Nyår i New York med kompisbrunch, skaldjursfest och museibesök

flight
 
fruit
Några dagar innan 2018 blev till 2019 klev jag ombord på ett plan med destination New York. En flygresa som inte skedde helt utan klimatskam, för jo, även jag har min beskärda ångestdel i detta. Dock tycker jag att det har förts en hel del bra resonemang om miljö och flygande i bloggar och kommentarsfält den senaste tiden, vilket jag välkomnar på min lilla mikroinfluencer-nivå. Men det är oerhört komplext och ett tag övervägde jag att låta bli att skriva om den här resan för att jag kände dåligt samvete, samtidigt är det ju en dum tanke när jag ändå varit där. Lika bra att göra något fint och kvalitativt av en resa som genomförts och förhoppningsvis kunna inspirera till miljösmarthet och goda val i andra inlägg framöver.
 
new york
 
new york
Nåväl, resan gick snabbt och smidigt och jag landade sent på eftermiddagen precis när solen höll på att gå ned. Ljuset var alldeles varmt och magiskt för att övergå i skymning när jag hoppade in i en taxi och rullade mot New York City med Manhattans skyline som utsikt genom fönstret.
 
ramen
Väl framme i Greenpoint i Brooklyn släpade jag mina väskor uppför de smala trapporna och låste upp dörren till Annas lägenhet. Anna är ju en av mina bästa vänner som nu bor och jobbar i New York sedan 1,5 år tillbaka och såklart en av de stora anledningarna till varför jag rest dit. Eftersom det varit jul hade hon åkt hem till sin familj i Stockholm och skulle komma tillbaka först dagen därpå tillsammans med vår kompis Linn. Även min barndomskompis Julia och hennes kille Erik skulle hälsa på över nyår och egentligen komma fram en dag före mig, men deras plan blev inställt och de blev ombokade två(!) dagar senare. Så lite oplanerat var jag helt själv på plats där i lägenheten, men det gick bra. Jag kilade ner och åt en ramen några kvarter bort och försökte sedan hålla mig vaken så länge som möjligt för att mota jetlaggen innan jag gav upp strax före tio och somnade.
 
outfit
 
egle zvirblyte
 
egle zvirblyte
Nästa dag började jag hurtigt med morgonyoga (typiskt jetlaggat semesterbeteende) innan jag klädde på mig och gjorde mig redo för att möta upp min kompis Majsan. Hon bor också i New York tillsammans med sin kille Stuart och vi lärde känna varandra i Stockholm för några år sedan. På väg till fiket i Williamsburg där vi skulle ses passerade jag lite gatukonst av Egle Zvirblyte som jag följt länge på Instagram. 
 
vintage shopping
 
vintage shopping
Jag och Majsan fikade och recappade allt som hänt sedan sist innan vi tog en sväng i lite olika vintagebutiker i närheten.
 
christmas decoration
 
christmas decoration
 
call mom
Sedan var hon tvungen att jobba så då fortsatte jag att strosa omkring på egen hand bland butiker, gatukonst och villaområden. Eftersom det bara var några dagar efter jul var allas hus proppfyllda med dekorationer, den ena mer ambitiös än den andra. Plötsligt kändes min egna julgran väldigt sparsmakad i jämförelse med en fullsize julkrubba med tillhörande snökanon…
 
new york
 
shake shack
 
greenpoint
Efter en tur ned till vattnet och en shroom burger, dvs friterad ostfylld portobellosvamp, på Shake Shack återvände jag till Greenpoint och mina hemkvarter. Jag köpte mat och snacks och inväntade de andra som anlände med sina flyg under kvällen och till sist hade alla kommit fram!
 
5 leaves
 
5 leaves
Följande dag var nyårsafton och därmed slutklämmen på 2018. Vi började med en ordentlig brunch på Five Leaves några kvarter hemifrån. Jag åt avokadotoast, delade på pommes med tryffel och drack lemonad.
 
lobster
 
oyster
Därefter gick vi förbi fiskaffären där vi lagt en beställning på hummer, ostron och blåmusslor. Strax innan vi skulle dit insåg vi att hummern vi bokat förmodligen skulle levereras levande, något vi inte riktigt tänkt på innan… Tack och lov för instruktionsvideos på YouTube! Nu vet vi alla hur man så humant som möjligt tillagar en riktigt bra hummer. Dessutom blev Anna expert på att öppna ostron under kvällen, riktigt många vuxenpoäng på det.
 
oysters
 
lobster
Vid åtta på kvällen hade vi hunnit dekorera lägenheten, handlat och lagat den mesta av maten, gjort oss nyårsfina och välkomnat Majsan och Stuart på nyårsmiddag. Förutom den egenkokta hummern som serverades med potatisgratäng, örtaioli och fänkålssallad, åt vi ostron, hummersoppa och blåmusslor gratinerade med parmesan, persilja och vitlök. Så gott och riktigt nyårslyxigt alltihopa.
 
new year's eve
 
new year's eve
Efter key lime-paj och drinkar begav vi oss ned till vattnet inför tolvslaget. Planen var att se fyrverkerierna från Manhattan men eftersom det regnade och var mulet gick det tyvärr inte att se så långt. Så vi fick nöja oss med lite småfyrverkerier i närheten och våra egna tomtebloss. Sedan gick vi hem och dansade till powerballader i köket ända tills klockan blev tre.
 
new york
 
new york
 
central park
Nästa dag vaknade vi lite småsega men bestämde oss ändå för att ta tag i dagen, carpe diem osv. Eftersom det var Eriks första besök i New York åkte han, Julia och jag till Central Park tillsammans för en promenad. Ett tag kändes det riktigt vårigt och varmt och när man kommit en bit in i parken och bort från de värsta turistansamlingarna var det väldigt härligt.
 
guggenheim
 
hilma af klint at guggenheim
 
hilma af klint at guggenheim
 
hilma af klint at guggenheim
Efter en mustig sopplunch på Dean & DeLuca gick vi till Guggenheim som visar en utställning med Hilma af Klint. Hennes verk gjorde sig otroligt bra där, särskilt med tanke på att hon under sitt arbete flera gånger talat om att hennes målningar skulle placeras i ett tempel eller museum byggt i spiralform, vilket ja är exakt hur Guggenheim är utformat. Så imponerande och så fascinerande att få ta in hennes konst som ändå sågs som extremt nyskapande när den målades för drygt hundra år sedan. En fin kulturstart på det nya året! Efter museibesöktet samlades vi alla igen hemma hos Majsan och Stuart för att äta den traditionsenliga nyårsdagspizzan och spela sällskapsspel och därmed var mina första New York-dagar slut. Hoppas ni hängde med hela vägen!

Delta i diskussionen

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *