Konsten att läsa poesi och några diktsamlingar jag gillar

bruno k öijer

Jag fick en kommentar från Lovis för ett par veckor sedan som löd:

Hej! Jag har ett önskeinlägg! Jag och min kille har börjat köra lite högläsning av poesi nån gång då och då (absolut lol jag vet, men ändå) och skulle så gärna vilja ha några tips på diktsamlingar du gillar! Kanske något om hur du läser poesi? Kram!

Hej Lovis och alla andra! Hallå, vilken bra fråga och vad mysigt med högläsning av poesi tillsammans (goals). Här kommer lite tankar kring hur jag läser poesi och vilka diktsamlingar jag gillar, men låt oss börja med ett riktigt expertsvar. När Kristina Lugn fick frågan om hur poesi ska läsas så svarade hon på följande kloka vis:

”Högläsning i ensamhet är en bra början. Omläsning i tystnad en underbar fortsättning. Utantilläsning en livslång tröst. Om jag hade råd att ge svenska språket en present, skulle det vara ett uttryck för ”utantill” med samma sakligt innerliga förståelse för ordens innebörd som engelskans ”by heart”.”

När jag läser poesi läser jag ganska sakta och koncentrerat. Jag gillar att vara på en dedikerad plats och att ha en dedikerad tid. Det kan vara en sommarmorgon utomhus innan alla vaknat eller en sen kväll hemma i min lägenhet. Ofta känner jag ganska snabbt om jag fastnar för något i dikten, då läser jag den gärna en eller två gånger till direkt och låter den verkligen sjunka in. Är det min egna bok jag läser ur så viker jag gärna hundöron för att kunna återkomma till texten senare.

linnea axelsson

Jag har också en mapp i min telefon med en massa avfotade dikter som jag brukar ta upp och titta på då och då. Kanske läser jag en eller två om morgonen när jag känner för det eller ibland när jag behöver inspiration till mitt eget skrivande. Det är nog det jag gillar mest med diktformatet, att det är så tillgängligt. Fyra rader räcker för att sammanfatta en känsla eller ett helt liv. En minut av läsning kan ge hela dagen en ny riktning. Men sedan är det långt ifrån alla dikter som har den effekten på mig. Vissa utgör kanske bara en fin del av ett större verk och vissa fastnar jag inte alls för, även om de är skrivna av en författare jag vanligtvis gillar.

Det här året har jag blivit en frekvent besökare på biblioteket och jag försöker att alltid ha minst en diktsamling i min bokhög på nattduksbordet. Under de tre eller fyra senaste somrarna har jag också haft ett litet projekt där jag köpt en rejäl samlingsvolym med dikter av en författare och burit med mig den till stränder, på tåg och i sommarstugor.

bruno k öijer

Att sätta fingret på vad jag gillar i en dikt är inte helt enkelt, men oftast handlar det om en kombination av ordval och flöde. Det får inte vara för enkelt, jag vill gärna att det ryms en lätt litterär spänning mellan raderna. Samtidigt kan jag gilla ett berättarrum som befinner sig i det vardagliga. Som inte rör sig i historiska händelser eller extrema situationer, utan det enkla och igenkänningsbara.

En av mina favoritpoeter är Bruno K. Öijer. Jag tror nog att hans diktsamling Och natten viskade Annabel Lee var en av de första jag läste och verkligen fastnade för. Jag minns att jag satt på ett flyg till New York, kabinen var nedsläckt, himlen nattsvart utanför och jag vände blad efter blad och sög åt mig varje ord. Även Dimman av allt älskade jag och min samlingsvolym med alla hans böcker är full av hundöron, framför allt mot slutet och hans senare verk.

En klassiker som tåls att läsas gång på gång är Bodil Malmstens Det här är hjärtat. Den är så fin i sin enkelhet, så rakt på sak och vackert utmejslad. En perfekt samling att starta med om man är lite ovan att läsa poesi.

Kristina Lugns Hej då, ha det så bra! är en annan favorit som balanserar så perfekt bland det vardagliga och känslosamma. Jag har länge tänkt att jag vill läsa mer av Lugn och planerar att nästa samlingsvolym jag köper och fördjupar mig i ska bli med hennes dikter.

werner aspenström

Werner Aspenström var min sommarpoet förra året och hans samlade dikter har jag funnit stor tröst i och återkommit till gång på gång. Han har ett sätt att skildra natur och årstidsskiftningar som jag verkligen gillar.

En annan storartad skildring av natur, men också makt, förtryck och känslor är Ædnan av Linnea Axelsson. Ett drygt 700 sidor långt verk som är en otrolig läsupplevelse.

Jag gillar också att hålla utkik på bibliotekets poesihylla med nyinkomna böcker från lite yngre, moderna författare. Här gillar jag exempelvis Olivia Bergdahl, Anna Axfors och Olga Ravn, men håller på att utforska fler hela tiden.

olga ravn

Hoppas att du känner dig nöjd med svaret på din fråga Lovis och att jag förhoppningsvis kan inspirera till lite mer poesiläsning framöver!

PS. Dikterna på bilderna är av följande författare (uppifrån och ned): Bruno K. Öijer, Linnea Axelsson, Bruno K. Öijer, Werner Aspenström och Olga Ravn.

Delta i diskussionen

13 kommentarer

 1. tack för alla tips! jag vill gärna läsa mer poesi, men har inte vetat var jag ska börja liksom. nu har jag flera författare att prova!

  1. känner lite som elsa här ovan, gillar poesi egentligen men kommer sällan till skott tyvärr. tack för tips på sätt att ta sig an den!

 2. så bra och inspirerande inlägg. känns ju plötsligt helt givet att jag behöver få in mer poesi i mitt läsande. tror det kan vara ett underbart sätt att få in språket i små hålrum i vardagen, alltså ha en diktsamling i väskan och få läsa en dikt när jag står i kö eller väntar på något istället för att dra upp mobilen och scrolla i jakt på något jag inte hittar. så fint med så många tips på var man kan börja!

 3. Uuunderbart!!! Tack! Lugn ligger i pipen helt klart!

  Läser nu wislawa szymborska och det är toppen. Noterade att alla dina var svenska poeter! Intressant! Just szymborska ska (enligt förordet) ha en duktig översättare, annars sätter ju det helt klart käppar i hjulet. Men upplever att man kommer lite närmre en ”mentalitet” av andra länder när man läser poesi (i detta fallet Polen då) vilket är himla spännande också. Babbel babbel, hur som, tack för många bra tips!

 4. Wow vilket inspirerande inlägg! Underbara exempel du lyft fram. För ovana lyrikläsare tror jag det gäller att komma över en spärr. Inse att man inte behöver förstå allt.

 5. fantastiskt, plockade upp en diktsamling mitt i inlägget och kom tillbaka nu, morgonen efter, och läste färdigt och vill bara säga: TACK!! detta gav mig verkligen en ny livsomvälvande läslust för poesi!

 6. Så bra tips inför poesiläsning (blev tipsad i sin tur från niotillfem:)

  Och vilken snygg och enkel blogg du har! Kan jag fråga vilken portal/webbdesign-grej eller vad det nu heter, som du använder?

  1. Hej, vad kul att du hittat hit! Min blogg är byggd på WordPress med eget webhotell + domän, men själva designen har jag gjort själv med en av deras befintliga mallar som grund. 🙂

   1. Tack för snabbt svar och info! Blir taggad att starta eget. Ha det fint 🙂

 7. Hittade hit genom Sandras blogg. Tusen tack för detta fina inlägg och författartips. Nu ska jag försöka komma igång och läsa mer poesi!

 8. Jättebra inlägg. Blev så sugen på att läsa dikter nu. Tips till alla är lyrikbanken på Instagram, där läggs det ut dikter från olika poeter. Kanske hittar man någon man tycker är intressant och köper en samling sen!

 9. Tack för inlägget, jag hittade det genom Sandra Beijers blogg. Jag har alltid tyckt att poesi är så himla svårt, som om orden är så mångtydiga att jag hittar för många vägar in i texten och till slut har svårt att bestämma mig för vad dikten egentligen handlar om. Jag började dock tonsätta dikter för några år sedan, och det hjälpte verkligen, för då måste jag ju bestämma mig för en tolkning, annars går det ju inte att skriva en passande melodi till. Vore superkul om du ville lyssna, jag har tolkat 11 dikter av Harriet Löwenhjelm här: https://open.spotify.com/album/6CLd9cZIzZgjmBr7mce2j3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *