Juletid, gemenskap och en gammal tröja

ansiktsmask
 
Jul jul, snart är det jul och här sitter jag och skriver. Från sängen, från hjärtat, från det gamla flickrum där jag en gång startade den här bloggen för snart tretton år sedan. Tiden springer och det blir så tydligt i slutet av ett år. Ja ännu mer i slutet av ett decennium. Allt ska summeras och reflekteras, säcken knytas ihop och så en avrundning på det. Det gör något med en, det där konstanta tillbakablickandet och jag vet inte om jag gillar det, vet inte om jag orkar analysera så mycket.
 
Tidigare under dagen har jag varit nere i källaren, i den lilla skrubben som finns i tvättstugan. Där, bland sovsäckar och luftmadrasser, solstolsdynor och scoutskjortor, hittade jag min mammas gamla Helly Hansen-tröja som jag letade efter. Den måste vara 40 år, eller åtminstone 35, men den passade perfekt och såg fortfarande helt okej ut, så jag fick ta den och göra den till min. Tiden springer men den kommer också tillbaka. Livet är cirkulärt och jag går i fotspår som trampats förut. Det känns tryggt.
 
Under husets tak är vi en samling julfirare mellan 25 och 65 år. En grupp vuxna människor i väntan på ett generationsskifte. Därför har vi sedan förra året valt att strunta i julklapparna och istället fira det som – lite småpretentiöst – fått namnet gemenskapsjul. En företeelse som går ut på att man istället för paket tar med sig en aktivitet som kan genomföras tillsammans (helst på julafton). Förra året hade vi julmustprovning, ansiktsmask (därav bilden ovan), julquiz, brädspel och så gick vi ut på altanen och tände tomtebloss och delade önskningar. Det var väldigt mysigt och det ska bli kul att se vad vi hittar på i år.
 
Oavsett vad det blir så känns det fint att vara hem-hemma. Tillbaka på landet och i mitt gamla flickrum. Och framför mig ligger flera dagar av tid tillsammans med min familj, men också av att få sova ut, läsa böcker (har redan hunnit klart med en), laga god mat, andas frisk luft och lägga pussel. Tiden springer men just nu är den här. Om vi inte hörs på ett tag så vill jag passa på att önska dig några riktigt fina och fridfulla dagar. Kram och tack för att du läser! ♥

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Vilken bra idé att alla planerar för en aktivitet istället för julklappar. Den ska jag ta med mig till nästa jul. Det kommer min familj att gilla! Tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *