Till Paris, på annorlunda vis…

paris
 
Har jag sagt att jag ska åka till Paris över nyår? Hm… nej, det har jag nog inte. I alla fall, så jag göra det. Åka till Paris alltså. Med buss. Japp, buss. Det kanske osar lite krisbeteende men nu blev det så i alla fall och det känns 50 % pepp och jättebra och 50 % jag kommer bli totalt ledbruten och aldrig komma fram. Men kan Greta segla tvärs över jorden och ändå lyckas posta urpixliga, glada Instagrambilder via satellit under tiden så kan jag åka till Paris i buss. Väl?
 
Jag och min kompis Madde åker i alla fall först tåg från Stockholm till Köpenhamn på morgonen den 28 december och efter att ha sträckt ordentligt på benen i den danska huvudstaden tar vi sedan bussen på kvällen till Paris. 18 timmar europaväg senare är vi framme, på eftermiddagen den 29 december. Väl på plats möter vi upp våra vänner Sandra och Erik (som bott där hela hösten) och en massa andra kompisar som också åkt dit för att fira nyår.
 
Det låter ju superenkelt nu när jag skriver det och faktum är att jag tror att det kommer gå bra. Med mjuka varma kläder, god matsäck och lite underhållning i form av böcker, film och spel. Men eftersom jag ändå har det här lilla forumet och er som kloka läsare så tänkte jag passa på att fråga om tips. Finns det något smart att tänka på? En ovärderlig pryl att ha med sig – utöver sovmask, nackkudde och öronproppar? Något snacks som är jättegott att ha som matsäck eller en riktigt sövande podcast när man bara måste komma till ro? Kanske är ni sådana som gör 18-timmars-resor med buss för jämnan och är fullblodsproffs? I så fall, lär mig! I annat fall, önska mig lycka till! Jag lovar att skriva en liten guide sen när jag tagit mig hem från resan.

Delta i diskussionen

31 kommentarer

 1. Stödstrumpor
  /kompressionsstrumpor!! Blir samma effekt som när man flyger länge, dvs svullna fötter om en inte rör på sig tillräckligt.

 2. Euromynt! När jag åkte buss till paris en gång var toaletten sönder på bussen och i stället stannade vi på bensinstationer där det alltid kostade nått att gå på toa. Hade inga kontanter på mig och tvingades tigga pengar av folk på bussen:)))

 3. Gud vad spännande! Hur kommer det sig att ni valde buss framför tåg?
  Antar att du redan har hittat podden Margarinet och Brita och Parisas podd. Vill tipsa om att ta med raggsockor, det är skönt att kunna ta av skorna utan att frysa om fossingarna. Hoppas att ni får en bra resa!!

 4. Åh vad roligt! Avundsjuk. Älskar att resa på sånna där lite knäppa sätt, så passar perfekt att flyg inte är grejen längre. Sätter mig mycket hellre på en buss eller tåg eller färja till Europa.

 5. KUL! Jag tror det går bra om du får sova några timmar ostört så mitt bästa tips är hörlurar med brusreducering!!!!! Har du inga kan du önska dig i julklapp eller kanske låna av vänner?

 6. Åksjukstabletter! Alltid bra att ha. + att de gör en sjukt trött så man vill bara sova. Och ladda ner serier & filmer offline. Kortlek och skrivblock. En filt!

  Har bara varit i Paris en gång och då åkte jag faktiskt buss dit, det var 9 år sedan och jag var 19 år gammal. Jag åkte dock från Malmö och vi stannade en natt Tyskland på våg dit. Gick svinbra! Nu när jag tänker tillbaka till det året gjorde jag flera resor ut till Europa det året utan flyg. Krakow med båt och nattåg. Prag också med buss. Men det blir någonstans lättare när man bor i södra Skåne, det känns inte lika långt ut till Europa då.

  1. Så bra tips, tack! Förstår att det blir lättare om man bor längre söderut, det gör ju verkligen skillnad tidsmässigt. Men hoppas att den här resan kommer gå bra så jag får mersmak. 🙂

 7. Åkt buss till Paris en gång för 15 år sedan och åkte buss till Berlin i somras. Ta med sovmask för på vår buss släckte de inte ljuset i bussen mer än ett par timmar mitt i natten! Och nån skön kudde för buss är ungefär 5000 procent mer obekväma säten än på tåg.

 8. Vad härligt med nyår i Paris! Kan man ladda mobilen på bussen? Annars är powerbank nice tänker jag, men det kanske är rätt givet. Ladda ner dina favoritspellistor i Spotify-appen innan är också ett tips. Många bra tips här! Hoppas din resa blir kul! Joyeux Noël et Bonne Année! Bon voyage!

 9. Men vad kul med nyår i Paris!
  Fulladdade hörlurar, gärna med brusreducering så du kan sova. Att ladda ner filmer och serier från Netflix så du slipper dra mobildata, brukar jag göra när det vankas tågresor och uppkopplingen kan vara svajig 🙂

 10. Rekommenderar verkligen någon form av filt eller större sjal att dra över sig när det blir sovdags! Åkte typ ett dygn buss till Wien i höstas och tyckte det blev lättare att somna om man kände sig lite inbäddad! 🙂 Tror det kommer gå toppen! Juste, att ta med mycket vatten eller dricka är också bra! Jobbigt om det tar slut! Lycka till! 🙂

 11. Jag bor i Paris och åker ofta den bussen! Hälften av gångerna dock har inte sätena kunnat gå att fälla ner, så är man snabb in är det nice att testa om sätet går att fälla och annars byta. Varning 2 är att vara snabb på rastplatserna eller se till att någon i bussen vet att du inte är där. Senast jag åkte glömde vi tydligen någon snubbe på en toa mitt i Belgien och två timmar efter fick vi samla ihop hans prylar som han ju såklart hade kvar i bussen. Mardröm.

 12. På vår tågluff i somras hade vi med oss müslibars, nöt-och fruktblandning, oliver, babybel-ostar, ölkorv. Kräver inte kylförvaring och är faktiskt en ganska fullgod måltid. 🙂

 13. Hurra för dig som tar bussen! Kommer ju bli ett äventyr bara det. Såg att nån redan skrivit det men håller med om åksjuketabletter (men är en åksjuk person). Av samma anledning hade jag tagit med ingefärskolor. Tänker även: våtservetter pga najs att torka av händer och ansikte lite. Plus kanske ljudböcker snarare än poddar för myset att faktiskt kunna lyssna igenom nåt. T ex Maken av Gun-Britt Sundström där det är hon som läser. Du får ge oss dina bästa tips sen.

 14. Använd bälte! Folk är sämst på att använda bälte, ibland är det inte så himla bekvämt men om något händer är det så himla viktigt! Hoppas resan går bra 💕

 15. Näsdukar (som toapapper) antibakteriell gel och Tea tree olja (jag har lite under näsan så jag inte blir förkyld) och magväska med allt värdefullt i. Annars är det skönt att läsa ”mys” böcker nerladdade på mobilen som funkar att läsa i mörker. Ha en bra resa!

 16. Köp en korsords- eller sudokotidning! Bra underhållning som man också kan bli lite trött i huvudet av = då kan man vila. P3 har en podcast som heter P3 Serie, vilket är olika fiktiva historier som man får lyssna på. Annars är också ett poddtips Konsten att vara.

 17. Nu vet jag ju att du inte är nån seriefantast, men tror du skulle gilla Easy på Netflix. Korta avsnitt, hög sträckkollsvänlighet. Och nu när du är fotbollsbiten så rekommenderas When we were kings (podd) varmt.

  Hälsa EF och Sandra (och alla andra) så gott!

 18. Men oj, blev typ avundsjuk när jag läste att du ska åka buss dit och inte flyga haha. Vad e det för bolag man kan göra det med?

  Alltså att ta sig fram med buss är så underskattat! Det var i princip enda färdmedlet jag använde mig av när jag backpacka i Sydamerika och längsta bussresan var 63h!

  Det jag uppskattade mest under mina resor bortsett från saker att roa mig med (serier, bok,kortlek och en pojkvän haha. Där hade man ju inget internet heller att roa sig med så man fick planera. ) Så var det en stor poncho/täcke, även om det inte alltid var kallt så är det så mycket enklare att somna när man har något över sig. Och nackkudde! Vet inte vad jag gjort utan den..antagligen haft nackspärr haha.

  Hoppas du får en fantastisk resa!

 19. Apropå Flixbus så åkte jag med dem en gång, gick okej förutom att busschauffören spelade ABBA-musik konstant fyra timmar i rad. Högt. Höll på att bli tokig efter en timme liksom…

 20. Jag bussluffade i Europa med Flixbus i somras och allt gick superbra 🙂 de får så mkt skit i alla sociala medier och kanske med rätta i vissa fall, men för mig gick alla bussresorna toppen! Mina fötter svullnade upp som fan på de längsta bussresorna så stödstrumpor kan jag rekommendera!

 21. Åh vad häftigt och äventyrligt att åka buss till Paris! Hoppas det går toppen! Blir det buss hem också?

  Alla tips du fått låter helvettiga och bra. Använd bälte, ja!

  Mitt bästa somnatips är att lyssna på sagan Varför är det så ont om Q? Skriven och uppläst av Hasse Alfredsson. Mycket bra och sövande. Vet dock ej var man kan få tag på den.

 22. Har bussat till Paris, det har gått bra! Mitt bästa tips är att ta med nässprej, finns inte att köpa i Frankrike (iaf inte för några år sedan) och det är vidrigt att inte kunna andas, tycker jag. Annars- herregud sp mysigt att åka till Paris, dit vill jag åka typ jämt…

 23. åh vad roligt! jag har flera gånger åkt 24 h buss upp till alperna – sömnen kommer vara svår men det är lugnt! för att se landskapet ändra form färg skepnad och lyssna på poddar är himla trevligt. Jag har börjat lyssna på "this jungian life" pskyoanalytiker som varje vecka betar av spännande ämnen. De går så lugnt och fint fram att det skulle absolut vara sövande.

  Utöver det jobba lager på lager för nätterna blir kalla, fyll mobilen med poddar/offline-listor, jag blir åksjuk så kan ej läsa bok tyvärr men böcker, tv-serier!! Mycket snacks (återigen – åksjuk därför snacks konstant) och gärna någon ansiktsmask för luften blir kass. Så kul ju!!

 24. Stanna uppe lite för länge kvällen innan resan och ta med ren sprit, en god rom eller vad ni föredras. För att slippa gå på toaletten lika ofta kontra vin och öl. Och räkna med att inte hinna göra för mycket. Sova 12 timmar av 18 timmar resa tycker jag låter rimligt.

 25. Åh vad kul, ska bli spännande att höra om dina erfarenheter efter! Har själv varit sugen på att åka buss i Europa men aldrig testat än.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *