Hur jag tänker när jag väljer kläder

Flora gjorde ett inlägg om hur hon tänker när hon väljer kläder som jag läste och bara… mind blown. Det är egentligen ingen nyhet för mig att alla inte tänker som jag när de står framför garderoben på morgonen, men frågan är om mina strategier är helt egna? Ni får läsa och avgöra! Så här går det i alla fall till när jag väljer kläder om morgnarna.
 
jackets
 

Kolla väder & kalendern

Bland det första jag gör när jag vaknar är att kolla väderprognosen. Ofta har jag redan kollat kvällen innan och har ett hum om hur den ser ut, eller okej, jag ska vara ärlig, jag har alltid stenkoll på väderprognosen. Kollar både långtidsprognosen tio dagar framåt och den för nästa dag för att vara redo. Jag blir nästan stressad av folk som saknar termometer och bara tittar ut genom fönstret och gissar hur varmt det är. Efter jag kollat vädret kikar jag i min kalender. Har jag en viktig kundpresentation vill jag gärna klä mig lite mer uppstyrt och ska jag göra något kul efter jobbet värdesätter jag att känna mig extra fin.
 
cykelbyxor
 

Gå på känsla

När jag justerat mina parametrar efter väder och aktiviteter försöker jag sedan att gå på känsla. Egentligen älskar jag tanken på att bestämma kläder kvällen innan och sedan bara gå och upp klä på mig, men det funkar väldigt sällan i verkligheten. Jag måste nämligen känna in hur jag vill se ut. Det är inte så komplicerat som det låter utan kan mer handla om att jag är sugen på att ha på mig ett visst plagg. Kanske en jacka som det var länge sedan jag hade, ett par särskilda skor eller så känner jag bara för att bära kjol. Med detta som grund blir det lättare att bygga ihop resten av outfiten. Ganska ofta brukar jag tänka att jag klär ut mig snarare än att jag klär på mig. Ibland blir jag ung kulturtant, ibland tennisspelare och då och då högstadietjej på 90-talet.
 
höstaccessoarer
 

Addera något nytt

En kollega sa här om veckan ”Julia, jag tror jag aldrig sett dig i samma kläder två gånger”. Det är nog inte riktigt sant men nästan. Jag förstår att det låter absurt men jag har väldigt sällan exakt samma klädkombination på mig två gånger och har jag det så går det ofta några veckor eller månader mellan varven. För mig blir det som en liten utmaning att alltid försöka addera något nytt eller byta en detalj och jag ser det som ett sätt för mig att våga ta ut svängarna lite mer. Ofta brukar jag öka successivt och det är sällan de första utan snarare de lite mer vågade kombinationerna som jag gillar bäst i slutänden. Säg till exempel att jag köpt en knallgrön vintageblus. Då känns det ganska givet att första gången para den med ett par svarta jeans. Nästa gång bär jag den med ett par beigerutiga byxor och tredje gången bryter jag av totalt med ett par röda lackbyxor… Det är kanske inte den första kombinationen jag skulle provat, men absolut en jag gillar och ett sätt för mig att pusha min stil åt olika håll.
 
garderob
 

Ha en stor garderob

En till förklaring till varför min kollega sällan ser mig i samma outfit flera gånger är också för att jag har en väldigt stor garderob, det ska jag inte hymla med. Jag är så imponerad av folk som lyckas med kapselgarderob och minimalistiska urval, men jag fungerar precis tvärtom. Jag är superdålig på att rensa ut och sälja saker, mest för att jag själv ofta återkommer till dem även om det kan dröja ett år eller så. Älskar känslan av att hitta ett bortglömt plagg i garderoben och bli kär i det på nytt… Sen ska jag inte sticka under stol med att jag gillar att ”ha något nytt” på mig och ibland är det väldigt lockande att gå en sväng på stan och köpa ett plagg, även om jag övar mig på att undvika detta. I min telefon har jag en lista över saker som jag varit sugen på länge/behöver och får köpa om jag springer på det rätta. Just nu står bland annat en klänning till min kompis bröllop, ett par gula byxor och en regnhatt på den listan. Sedan försöker jag komplettera detta med att handla mer och mer second hand och där ger jag mig själv större utrymme för spontanköp och att ta ut svängarna. Dels eftersom det sällan blir så dyrt, pengarna gå till något bra och så belastar det miljön mindre. Just nu tycker jag det är väldigt kul att utmana mig själv i detta och jag har gjort många roliga fynd den senaste tiden.
 
silver
 

Våga snarare än att fega

Tvärtemot alla less is more-regler så försöker jag alltid att våga istället för att fega. Jag känner mig nämligen sällan så tråkig och obekväm som när jag har väldigt enkla kläder på mig. Ett par basic jeans och en tröja är mitt värsta. Det kan vara superfint på andra men jag känner mig verkligen inte som mig själv i det. Denna strategi innebär (på gott och ont) att det i princip finns noll gränser i min garderob för vad som är finkläder och vardagskläder, allt flyter ihop till ett och samma. Jag tycker att jag kan ha silverkostym en tisdag om jag känner för det, det är ju bara kul att känna sig fin. Den enda gången jag ångrar detta är när jag faktiskt ska på något riktigt festligt evenemang, men då brukar jag lägga extra krut på hår och smink istället för att kompensera.
 
marais
 

Säkra kort

Självklart har jag också några säkra kort att ta till när jag vaknar upp och inte känner för något särskilt eller fantasin bara är slut. Ett av dessa är min prickiga kostym som jag älskar för den känns väldigt mycket jag, ett riktigt signaturplagg. Den funkar dessutom i viktiga möten, på fest eller bara för att liva upp en vanlig vardag. En annan favorit är en svart sammetsjumpsuit som jag haft i minst fyra år nu och som är supermjuk men väldigt fin på. Annars är min bästa strategi (som jag också använder när jag packar och inte vet vad jag kommer vilja ha flera dagar framöver) att bara ta ett av mina favoritplagg för tillfället och försöka kombinera det på lite olika sätt. Pricken över i blir oftast en kul väska och sen är jag redo att ta mig an dagen!

Delta i diskussionen

7 kommentarer

  1. Åh vad härligt inlägg! Känner redan nu efter en termin av praktik tisdag-fredag att jag saknar att få välja outfit själv! Pluggar till läkare så är alltså landstingspyjamas som gäller dag ut och dag in.

  2. Jag är otroligt dålig på att fundera ut nya kombinationer, utan blir ofta samma vanliga säkra kort. Men man önskar ju att man var lite modigare med sina klädval!

  3. jag brukar också gå på känsla och sug efter att bära ett visst plagg och sen bestämma resten av outfiten utifrån det plagget. men det brukar också bli så att jag återkommer till den outfiten eller det plagget rätt ofta under en period för att sen byta och få ett sug efter ett annat plagg att använda mycket.

  4. intressant, kan känna igen mig i känslan att "klä ut sig" snarare än klä på sig – så gjorde jag mycket tidigare. och kanske egentligen fortfarande, men på ett annat sätt. efter många år av att arbeta i sjukhuskläder (är läkare) när alla mina privata kläder var bara privata, behöver jag nu ha "vanliga" kläder på mig på arbetet eftersom jag börjat arbeta inom psykiatrin och där har inte läkarna sjukhuskläder, iaf inte där jag jobbar. Men för mig känns det superviktigt att privata kläder kanske inte är just PRIVATA i den rollen, min tidigare klädstil stack ut mycket och var väldigt excentrisk. vill inte att mina möten ska domineras av mig och min personlighet, på något vis, utan strävar efter att vara så neutral som möjligt. för mig blir det nog ett sätt att klä ut mig till min yrkesroll? Betyder också att jag börjat spana in stilar och delar av affärer jag ALDRIG skulle gått i tidigare. mkt jeans och typ svart skjorta, mjuka tjocktröjor i fin kvalitet, "stilrena" och "tidlösa" plagg som jag aldrig ens skulle kastat en blick på tidigare. gillar jag något köper jag flera identiska för jag vet att jag kommer att använda dem mkt. en intressan tförändring, och intressant vad mkt kläder kan innebära!

  5. Hej Julia! Jag ville mest säga att du är en person som inspirerar mig skitmycket i vad jag har på mig, och inte minst i att våga leka med kombinationer. Har kommit på mig själv med att tänka ”hade Julia vågat?” och sen brukar jag våga, och ångrar det såklart aldrig.

    Jag ville nog inte säga så mycket mer egentligen MEN om du rensar ur din garderob så tycker jag du ska ha bloppis för jag vill köpa allt!
    Kram och ha en fin dag! 🥳

  6. Superinspirert av deg selv om jeg er mye mer basic og kjedelig selv. Det hadde vært kult å få se ordentlig inn i garderoben din en gang!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *