En fredag i Köpenhamn

glyptoteket
Förra torsdagskvällen tog jag tåget till Köpenhamn så när jag vaknade dagen därpå befann jag mig i Danmarks huvudstad, redo för en dag full av aktiviteter och äventyr.
 
brunch
Första aktiviteten fick bli brunch. Vi gick till ett ställe som heter Wulff & Konstali som finns på ett par olika ställen i stan.
 
brunch
Där får man välja om man vill ha fem eller sju små frukosträtter och sedan kryssa i de man önskar på en meny. Jag tog grapefrukt med rosmarinsocker, avokado med sesamfrö, brie med valnötter och apelsinhonung, smörgås med tryffelcrème och getost och våffla med citroncrème och mandel. Så bra koncept och så mycket gott att välja på!
 
julkulor
Sedan kikade vi i lite antikaffärer i Islands Brygge innan vi trotsade regnet och gick in mot city.
 
glyptoteket
Nästa stopp var nämligen Glyptoteket som jag trodde hette Glypoteket fram tills jag kom dit… Oh well.
 
glyptoteket
Det var i alla fall den perfekta platsen en regnig fredag. Så ljust och härligt därinne och ganska lite folk dessutom. Här är mitt resesällskap: Julia, Linn och Sofie. Anna (som bor i Köpenhamn och som vi hälsade på) var på jobbet och höll ställningarna.
 
glyptoteket
 
glyptoteket
 
glyptoteket
Vi myste runt i långa korridorer och tittade på otroliga skulpturer med ännu mer otroliga detaljer. Så mycket fint att se där.
 

glyptoteket

Jag hittade ett fint mosaikgolv som jag ville spara som inspiration. Är lite sugen på att göra om mitt kök/hall framöver och då lägga in någon slags plattor. Tror dock jag inte ska ta mig vatten över huvudet utan välja något enklare än det här, haha.
 
glyptoteket
Visste ni förresten att marmorskulpturerna inte alls såg ut såhär på antiken? De var inte vita utan fulla av starka färger som har nötts bort och försvunnit med tiden. Men eftersom färggladheten inte rimmar så väl med idealet kring den ”rena, vita antiken” som vi är vana vid, så har vi fått med oss en bild av att de ska se ut just så här. Extremt intressant och värt att ifrågasätta.
 

glyptoteket

 

glyptoteket

Fina kompisar i fina miljöer <3
 

glyptoteket

  

glyptoteket

Efter några timmar kände vi oss mätta på skulpturer, så vi sa tack och hej och gav oss ut i regnet igen.
 

hay

 

hay

Vi tog sikte på Hay för att köpa en inflyttnings- och tack för att vi får bo här-present till Anna. Jag var också lite sugen på den här röda glashummern men eftersom jag inte har någon gran i år stoppade jag mig själv.
 

nike

Sen kollade vi lite på sneakers och jag klämde på dessa som jag tyckte var fina men inte köpte pga extremt dyr dansk krona plus känns som något som kan dyka upp på mellandagsrean om man har tur. Ska hålla utkik!
 
Vips sen var det sen eftermiddag och Anna hade slutat jobba så vi mötte upp henne och promenerade hemåt via mataffären där vi köpte en massa goda snacks till kvällen.
 

grill & oyster

Ännu lite senare gav vi oss ut på middag till Oysters & Grill, som lät gott och hade bra recensioner men som dessvärre var lite tråkigt och ocharmigt.
 

brus

 

brus

Men vi lät oss inte nedslås alltför mycket av det utan traskade till Brus istället och drack espresso martinis följt av hela Nørrebros ölförråd vilket också fick bli spiken i kistan den fredagskvällen.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Visste inte alls att marmorfigurerna brukade vara färgglada, intressant när man vant sig med att dom är vita 🙂
    Och den röda väskan i början av inlägget, så fin!

  2. De där skorna var ju hur snygga som helst men jag måste bara ta mig friheten att fråga om den röda väskan. Vart har din vän fått tag i den? Den såg ju jädra fin ut.

    Så roligt med ett bildinlägg, förresten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *