en enfärgad sammetsgardin med biokänsla. Jag gillar vanlig enkel gardinstång med ringar. Gärna svart gardinstång för mer kontrast. (Nu känner jag mig också pinsam som skriver svar om gardiner på en blogg.)

 10. jag har märkt att dagar med skamsköljning ofta föregår mens. vet inte om det är ett vetenskapligt belagt pms-symptom men för mig känns det bättre att kunna kategorisera det som så. lycka till på nya jobbet!

  1. Så trevligt med korta! Aldrig sett förut. Blev väldigt sugen på sånna nu 🙂

  2. Åh skulle också säga korta, tror det hade varit så fint!!!!

  3. Håller helt med!
   Är lite trött på alla skenor i taket och golvlånga gardiner. Tycker dessutom att det verkar som att du Julia har det ganska högt i tak redan så tycker inte det behövs fullånga gardiner, samt att jag tycker det är finare när man inte ”bryter” den vita bården/snobblinjen som går längst med taket.

 11. relate till 1! så bra beskrivet. Angående 3: tänker att det hade passat med rosa gardiner hos dig!! typ i linne, åt det beiga hållet. Angånde 4: släng! det kommer kännas skönt när det är gjort.

 12. Angående femman. Det är okej att slänga växter såklart. Om plantan är trist och skrumpen försöker jag ofta att ta nån stickling, sen intalar jag mig att den lever vidare genom sina barn. Circle of life osv…

 13. Alla har gett så bra tips med en längre skena så att fönstret ser större ut, kanske kan du köpa blått tyg som matchar soffan och sen fodra det med mörkläggnings material så du kan sova när nätterna blir ljusa sen!

 14. HAHA! Lustigt att du skriver om skam, och hur PINSAMT det känns ibland. Hade exakt en sådan dag häromdagen nämligen och låg och vände och vred mig och pustade och stånkade i sängen när jag skulle sova över alla pinsamheter jag förorsakat, ja mer eller mindre i hela mitt liv. Helst av allt skulle jag vilja öppna en lucka i marken och släppa ner mig där så att pinsamma lilla jag kan avlägsna mig från alla potentiella möjligheter att bli påkommen med min blotta existens.

  Vaknade upp dagen efter och pinsamheterna var som bortblåst. Så konstigt? Är det något hormonellt i ens menscykeln som gör att man känner såhär ibland? Men hög igenkänningsfaktor iaf. Pinsamt!

 15. relaterar verkligen till första punkten! för mig brukar det sammanfalla med pms, och sen jag insåg det har känslorna blivit lite lättare att hantera. jag är tacksam över att du (oftast) vill dela ditt kreativa utrymme med oss!

 16. Relaterar! Du sätter verkligen ord på det. Att gå in på Filippa K och känna sig lite ful är ju något som man upplevt 🙂

 17. Nu känner jag mig som en sån pinsam liten tant. Varför läser jag bloggar där någon berättar vitt och brett om sitt liv men kommenterar ALDRIG? Bättring ska ske. Gillar din blogg så mycket Julia – du är så inspirerande, kreativ, smart och rolig! Och så gillar jag så mycket hur du skriver. Känner igen känslan att vara fulast inne på Filippa K till hundra procent!

 18. Ha. ha. Skam, den är så jävla stark. Tänker att det hänger ihop med känslan att man uppriktigt har försökt göra något också. Jag känner mig oftast hudlös och dum då. :)Alltså, typ när jag försökt (och lyckats?) köpa en kaffe ute, lagt ut på instagram, se bra ut. Usch. Jag får faktiskt en fysisk reaktion av att skriva det här, och av att läsa det du skrev. Det var träffande.

  PS. gardiner… gult?

 19. men åh ja, skäms för mig själv i förväg inför att posta en bild på instagram. även om jag hade velat lägga upp mer så gör jag inte det pga de jävla likes:en, eller vad det nu kan grunda sig i.. tänker att INTE SKA VÄL JAG. INGEN BRYR SIG OM LILLA JAG. ohh.

 20. Du kan gi bort plantene gratis på tradera.se eller liknande 😀

 21. REKOMMENDERAR verkligen att helt osentimentalt börja slänga krukväxter that no longer spark joy. Ja, du kommer känna dig som en sämre människa. Och sen kommer du känna dig friiii

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *