Inne- och utelistan 2019

new year
 
Jag skrev, likt många andra, en inne- och utelista för det nya året på Twitter. Mest på skoj och i affekt eftersom jag aldrig kommer få göra en riktigt sådan för Nöjesguiden eller Resumé eller någon annan. Och för att det är kul att tycka och spekulera rent lekmannamässigt såklart. Men det faktum att något står på utelistan betyder ju egentligen inte att det är fel eller töntigt, snarare att det kanske haft sin peak och nu ska lämna utrymme för något annat (och kanske att jag personligen är lite trött på det). Ja, så här tror jag trenderna generellt ser ut för 2019, följt av en lite djupare förklaring.
 

Ute 2019:

Stjärntecken
Koriander
Shopping
Mellanrätter
Ljudböcker
Bubbel
Kriminalserier
Klubbliv
Överdriven hudvård
 

Inne 2019:

Filosofi
Åka buss till Europa
Svagdricka
Väva
Husvagn
Dill
Studiecirklar
Fondue
Fest i föreningslokal/hemma
 
Generellt för 2019 tror jag att vi kommer blicka bakåt och landa någonstans i 70-talet. Efter år av personlig utveckling, strävan efter att uppfylla sina egna drömmar och bli den bästa versionen av sig själv tror jag att vi kommer bli mer kollektiva. I allt från Facebook-grupper till sociala sammanhang så kommer vi värna mer om gemenskapen och vi kommer dessutom vilja lära oss saker tillsammans. Den klassiska bokklubben som varit populär i några år kommer utökas med flera typer av studiecirklar där det konkreta lärandet står i fokus. Det inåtblickande intresset för stjärntecken och astrologi hoppas jag kunna tas till en ny nivå där vi fortfarande kan diskutera egenskaper och handlingar men på ett mer filosofiskt och moraliskt vis. Jag tror vi är redo att gå lite djupare i våra analyser och tänka längre, både själva och i grupp.
 
Nya sätt att resa tror jag kommer bli allt vanligare. Att ta tåget till Europa blir ju alltmer populärt (och förhoppningsvis mer smidigt snart) men jag tror även att fler kommer åka buss till de mer närliggande länderna. Dessutom tror jag ännu mer på turistande i Sverige, att åka omkring i landet, vandra i naturen och ser även ett litet uppsving för den gamla hederliga husvagnen. Compact living på hjul med möjlighet att stanna i princip var man vill känns både mysigt och smart.
 
När det gäller mat och dryck tror jag på mycket gemensam mat som man äter tillsammans. De små men piffiga mellanrätterna där man behöver äta 2-3 stycken för att ens bli mätt tror jag är på utgång. Fram med mer rustik mat att dela på. Trenden med mer alkoholfria/alkohollåga alternativ kommer fortsätta och där tror jag den gamla svagdrickan kommer smyga fram på söders mest hipstertäta bardiskar. Att dricka bubbel i tid och otid och i alla möjliga märkliga kombinationer (glögg och bubbel…?) känns ju lite gjort. Den älskade (och av vissa hatade) koriandern lämnar plats åt den hederliga, lokala dillen som smygs in på fler ställen.
 
Fritidsmässigt tror jag vi kommer umgås mer hemma än ute på klubb. Intresset för hantverk kvarstår och keramiktrenden utökas med vävning och slöjd rent generellt. Vi börjar så smått inse det absurda i att ha sjuttio olika hudvårdsprodukter i badrumsskåpet och nöjer oss med ett fåtal favoriter. Ljudboken får ge vika för den hårda pärmen (gärna poesi!) och serierna lämnar utrymme för scenkonst. Ja, rent generellt ser jag fram emot ett år med mer gemenskap, analys och delad kunskap samt mindre egoism, yta och allmänt förskönande. Vad tror ni om 2019?

Delta i diskussionen

6 kommentarer

  1. Jag tycker att ditt inne 2019 låter helt underbart! Utom dill som jag inte är så förtjust i. Men jag hoppas på fondue, så himla läääänge sedan. Hudvård och klubbliv lämnar jag gärna i det förgångna 😉

  2. Men ååå, sign me up! Låter helt fantastiskt ju <3 Fast den invecklade hudvårdsrutinen stannar nog kvar något år till hos mig, den har blivit till en slags helig kvällsritual.

  3. haha läst nåt om att mellanrätter är ute i typ DN idag, och har redan sett fondue på floras blogg.

    också: fyfan va jag HATAR kriminalserier! tacksam om dom försvinner för evigt från tv-tablån. mvh, kollar fortfarande på linjär tv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *