En marshelg i New York

Jag är tillbaka i Stockholm efter en vecka i New York. Det var andra gången jag besökte staden och den här gången var allt lite annorlunda. Inte så många måsten och mer tid själv – på gott och ont såklart. Men när jag traskade längs gatorna i Brooklyn och lät fötterna kliva på främmande asfalt, hjärnan fyllas av nya intryck, så kände jag en slags märklig tacksamhet. Till mig själv. För att jag gav mig tiden till den här resan. För att jag sparade pengar och för att jag känner så fina människor som lät mig bo hos dem. För att jag vågar vara ensam i en storstad och för att jag prioriterade mina önskningar, behov och mål. Vissa resor kan jag se tillbaka på med en särskild känsla, de blir liksom definitionen för en tid i livet och en viss sinnesstämning. Det här var precis en sådan resa.
 
Redan innan jag åkte hade jag bestämt mig för att göra resan för min egen skull. Jag skulle äta det jag var sugen på, gå in i alla affärer jag tyckte såg intressanta ut och inte stressa runt för att checka av en massa saker. Detta betydde också att jag lät kameran vila i väskan nästan hela veckan och mest fotade med min telefon. Jag hade inga särskilda tankar om att det här måste jag göra för att visa upp i bloggen eller detta måste jag tipsa vidare om. Men nu när jag kikade igenom alla bilder så insåg jag att jag nog vill dela med mig lite till er ändå, det är ju trots allt en väldigt fin vana. Så här kommer min marshelg i New York.
 
flyg
Jag flög från Stockholm på torsdagen och framåt kvällen var jag framme i New York. Den första natten sov jag i Williamsburg hos min kompis Majsan och hennes kille Stuart. För prick ett år sedan var jag faktiskt i Amsterdam och hälsade på Majsan när hon bodde där, så det kanske får bli en tradition…
 
majsan
Vi gick och handlade ingredienser till en pasta med ricotta, svamp och spenat. Sedan lagade vi middag och spelade spel och jag kämpade mot jetlaggen och höll mig vaken till kl. 23 (vilket är 05 svensk tid), ändå bra av mig.
 
devocion
När jag vaknade var det fredag och både Majsan, Stuart och Anna (som kommit till New York sent kvällen innan) skulle alla jobba. Jag hade dock lite skrivuppgifter att göra så det gjorde inte så mycket, istället satte jag mig på ett fik för att dricka kaffe och slutföra en novell.
 
hamburgare
Utanför fönstret var det riktigt ruskväder med stormvindar och stora iskorn som regnade ner från himlen, inte helt optimalt eftersom resten av mina planer mest gick ut på att flanera och upptäcka roliga butiker. Efter cirka tre minuter utomhus fick jag på riktigt fly in någonstans och hamnade på hamburgarstället DuMont Burger. Där satte jag mig i baren och beställde in en rejäl burgare med mac ’n’ cheese liksom inbakat. God bless America. Kunde omöjligen äta upp hela men han som jobbade där berömde i alla fall mitt försök med ett ”good job!” och en tumme upp.
 
etiopiskt
Sedan rullade jag i princip ut i ovädret och hann avverka några snabba butiker innan jag tog sikte på Majsan och Stuarts lägenhet igen. När alla kommit hem från sina jobb tog vi en taxi till Bushwick för att äta på en etiopisk restaurang. Vi drack honungsvin och delade på ett stort fat med massor av olika röror som vi åt med det där pannkaksliknande brödet, väldigt gott! Kvällen avslutades med en drink och sedan tog jag med min packning och flyttade in hos Anna i Greenpoint.
 
annas lägenhet
Nästa dag vaknade jag alltså upp här. Annas lägenhet är en så kallad railroad apartment vilket betyder att alla rum ligger på en lång rad, liksom i mitten av huset. Så hon har fönster åt två håll, dels i köket och dels i vardagsrummet, och sen två sovrum och en hall som ligger på rad däremellan.
 
le gamin
Eftersom Anna hade varit i Schweiz och jobbat i veckan så var hon också lite jetlaggad vilket betydde att vi båda vaknade vid åtta, ganska pigga. Så efter en stund gav vi oss ut på frukostjakt och hamnade på franska Le Gamin. Där beställde vi galette med svamp och getost samt eggs florentine att dela på. En typiskt bra start på dagen.
 
brooklyn
 
brooklyn
Gårdagens oväder var som bortblåst när vi traskade mot Williamsburg längs soliga gator. Jag älskar förresten de handmålade reklamskyltarna som finns här, ett sånt hantverk och en fin del av stadsmiljön. Målet är ju att göra en reklam som förtjänar en sådan plats någon dag…
 
Brooklyn Botanic Garden
 
Brooklyn Botanic Garden
 
Brooklyn Botanic Garden
Vi mötte upp Majsan och Stuart och sedan åkte vi tillsammans till Brooklyn Botanic Garden. Där var det vår! Krokusar och snödroppar, aah… Kom till Sverige snart!
 
Brooklyn Botanic Garden
 
Brooklyn Botanic Garden
 
Brooklyn Botanic Garden
Vårtecknen till trots så var det en ganska stor del av parken som fortfarande låg i vintervila och träden väntade på sina knoppar. Jag kan tänka mig att det är ännu finare där om en månad eller två, när deras körsbärsträd och magnolior blommar. Den japanska trädgården var dock ganska fin även så här års.
 
Brooklyn Botanic Garden
 
Brooklyn Botanic Garden
Som tur är finns det ju ett gäng växthus också att titta runt i. Bland annat ett med 500 år gamla bonsaiträd. Och det här som var på tema öken.
 
fish taco
Efter att ha värmt oss i de olika växthusen gick vi till ett café för att äta lunch. Jag valde fish tacos som serverade på tortillas gjorda av blå majs.
 Brooklyn Botanic Garden
Sedan åkte vi hem och kollade på en dokumentär innan det plötsligt var kväll och dags för middag. Vi sågs på en indonesisk restaurang som heter Selamat Pagi och som har supergod mat. Av någon anledning tog jag inte en enda bild på detta, men har ni möljlighet så gå dit. Allt var så gott! Efter denna superba middag gick vi ut för drinkar och dans en bit in på natten.
 
uniqlo
På söndagen åkte jag och Anna in till Soho för en liten shoppingrunda. Vi spanade i dyra vintageaffärer och köpte saker vi hade råd med på Uniqlo.
 
glossier
Vi hann också med ett besök på Glossier i deras showroom och där var allt precis så konceptualiserat som man kan tänka sig. Jag tycker det är extremt intressant ur ett varumärkesperspektiv – hur man kan lyckas skapa en så tydlig helhet i allt från paketeringen med små klistermärken till valet av blommor. Köpte i alla fall med mig lite fina grejer hem, säg till om ni vill ha en recension sen!
 
bord
Efter en smoothie-paus på ett ställe vars namn jag inte minns men som hade fina bord, åkte vi hemåt och handlade ingredienser till kvällens middag. Sedan kom Majsan över och vi lagade halloumitacos (med svindyr halloumi pga det finns knappt att köpa) och en massa guacamole, mangosalsa och annat gott.
 
hundSöndagskvällen avslutades med visning av Oscarsgalan hemma hos en kompis till Annas kollega. Jag hade bara sett en nominerad film då (Call Me By Your Name) men försökte hänga med så gott jag kunde i prisutdelningarna och talen. Mest uppmärksamhet under kvällen ägnade nog alla dock åt den nyadopterade greyhounden Kipling som låg på bästa platsen. TV, snacks och hundar – den perfekta avslutningen på en New York-helg ändå.

Delta i diskussionen

13 kommentarer

  1. En ensamresa till New York står högt på min "to-do" lista, definitivt något jag ska försöka spara ihop till när utbildningen är klar. Älskar när du delar med dig av dina resor 🙂

  2. jaaa, vad är grejen med att halloumi och feta är så före-bas-kat dyrt i usa?! de borde ju kunna göra egen tänker jag? har precis kommit hem från tre månader i savannah och har ägnat den senaste veckan åt att äta orimliga mängder ost-baserade rätter, så mycket att ta igen nu!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *